Agricultura ecologica va beneficia, in urmatorii 7 ani, de peste 200 mil. euro fonduri europene

Agricultura ecologica va beneficia, in urmatorii 7 ani, de peste 200 mil. euro fonduri europene
Agricultura ecologica va beneficia, in urmatorii 7 ani, de peste 200 mil. euro fonduri europene

Agricultura ecologica va beneficia, in urmatorii sapte ani, de peste 200 de milioane de euro din fonduri europene, iar Guvernul ia in calcul adoptarea unor masuri fiscale pentru stimularea sectorului, a declarat joi, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.

“Agricultura ecologica s-a dezvoltat foarte mult, iar foarte multe produse din acest sector au iesit foarte mult la export. Cred ca putem sa ne cream un brand de tara prin promovarea produselor bio in egala masura odata cu acestea putand sa certificam si calitatea celorlalte produse romanesti. Alocarea in noul PNDR pentru agricultura ecologica este de 200 de milioane de euro, fata de actualul program unde sumele au fost considerabil mai mici. Sunt convins ca in perioada urmatoare sprijinul pentru agricultura ecologica nu se va opri aici si Guvernul va veni si cu masuri fiscale de stimulare a agriculturii ecologice”, a spus Constantin.

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri, in debutul sedintei de Guvern, ca ia in calcul pentru 2014 reducerea TVA si la alte categorii de produse, cum ar fi cele bio.

Asociatia Bio-Romania a solicitat recent autoritatilor romane eliminarea TVA pentru alimentele de baza certificate bio, respectiv pentru carne, lapte, oua, paine, legume si fructe, argumentand ca bugetul statului nu va avea de suferit deoarece in sistemul agriculturii ecologice nu se poate face evaziune fiscala, iar produsele pot avea preturi aproape similare cu cele provenite din agricultura conventionala, printr-o procesare si o distribuire corecta in magazinele din Romania.

Seful Bio-Romania a afirmat ca in sistemul agriculturii ecologice nu se poate face evaziune fiscala pentru ca nu se poate cumpara nici cel mai mic ingredient la negru deoarece toate produsele trebuie sa fie insotite de certificatele bio.

In opinia acestuia, marea problema pentru procesatorii din sistemul ecologic este legata mai mult de piata si de costurile de operare, decat de cele de certificare.

Romania are un potential imens in agricultura ecologica, cu o suprafata de 450.000 de hectare certificate pentru productie si alte 250.000 de hectare cu pajisti si un numar de 26.000 de operatori inregistrati in sistem la finele anului 2012. Romania exporta 80% din productie, in special materie prima si foarte putine produse procesate.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente