Ministrul delegat pentru Ape, Lucia Varga, a dat dispozitie Romsilva si Directiei Silvice Cluj sa dea afara 20 de padurari si sefi de ocoale silvice, carora sa li se faca si denunturi penale pentru ca nu au intervenit in cazul furturilor de lemn din judet, prejudiciul fiind de milioane de lei.
Totodata, activitatea fostilor directori ai Directiei Silvice Cluj Ioan Morar si Dorin Ciuca, care „nu au intervenit pentru prevenirea taierilor ilegale de lemn”, va fi verificata.
„Am dispus Romsilva si Directiei Silvice Cluj ca pana in 15 iulie sa dea afara mai multi padurari si sefi de ocoale din judetul Cluj si sa le fie intocmite denunturi penale, pentru neglijenta in serviciu sau complicitate in cazul furturilor de lemn din judet. Se fac demersuri administrative pentru verificarea fostilor directori ai Directiei Silvice Cluj Ioan Morar si Dorin Ciuca, pentru ca, potrivit unui audit, nu au intervenit pentru prevenirea taierilor ilegale de lemn si nu au luat, cu buna stiinta, masurile care se impuneau. Este o lipsa de responsabilitate. In audit s-au constatat taieri ilegale, iar vinovati erau doar padurari, in timp ce sefii de ocoale, de districte nu au patit nimic. Sa fim seriosi, padurarii nu puteau fi parte la furtul de lemn fara sefii lor”, a afirmat Varga.
Ea a spus ca nu i se pare corect ca fostul director al Directiei Silvice Cluj, Ioan Morar, care a condus institutia in ultimii patru ani, sa raspunda de investitii in cadrul institutiei, dupa ce a aprobat in 2008 o hotarare care „a transformat sefii de ocoale si padurarii din pazitori ai padurii in achizitori de lemn”.
„Au taiat si au vandut ilegal lemn. La Cluj s-a furat cu acte”, a spus Lucia Varga.
Ministrul delegat pentru Ape a adaugat ca a discutat si cu ministrul de Interne, Radu Stroe, in conditiile in care furturile de lemn din judetul Cluj ar fi trebuit sa fie semnalate de politisti, ceea ce nu s-a intamplat.
„Vom face o analiza in ce masura exista o complicitate si la acest nivel. Nu prea se putea fura lemn fara ca politistul din zona sa nu stie. Cand am spus ca vrem sa facem ordine in padurile din Romania am vorbit serios, vrem sa facem lumina in acest domeniu. Nu va fi usor, se amana finalizarea acestor anchete, se incearca stergerea urmelor, dar vinovatii trebuie sa fie pedepsiti. Am constatat o inertie in sistem, nimeni nu vrea sa schimbe mare lucru”, a spus Varga.
Aceasta a adaugat ca, in urma unor controale, s-au descoperit, doar in judetul Cluj, prejudicii de milioane de lei si mii de metri cubi de lemn taiat ilegal, in ocoalele silvice Somesul Rece, Marisel, Belis, Maguri Racatau, Turda sau Huedin.
Controale la fata locului
In luna mai, ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga, a anuntat inceperea unor controale in judetul Cluj in ceea ce priveste taierile ilegale de padure, spunand ca „simte o complicitate” intre Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare si Directia Silvica privind defrisarile ilegale de la Marisel.
Lucia Varga a facut atunci un control in zona comunei Marisel, judetul Cluj, dupa ce a primit un raport potrivit caruia doar in aceasta zona s-au taiat ilegal, in ultimul an, peste 60.000 de metri cubi de lemn.
Prefectul judetului Cluj, Ioan Gheorghe Vuscan, declara, in 16 mai, intr-o conferinta de presa, ca Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare Cluj a depus o plangere penala la Parchetul Tribunalului Cluj impotriva persoanelor vinovate de producerea unui prejudiciu de 20 de milioane de lei, dupa ce au fost depistate defrisari ilegale pe o suprafata de peste doua hectare de padure din zona Marisel, unde a fost taiata ilegal o cantitate de 61.491 de metri cubi de masa lemnoasa.
Fostul director al Directiei Silvice Cluj Traian Maris, aflat in arest preventiv, a fost trimis in judecata, in 10 mai, pentru luare de mita, fiind acuzat ca solicita bani de la padurari pentru a le asigura pastrarea locurilor de munca si pentru a le aviza favorabil controalele dispuse in cantoane.
In rechizitoriul in cazul lui Traian Maris, procurorii DNA arata ca era „o practica repetata si constanta” a conducerii Directiei Silvice Cluj de a le cere bani angajatilor sub forma unei „cotizatii” de 20.000 de euro anual pentru fiecare district din cadrul Directiei. Banii erau remisi in doua transe. De asemenea, padurarii ii trimiteau lui Maris si material lemnos, in schimb acestia avand „asigurate” posturile.
Procurorii spun ca Traian Maris a primit de la Valentin Maris, padurar la Directia Silvica Cluj, trimis si el in judecata in acest caz, suma de 10.000 lei, provenita de la acesta si de la denuntatorii Voicu Tomos si Calin Bilc.
La dosar exista si interceptari ale unor convorbiri intre Valentin Maris si denuntatori, Maris oferindu-se sa discute cu directorul Directiei Silvice pentru a-l convinge sa aiba o atitudine mai ingaduitoare fata de cei doi denuntatori, respectiv sa nu fie sanctionati si, totodata, sa rezolve si problema sa legata de un viitor control in Cantonul 17.
Procurorii DNA mai spun ca dosarul lui Maris a fost disjuns dintr-un alt dosar de coruptie vizandu-l pe fostul director al Directiei Silvice Cluj Ioan Morar, seful Ocolului Silvic Somesul Rece Vasile Vesa, si alti doi ingineri cu atributii de conducere, Florin Buda si Adrian Bolos. Cei patru sunt acuzati de luare de mita. Banii erau predati la domiciliul unora dintre ei sau in conturile bancare ale copiilor.
Traian Maris a preluat conducerea Directiei Silvice Cluj in 8 iunie 2012, el fiind in prezent suspendat din functie.