Marti, s-a desfasurat la Departamentul pentru Ape, Paduri si Piscicultura o conferinta de presa in care s-a prezentat starea padurilor din Romania, si principalele modificari legislative propuse pentru a reglementa acest domeniu, si pentru a asigura o gestionare durabila a padurii.
La preluarea mandatului, ministru delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia-Ana Varga, a realizat o analiza a situatiei taierilor padurilor din Romania, din cauza numarului mare de sesizari si reclamatii.
S-a descoperit ca taierile ilegale nu sunt infractiuni izolate ci au devenit un fenomen la nivel national, lucru ce a fost confirmat si de raportul Curtii de Conturi de la inceputul lunii martie. Majoritatea sesizarilor verificate erau intemeiate si au aratat practic ca in multe zone padurile au fost lasate la indemana hotilor. In acest moment exista o stare de anormalitate, o situatie critica care necesita masuri speciale pentru a salva in ultimul ceas padurile din Romania de la acest proces de distrugere. Cauzele principale identificate sunt legislatia permisiva, ambigua care a fost chiar modificata de-a lungul timpului, pentru a permite furtul de lemne si institutiile de control si administrare ineficiente care au inchis ochii la taierile ilegale.
„Am cerut Regiei Romsilva, inca din luna martie, sa isi faca ordine in paduri. Conducerea institutiei a demarat in toata tara controale ample la Directii si Ocoale silvice, rapoartele acestora fiind in curs de finalizare. Eu insami verific situatia in teren prin sondaj. Le-am cerut aplicarea drastica a cadrului legal existent, iar pe masura ce rapoartele vor fi finalizate, le vom face publice. Din nefericire, actualul cadru legal face dificila sau chiar imposibila luarea masurilor necesare ce se impun”, a declarat Lucia-Ana Varga, ministru delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura.
Dupa o dezbatere publica de trei luni, Departamentul pentru Ape, Paduri si Piscicultura, a elaborat cateva modificari legislative. In aceste trei luni, au existat intalniri publice in 20 judete cu reprezentanti ai autoritatilor locale, ocoale silvice de stat si private, composesorate, asociatii patronate, sindicate, organizatii neguvernamentale si reprezentantii proprietarilor de paduri private. De asemenea, la aceste dezbateri au participat mediul academic si parlamentari.
Principalul act legislativ, Codul Silvic , a fost modificat si supus dezbaterii publice. In aceasta perioada se afla in circuitul de avizare interministerial urmand ca la sfarsitul lunii august sa fie pus pe masa Guvernului impreuna cu un pachet de 6 acte normative subsecvente.
Unele dintre cele 6 acte subsecvente sunt: Hotararea de Guvern privind provenienta, circulatia si comercializarea materialelor lemnoase, a lemnului si produselor din lemn, a carui principala prevedere este aceea ca reduce riscul intrarii pe piata a lemnului recoltat ilegal. Acesta va transpune regulamentul UE nr 995 din 2010. Avizele de insotire a lemnului vor fi eliberate de catre administrator si nu de catre cel care exploateaza masa lemnoasa (pana acum cel care exploata isi intocmea si avizele de insotire a lemnului). Numarul emitentilor scade de la 9000 la 440, ceea ce asigura un control mai eficient al transportului de lemn.
Hotararea de Guvern privind acordarea compensatiilor proprietarilor care au paduri in arii protejate este alt act legislativ, care priveste aproximativ 180.000 hectare. Se vor acorda intre 40 si 200 de euro pe an, pe hectar pt proprietarii de paduri.
Prin legea contraventiilor silvice se clarifica cadrul legislativ, se interzice transportul lemnului pe timp de noapte si se va mari cuantumul sanctiunilor existente, de 2 pana la 5 ori.
Hotararea de Guvern de reorganizare a Inspectoratelor Teritoriale de Regim Silvic si Vanatoare are ca principal scop intarirea actului de control. Prin legea privind statutul personalului silvic, se stabilesc cazurile de incompatibilitate in exercitarea functiunii. In prezent sunt cazuri in care unii angajati silvici pazesc padurea ziua, desi aceleasi persoane detin utilaje de exploatare si transport a lemnului pe care folosesc in interes propriu, seara.
Aceste modificari legislative vor duce la o gestionare durabila a padurilor, la diminuarea furturilor din padure prin intarirea actului de control si clarificarea normelor de reglementare.
Din sinteza activitatii de control desfasurate de Inspectoratele Teritoriale de Regim Silvic si Vanatoare pe primele sase luni din 2013, la nivelul intregii tari, reiese ca au fost realizate 7609 de controale. In urma acestora, numarul de sesizari penale este de 427, iar prejudiciul este de 39,90 milioane lei, adica circa 8,9 milioane de euro. Numarul de contraventii a fost de 2076, iar valoarea acestora 7.265.300 lei. Volumul de arbori taiati ilegal a fost de 179.950 metri cubi, iar numarul de reclamatii si de sesizari solutionate, 782.
Pentru ca exista inca situatii in care este pusa sub semnul intrebarii activitatea unor angajati ai Inspectoratelor silvice, se realizeaza controale incrucisate si supracontroale pentru a identifica persoanele care inca mai inchid ochii la furtul de lemn in loc sa aplice legea. Este necesara reorganizarea acestor institutii de control, reorganizare care va curata acesta institutie. Si la nivelul Ministerului, prin concursul organizat, in Directia de Control a ramas numai personal pregatit profesional care doreste sa aplice legea in interesul padurii.
In acest moment se lucreaza la o strategie privind marirea suprafetei de padure. Aceasta are drept obiectiv impadurirea terenurilor degradate, versantilor pentru reducerea riscului la inundatii, realizarea perdelelor forestiere din Lunca Dunarii si a perdelelor forestiere de-a lungul cursurilor de apa. Exista in fondul de ameliorare fonduri pentru aceste proiecte, se vor finaliza ghidurile pentru ca primariile, persoanele fizice, consiliile judetene sa poata accesa finantari pentru realizarea impaduririlor.
„Imi propun sa ajungem la o stare de normalitate, sa avem cadru legal si institutii de control si o administrare prin care padurile din Romania sa ramana mostenire generatiilor viitoare. Prioritatea zero a mandatului meu este sa fac ordine in paduri”, a mai declarat ministrul delegat Lucia-Ana Varga.