Pentru o agricultura mai echitabila si mai ecologica

Pentru o agricultura mai echitabila si mai ecologica
Pentru o agricultura mai echitabila si mai ecologica

S-a ajuns la un acord privind modificarile care vor fi aduse politicii agricole a UE incepand cu 2014 – sprijin pentru agricultura durabila, un ajutor mai substantial pentru noii agricultori si o distributie mai uniforma a finantarii intre tarile UE.

Politica agricola a UE, cunoscuta ca politica agricola comuna, este menita sa garanteze ca agricultorii au un standard de viata decent si ca europenii beneficiaza de hrana suficienta, la preturi convenabile.

Ea urmareste:

sustinerea veniturilor agricultorilor, cu conditia ca acestia sa indeplineasca standarde stricte in materie de siguranta alimentara, protectia mediului si sanatatea si bunastarea animalelor (70% din bugetul alocat sustinerii exploatatiilor agricole din Europa).
stabilizarea pietei in cazul in care agricultura are de suferit din cauza intemperiilor sau a bolilor (aproximativ 10% din buget)
finantarea mondernizarii fermelor pentru a le spori competitivitatea (20% din bugetul alocat agriculturii, la care se adauga finantarea nationala).
In urma acordului, unele dintre norme se vor modifica incepand din ianuarie 2014. De exemplu, pentru a putea benefica de ajutor pentru venit, agricultorii vor trebui sa adopte practici durabile pentru a promova calitatea solului, biodiversitatea, diversificarea culturilor si mentinerea unor pasuni sanatoase.

Reforma va avea ca rezultat si o distributie mai echitabila a finantarii: pana in 2019, toate tarile UE vor trebui sa primeasca minim 75% din media inregistrata la nivelul UE.

Politicienii au convenit, de asemenea, asupra modificarilor care le-ar putea veni in ajutor tinerilor agricultori aflati la inceput de drum. In prezent, 30% din cele 12 milioane de agricultori europeni au peste 65 de ani si doar 6% sub 35 de ani.

In plus fata de ajutorul care se acorda in prezent, noii agricultori vor primi, in primii cinci ani, un sprijin pentru venit suplimentar de 25%.

Vor fi adoptate norme care vor consolida, de asemenea, pozitia de negociere a agricultorilor in unele sectoare, conferindu-le organizatiilor profesionale autoritatea de a incheia contracte in numele lor. Noile norme vor intra in vigoare in ianuarie 2014. Cateva alte aspecte ramase vor fi luate in discutie in cadrul negocierilor privind bugetul UE pentru perioada 2014-2020.

In UE numarul persoanelor a caror activitate principala este agricultura se ridica la aproape 12 milioane. Impreuna, agricultura si sectorul agroalimentar reprezinta 6% din PIB-ul UE si furnizeaza 46 de milioane de locuri de munca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *