Rovana Plumb: Protectia capitalului natural si a biodiversitatii este o prioritate pe agenda Guvernului

Rovana Plumb: Trecerea c?tre o economie verde este un proces de lung? durat?
Rovana Plumb: Protectia capitalului natural si a biodiversitatii este o prioritate pe agenda Guvernului
Rovana Plumb: Protectia capitalului natural si a biodiversitatii este o prioritate pe agenda Guvernului

Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, a condus delegatia Romaniei la reuniunea Consiliului de Mediu ce s-a desfasurat la Vilnius, Lituania, in perioada 15 – 17 iulie 2013. Agenda reuniunii a constat in dezbaterea a doua subiecte majore pentru domeniul mediului si anume: protejarea capitalului natural si biodiversitatii, prin integrarea in alte politici si strategii sectoriale si, respectiv, schimbarile climatice – actiuni necesare in perspectiva Conferintei Partilor la Conventia Cadru a Natiunilor Unite privind Schimbarilor Climatice de la Varsovia si post – Conferinta.

In cadrul primei dezbateri a Consiliului Informal de Mediu, ministrul Rovana Plumb a sustinut faptul ca biodiversitatea este strans legata de utilizarea in agricultura a terenurilor, de managementul si conservarea padurilor, pescuitului, precum si de sanatatea ecosistemelor costiere, iar finantarea acestui domeniu trebuie avuta in vedere in programe operationale cu surse de finantare diferite: Fondul de Coeziune, Fondul European de Dezvoltare Regionala, Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala si Fondul European pentru Pescuit si Afaceri Maritime.

Referitor la instrumentele de finantare pentru proiectele ce au ca scop conservarea biodiversitatii, ministrul roman al mediului a reiterat importanta Programului LIFE, Romania avand finantate pana acum 38 de proiecte.

”Consideram ca introducerea conceptului de „proiect integrat” in noul Regulament LIFE 2014 – 2020 poate aduce valente importante, inclusiv in ceea ce priveste conservarea si protectia biodiversitatii. In acelasi timp, aceste proiecte vor constitui o oportunitate, dar si o reala provocare pentru a aduce impreuna parteneri locali, regionali, nationali, strategii si initiative, precum si o coordonare cu alte fonduri in asigurarea finantarii”, a completat ministrul Rovana Plumb.

Totodata, in expunerea pozitiei Romaniei, seful delegatiei romane a subliniat importanta pe care Guvernul o acorda dezvoltarii durabile a Deltei Dunarii prin implementarea unei Strategii integrate, care sa poata fi finantata prin mai multe programe operationale sectoriale, precum si proiectului ”Imbunatatirea sustenabilitatii financiare a ariilor protejate din Carpati”, proiect deja finantat de UNDP-GEF (Programul Natiunilor Unite de Dezvoltare), ce urmeaza sa fie finalizat anul viitor.

In cadrul celei de-a doua sesiuni de dezbatere, avand ca tema schimbarile climatice, ministrul Rovana Plumb a punctat faptul ca ”pentru atingerea obiectivului de 2 grade Celsius, trebuie sa avem un cadru care sa includa toate tarile, dar, cel mai important, toate economiile si emitatorii majori, atat din tarile in curs de dezvoltare, cat si din tarile dezvoltate”.

In marja Consiliului de Mediu, la dejunul de lucru a fost abordat si subiectul privind evaluarea riscului exploatarii gazelor de sist. In acest context, Comisia Europeana a informat ca, pana la sfirsitul acestei luni, va da publicitatii rezultatele privind consultarea publica pe aceasta tematica, insa fiecare stat membru poate sa decida asupra propriului mix energetic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *