Cremele de protectie solara distrug plajele

A fost lansata prima lotiune solara potabila din lume
Cremele de protectie solara distrug plajele
Cremele de protectie solara distrug plajele

Cremele si lotiunile de protectie solara rezistente la apa distrug ecosistemul apelor de coasta, trag un semnal de alarma oameni de stiinta din Consiliul National de Cercetare din Spania (CSIC), citati de portalul economic rus Rbc.
Plaja crema think Sursa foto: thinkstock

Potrivit oamenilor de stiinta spanioli, anual, in ocean ajung aproximativ 6.000 de tone de crema de protectie solara. Situatia este deosebit de ingrijoratoare in zonele turistice populare, sustin acestia.

Cercetatorii au testat apa din jurul Insulelor Baleare si au descoperit un continut semnificativ de compusi chimici din cremele de protectie solara la suprafata apei. Cea mai mare concentratie de astfel de substante se inregistreaza intre orele 14:00 si 18:00. In acest interval de timp, nivelul de substante chimice nocive creste cu 60-90% comparativ cu primele ore ale zilei.

Analiza a mai mult de zece tipuri de creme de protectie solara a aratat ca multe dintre ele ajung in apa si elibereaza substante chimice poluante, cum ar fi azot, fosfor si siliciu, care in mod natural se gasesc in cantitati minime in straturile de la suprafata apei. Acesti compusi pot actiona ca substante nutritive si, prin urmare, pot stimula dezvoltarea algelor, care invadeaza deja plaje populare printre turisti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *