Uniunea Europeana nu intentioneaza sa interzica tehnica fracturarii hidraulice, controversata, de altfel, pentru exploatarea gazelor de sist, dar va stabili niste reguli pentru a putea raspunde preocuparilor legate de mediu pe care aceasta le suscita, a declarat, la Vilnius, comisarul pentru Mediu Janez Potocnik.
Comisia va prezenta propunerile sale pana la sfarsitul anului, pentru a compensa o serie de lacune legislative grave, a spus acesta, potrivit AFP. “Nu este vorba despre interzicerea fracturarii hidraulice la nivel european”, a explicat Potocnik pentru AFP. “Scopul nostru este acela de a crea conditiile pentru ca acest lucru sa se faca de o maniera sigura si securizata”, a adaugat comisarul european.
Fracturarea hidraulica, metoda care consta in crearea de fisuri subterane prin injectarea unui amestec de apa, nisip si produse chimice la mare presiune, pentru a elibera gazele din roca, este deja utilizata in Statele Unite, dar in Franta, de exemplu, face obiectul unei interdictii inca din 2011.
Polonia si-a dat acceptul pentru explorarea gazelor de sist, in speranta ca prin obtinerea lor isi va reduce depedenta de gazele rusesti. France Presse reaminteste, in acest context, ca Romania, Ungaria si Spania au acordat, la randul lor, permise de explorare. Lituania a votat o lege la 30 mai care deschide calea catre un contract de prospectare si exploatare cu grupul american Chevron. “Exista diferite situatii politice si geografice si, de asemenea, diferite evaluari ale problemei si acesta este un lucru pe care trebuie neaparat sa-l respectam”, a mai comentat Potocnik.