La Uniunea Europeana s-a facut dreptate. A fost interzis si un pesticid daunator albinelor produs de gigantul german BASF. In primavara acestui an, alte trei astfel de produse au primit interdictia de a fi utilizate timp de doi ani, dar de la acea data chimicalele proveneau de la alti doi colosi – Bayer si Syngenta. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca aceste pesticide sunt nocive pentru populatiile de albine, care asigura polenizarea si, in concluzie, hrana pentru omenire. Pe de alta parte, agricultorii reclama costurile de productie, ce vor creste din cauza acestei interdictii, pentru ca lipsa pesticidelor afecteaza productiile.
Propunerea privind interzicerea utilizarii partiale a produsului chimic fipronil, considerat daunator pentru albine, a fost votata de Comisia Europeana. Dintre toate statele membre, au existat doar trei abtineri si doua voturi impotriva – din partea Romaniei si a Spaniei, se arata intr-un comunicat de presa al Greenpeace.
„O evaluare stiintifica publicata in mai, de catre Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelelor (EFSA) a relevat ca fipronilul, un pesticid produs de compania chimica germana BASF, prezinta un «risc acut ridicat pentru albinele melifere atunci cand este folosit pentru drajarea semintelor de porumb»”, precizeaza comunicatul.
Folosirea fipronilului ca pesticid este deja interzisa in peste doua treimi din tarile membre, atrage atentia organizatia neguvernamentala, care precizeaza ca, totusi, Comisia nu a impus aceleasi restrictii de utilizare pentru mai multe culturi inaintea infloririi si in sere.
Recidiva
Un raport Greenpeace referitor la amenintarile chimice cu care se confrunta albinele in Europa a identificat sapte pesticide care afecteaza sanatatea polenizatorilor. Albinele si alti polenizatori joaca un rol crucial in productia de hrana, avand in vedere ca aproximativ doua treimi din culturile agricole mondiale depind in mod direct de polenizarea naturala.
In aprilie, Comisia Europeana (CE) a restrictionat folosirea de pesticide cu impact asupra albinelor. Restrictia urmeaza sa intre in vigoare de la 1 decembrie 2013 si va fi revizuita in termen de cel mult de doi ani. Pesticidele interzise se folosesc la tratarea plantelor si a cerealelor care atrag albinele si polenizatorii si sunt produse de concernele Bayer si Syngenta. Si atunci, Romania a votat importiva interzicerii acestor pesticide.
Fantezii
„In ultima vreme, se descopera fel de fel de nenorociri din cauza unor substante folosite de multi ani”, a declarat Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR). Potrivit acestuia, astfel de substante chimice se folosesc de 40-50 de ani. „Daca ar fi fost o problema cu aceste substante chimice si albinele ar fi murit din cauza lor, am fi asistat la un dezastru. Dar nu s-a intamplat nimic. Mai mult, crescatorii de albine nu au sesizat asa ceva”, sustine Baciu. El a atras atentia ca nu exista miere de porumb, astfel ca interdictia nu-si are rostul.