Un gigant european va construi o ferma eoliana de sute de milioane de euro, in Baragan

Fa?a neagr? a energiei verzi
Un gigant european va construi o ferma eoliana de sute de milioane de euro, in Baragan
Un gigant european va construi o ferma eoliana de sute de milioane de euro, in Baragan

La Facaeni (jud. Ialomita), se va construi al doilea cel mai mare parc eolian din Romania, in urma unei investitii de 300 de milioane de euro. Compania din spatele proiectului este cel mai mare investitor in energii regenerabile din Europa.

Compania Ialomita Power, avand ca actionari pe Energias de Portugal (EDP)si Renovatio Trading, a obtinut de la Agentia de Reglementare licenta de infiintare a parcului eolian Facaeni cu o putere instalata totala  de 264 de MW. Avand in vedere ca instalarea a 1 MW eolian costa circa 1,2 milioane de euro, putem aprecia investitia Ialomita Power la peste 300 de milioane de euro. Odata montate toate turbinele, parcul eolian Facaeni va urca direct pe locul doi in topul celor mai mari din Romania dupa cel al CEZ de la Fantanele. De asemenea, va fi si unul dintre cele mai mari parcuri eoliene pe uscat din Europa, potrivit economica.net.

EDP, compania de electricitate a statului portughez, este unul dintre cei mai mari investitori europeni in energie regenerabila. EDP mai controleaza, in Romania, si alte parcuri eoliene ce totalizeaza peste200 de MW puitere instalata. Renovatio Trading este o companie inregistrata in Cipru li unul dintre cei mai mari traderi de energie de pe piata romaneasca. Acum cativa ani, compania apartinea primarului din Piatra Neamt Gheorghe Stefan.

EDP detine 85% din Ialomita Power, restul revenind Renovatio Trading. Romania are circa 2.500 de MW instalati in eolian, investitii de cateva miliarde de euro, fiind una dintre cele mai atractive tari pentru investitorii din domeniu. Miza investitorilor o reprezinta schema de sprijin pentru energia produsa prin sistemul certificatelor verzi.
Potrivit legii, o centrala eoliana primeste de la stat 1 certificat verde pentru fiecare MWh livrat in sistem iar pretul unui certificat pe piata libera fluctueaza intre 28 de euro si 58 de euro. Pana la 1 iulie, subventia era de 2 certificate pentru fiecare MWh livrat in retea. Guvernul a redus schema de sprijin promitand ca investitorii isi vor recupera certificatele restante in 2017, dar legislatia nu prevede inca nimic concret in acest sens.

Un certificat verde se emite de Transelectrica dupa producerea si livrarea unui MWh de energie regenerabila. Schema prin care Romania acorda aceste certificate este completata de obligatia ca furnizorii de electricitate sa achizitioneze un procent anual de certificate proportional cu energia livrata. La randul lor, acestia isi recupereaza banii de la consumatori prin factura la curent, in asa fel incat toti consumatorii Romaniei sprijina productia de energie verde, potrivit economica.net.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *