Mai multe fonduri europene pentru natura pana in 2020

Programul Operational Infrastructura Mare 2014 -2020 (POIM), aprobat oficial de Comisia Europeana, contine recomandarile WWF in ce priveste integrarea biodiversitatii ca obiectiv trasversal in program, dupa cum se arata intr-un comunicat de presa primit la redactie din partea WWF Danube Carpathian Programme Romania. Programul are acum o axa prioritara dedicata finantarii proiectelor pentru natura, dar ia in…

Citește mai departe

Noul Cod Silvic al Romaniei va fi dezbatut in aceasta saptamana in Comisia de Agricultura de la Camera Deputatilor

Noul Cod Silvic al Romaniei, propus de Departamentul pentru Apa, Paduri si Piscicultura din Ministerul Mediului va fi dezbatut in aceasta saptamana in Comisia de Agricultura de la Camera Deputatilor, dupa ce saptamana trecuta documentul a primit aviz favorabil de la Comisia de Administratie publica. Principala modificare consta in interzicerea comercializarii lemnului care nu are…

Citește mai departe

Ministrul delegat Lucia-Ana Varga: Prioritatea zero a mandatului meu este sa fac ordine in paduri

Marti, s-a desfasurat la Departamentul pentru Ape, Paduri si Piscicultura o conferinta de presa in care s-a prezentat starea padurilor din Romania, si principalele modificari legislative propuse pentru a reglementa acest domeniu, si pentru a asigura o gestionare durabila a padurii. La preluarea mandatului, ministru delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia-Ana Varga, a realizat…

Citește mai departe

Lucia Varga a discutat cu primarii calaraseni despre inundatii si impaduriri

Rodica Dohot. In cursul zilei de miercuri, 17 aprilie, Consiliul Judetean Calarasi a fost gazda unei intalniri a primarilor din judetul Calarasi cu Lucia Varga, Ministrul Delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura. Discutiile s-au axat pe tema inundatiilor, realizarea de noi perdele forestiere pentru prevenirea desertificarii si starea digurilor si a malurilor din Lunca Dunarii. Lucia…

Citește mai departe
Lucia Varga vrea ca în caz de inunda?ii ?i secet? primarii ?i prefec?ii s? ac?ioneze ca la carte

Harta de risc la inundatii, finalizata

Dunarea de la Galati pana la Isaccea este zona vulnerabila in cazul unor inundatii in judetul Tulcea, portivit hartii de hazard si de risc la inundatii in bazinul Dunarii publicata recent de Ministerul Mediului. Atlasul va putea fi folosit de autoritatile locale pentru dar si, la nivel national, de Ministerul Mediului, pentru dezvoltarea masurilor de…

Citește mai departe

Hartile de hazard si risc la inundatii in bazinul Dunarii

Ministerul Mediului si Padurilor organizeaza in perioada 10-13 Octombrie 2012, seminarul de incheiere a proiectului „Estimarea riscului la inundatii adaptata diversilor utilizatori din lunca inundabila a Dunarii – DANUBE FLOODRISK”, finantat prin intermediul Programului de Cooperare Transnationala Europa de Sud-Est (SEE) 2007-2013, Directia de actiune 2.1 „Imbunatatirea managementului integrat al apelor si prevenirea riscurilor de…

Citește mai departe

A inceput prima sesiune de finantare pentru Masura 221 “Prima impadurire a terenurilor agricole”

Prima sesiune din acest an pentru depunerea proiectelor de finantare aferente Masurii 221 “Prima impadurire a terenurilor agricole” se va desfasura in perioada 1 februarie – 28 februarie 2011, in acest an fiind disponibili 200 milioane de euro nerambursabili, a anuntat marti APDRP. Conform calendarului propus pentru sesiunile de depunere, aferent anului 2011, sesiunea care…

Citește mai departe

Braconajul salbatic cu plase chinezesti si curent electric lasa Delta Dunarii fara peste

„Are balta peste!!” Suntem obisnuiti sa auzim aceasta sintagma echivalenta bogatiei. Hai sa incercam sa o transpunem, la propriu, situatiei din Delta Dunarii. Oricine are o legatura cu Delta Dunarii realizeaza ca re­sur­se­le naturale sunt in cadere libera. Intrebati orice pescar sportiv, care are in mod natural tendinta de a exa­gera in privinta capturilor, si…

Citește mai departe

Specialistii olandezi ne invata cum sa ne aparam de inundatii

Mai multi experti olandezi in hidrologie, agricultura, pescuit, ecologie si planificare si-au dat intalnire astazi, la un atelier de lucru, la Prefectura Dolj. de Anca Ochianu Specialistii au cautat solutii tehnice pentru prevenirea inundatiilor in zona Ghidici, Rast, Bistret, Catane, Gighera, Macesu de Jos, Carna, Negoi. In acest proiect au fost implicati reprezentanti din partea…

Citește mai departe

Da viata naturii si mediului cu Life+

Stiati ca aproximativ 10% din efectivul populatiei mondiale de pelicani creti se regasesc pe teritoriul tarii noastre, in Delta Dunarii? Mai stiati ca 7% din populatia europeana de rata rosie si 17% din exemplarele de cormoran mic traiesc in Lunca Dunarii Inferioare din Romania? Din cauza ca aceste pasari erau in pericol de disparitie, prin…

Citește mai departe

Prevenirea inundatiilor pe Dunare costa 6 milioane de euro – proiectul Danube Floodrisk

Ministerul Mediului si Padurilor coordoneaza, in perioada 2009-2012, proiectul DANUBE FLOODRISK – Estimarea riscului la inundatii adaptata diversilor utilizatori din lunca inundabila a Dunarii. Scopul principal al proiectului este punerea bazelor pentru asigurarea unei dezvoltari durabile de-a lungul fluviului Dunarea, prin furnizarea unor harti de risc eficiente pentru Lunca Dunarii si pentru prezentarea informatiilor importante…

Citește mai departe

Premiu nemeritat pentru Delta Dunarii?

Asociatia „Salvati Dunarea si Delta” considera ca Romania nu merita acordarea Globului Albastru pentru protejarea si conservarea Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, oferit de Reteaua Mondiala a Zonelor Umede. Asociatia Salvati Dunarea si Delta (SDD) considera ca Romania ar merita o astfel de distinctie daca politicile de conservare si protejare a biodiversitatii, reflectate in documentele ce transpun…

Citește mai departe

Bani si judecata de la UE pentru arii protejate

Romania este trasa la raspundere la Curtea Europeana de Justitie pentru incalcarea prevederilor tratatului de aderare referitoare la managementul ariilor naturale protejate. Ministerul Mediului a lansat in aceeasi zi cea de-a treia sesiune de finantare a proiectelor din domeniul biodiversitatii, prevazuta de Programul Sectorial „Mediu”. Vezi in partea dreapta Ghidul solicitantului si Formularul cererii de…

Citește mai departe

Oltul, amenintat de desertificare

Pamantul tarii este cea mai valoroasa avutie naturala a intregii natiuni si a generatiilor viitoare, este vesnic si constituie conditia materiala a existentei oricarei productii. Importanta pamantului in agricultura este deosebita, el constituind principalul mijloc de productie, deoarece, prin invelisul sau de sol, este izvorul de hrana al plantelor. Acesta, cu  ajutorul energiei solare, transforma…

Citește mai departe

Nostalgia copilariei mele

Zi torida de vara intr-un satuc din Lunca Dunarii. Aflata in satul copilariei mele, purtand in suflet amintirile locurilor pe care le masuram cu pasi de copil zi de zi, desculta prin colbul fierbinte care-mi cuprindea gleznele, cu talpile arse de fierbinteala pamantului, strabatute din cand in cand de sagetile dureroase ale ghimpilor patrunsi prin…

Citește mai departe

Romania a accesat 1,8% din banii europeni pentru protectia naturii!

Tara noastra beneficiaza, in perioada 2007-2013, de fonduri comunitare de 215 milioane de euro pentru finantarea proiectelor din domeniul biodiversitatii. Aplicatiile de finantare aprobate pana in prezent de Ministerul Mediului insumeaza mai putin de patru milioane de euro. Fondurile europene pentru protectia naturii, incluse in Programul Operational Sectorial (POS) de Mediu, au o valoare totala…

Citește mai departe

Puietii campaniei Realitatea TV, „Romania prinde radacini”, la Calarasi

Asociatia „Salvati Dunarea si Delta” a preluat stafeta de la Realitatea TV si, cu ajutorul voluntarilor, a plantat 5.000 de plopi in judetul Calarasi, care are cea mai mica suprafata impadurita. Succesul campaniei postului de televiziune Realitatea TV, „Romania prinde radacini”, desfasurata la sfarsitul lunii trecute, in judete din nordul Moldovei, a determinat Asociatia „Salvati…

Citește mai departe

    Lunca Dunarii: harti de risc

    Proiectul „Danube Flood Risk – Cartografierea zonelor de risc la inundatii in Lunca Dunarii” a fost selectat de Comisia Europeana in cadrul celei de-a doua etape de analiza. Urmeaza ca, dupa evaluarea ofertei finale, sa primeasca aprobarea din partea forului european, informeaza Ministerul Mediului. Romania a atras in cadrul acestui proiect 17 parteneri si observatori…

    Citește mai departe