Ministerul Mediului si Padurilor organizeaza in perioada 10-13 Octombrie 2012, seminarul de incheiere a proiectului „Estimarea riscului la inundatii adaptata diversilor utilizatori din lunca inundabila a Dunarii – DANUBE FLOODRISK”, finantat prin intermediul Programului de Cooperare Transnationala Europa de Sud-Est (SEE) 2007-2013, Directia de actiune 2.1 „Imbunatatirea managementului integrat al apelor si prevenirea riscurilor de inundatii ”. Proiectul Danube Floodrisk a avut ca scop punerea bazelor pentru asigurarea unei dezvoltari durabile de-a lungul fluviului Dunarea, prin furnizarea unor harti de risc eficiente pentru Lunca Dunarii si pentru prezentarea informatiilor importante referitoare la riscul inundatiilor, necesare cerintelor de planificare spatiala si economica.
Seminarul se va desfasura in Aula Academiei de Stiinte Agricole si Silvice Bucuresti miercuri, incepand cu ora 09:00, iar in perioada 11 – 13 octombrie va avea loc o vizita de studiu pentru prezentarea zonei pilot Tulcea. In cadrul seminarului, va fi prezentat Atlasul privind Hartile de hazard si risc la inundatii in bazinul Dunarii.
In cadrul acestui proiect, au participat ca parteneri 24 institutii din 8 state (Romania, Bulgaria, Ungaria, Italia, Austria, Slovacia, Serbia, Croatia si parteneri observatori din Germania si DG JRC). Partenerii romani implicati in acest proiect sunt: Ministerul Mediului si Padurilor, Universitatea Tehnica de Constructii, Administratia Nationala „Apele Romane”, Institutul National de Cercetare si Dezvoltare „Delta Dunarii” si Centrul de Politici Economice Durabile de Mediu.
La eveniment vor participa reprezentanti ai Ministerul Mediului si Padurilor, ai Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, Academiei de Stiinte Agricole si Silvice, dar si ai Comisiei pentru Protectia fluviului Dunarea (ICPDR), Comisiei Europene si bineinteles reprezentanti ai Programului de Cooperare Transnationala Europa de Sud-Est (SEE).
Date despre proiect:
Conform programului acestui eveniment se vor prezenta rezultatele urmarite si atinse prin implementarea acestui proiect in perioada 2009-2012, si anume:
1. Metode si date armonizate (date geografice, modele hidrologice si hidraulice armonizate etc.)
2. Baza de date comuna pentru reprezentarea hartilor de risc in tarile riverane Dunarii,
3. Harti de hazard si risc la inundatii pentru bazinul Dunarii care au trecut prin consultarea expertilor, beneficiarilor si factorilor de decizie la nivel national si bazinal
4. Metode si principii pentru diferiti pasi ai planului de management al riscului la inundatii, orientat catre beneficiari (inclusiv identificarea si estimarea clara a vulnerabilitatii receptorilor de risc, o abordare inovativa si eficienta a evaluarii riscului bazata pe consultarea beneficiarilor, integrarea unor aspecte diverse precum riscul economic, schimbarile climatice, dezvoltarea naturii, dezvoltarea urbana si planificarea spatiala etc.) ,
5. Model de angrenare a beneficiarilor relevanti in diferite faze ale planificarii managementului riscului la inundatii, reprezentand diferite aspecte ale utilizarii terenului din zonele inundabile ( precum planificarea spatialadezvoltarea /urbana si cea agricola), ca si receptori ai riscului (precum populatia, zonele urbane, industria, lucrarile de infrastructura, ariile protejate etc.) precum si cresterea constientizarii prin cooperare,
6. Model de implicare a beneficiarilor in ceea ce priveste evaluarea riscului in diferite tari din bazinul Dunarii, la nivel de planificare locala si regionala
Proiectul „Estimarea riscului la inundatii adaptata diversilor utilizatori din lunca inundabila a Dunarii – DANUBE FLOODRISK” a avut un impact semnificativ atat la nivelul expertilor din domeniu din tarile dunarene, cat si la nivelul Comisiei pentru Protectia fluviului Dunarea (ICPDR) si Comisiei Europene, beneficiarii rezultatelor acestui proiect pe termen lung.
Atlasul hartilor de hazard si de risc este pus la dispozitia factorilor interesati, prin volume tiparite, in format electronic (DVD) si pe site-ul proiectului, al Ministerului Mediului si Padurilor, cat si pe site-ul Comisiei pentru Protectia Fluviului Dunarii.
Baza de date va fi folosita pentru raportul asupra hartilor de hazard si de risc pentru Bazinul Dunarii, pentru Directiva pentru Inundatii, din anul viitor 2013, ajutand astfel la implementarea politicii Comisiei Europene in Bazinul Dunarii.