APDRP: 50 milioane euro de la UE pentru impaduriri

APDRP: 50 milioane euro de la UE pentru impaduriri

In luna septembrie, 50 milioane euro de la Uniunea Europena, deci bani nerambursabili, vor fi disponibili pentru cei care vor sa efectueze prima impadurire a terenurilor agricole.

Astfel, in perioada 1 – 30 septembrie 2011 se va desfasura a treia sesiune din acest an pentru depunerea proiectelor de finantare aferente Masurii 221 – „Prima impadurire a terenurilor agricole”, informeaza APDRP.

Fondurile nerambursabile disponibile pentru finantarea primei impaduriri a terenurilor agricole vor fi de 50 milioane euro. Din aceasta suma, 20% reprezinta contributia Guvernului Romaniei de la bugetul de stat, iar 80% contributia Uniunii Europene. Proiectele vor putea fi depuse la Oficiile Judetene ale Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, zilnic intre orele 9.00 si 14.00, ultima zi pentru depunere fiind 30 septembrie 2011, ora 12.00.

Cu ajutorul acestei masuri se pot impaduri toate terenurile agricole la nivelul intregii tari, cu exceptia pajistilor permanente neafectate de procese de degradare a solului. Astfel, se poate asigura si impadurirea terenurile agricole din jurul oraselor cu conditia respectarii cerintelor specifice ale acestei Masuri de finantare. Pot fi impadurite si terenurile care contin soluri nisipoase si/ sau mobile, terenurile situate in lunca Dunarii sau in luncile raurilor dar si terenurile afectate de eroziune sau desertificare.

Solicitantii fondurilor nerambursabile pot fi persoanele fizice, inclusiv persoane fizice autorizate, persoanele juridice, grupurile sau asociatiile de persoane fizice sau juridice, precum si autoritatile publice locale detinatoare de teren agricol.

Suprafata impadurita trebuie sa aiba cel putin 0,5 hectare

Suprafata agricola propusa pentru impadurire trebuie sa fie de minim 0,5 hectare. Prima conditie pe care trebuie sa o respecte solicitantul este sa faca dovada detinerii terenului agricol eligibil pentru impadurire. Acesta trebuie sa fi fost declarat la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura in ultimii doi ani calendaristici.

Prin aceasta Masura se pot acorda trei tipuri de plati: o prima pentru lucrarile de infiintare, o prima anuala pentru lucrarile de intretinere a plantatiei pe o perioada de cinci ani, incepand cu anul infiintarii plantatiei forestiere si o prima compensatorie fixa anuala pe hectar, pentru pierderea de venit ca urmare a impaduririi, pe o perioada de 15 ani, incepand cu anul infiintarii plantatiei.

Prin Masura 221 nu se ofera sprijin financiar pentru infiintarea plantatiilor forestiere de pomi de Craciun si pentru producerea de energie regenerabila.

Asadar, pentru ca un fermier sa isi poate realiza o astfel de plantatie forestiera, trebuie sa detina parcele agricole cu o suprafata mai mare de 0,5 hectare (5.000 mp). Apoi, fermierul va intocmi, impreuna cu persoanele autorizate in acest sens, un proiect de impadurire. Plantatiile forestiere trebuie sa fie constituite, in functie de zona geografica, din speciile prezentate in Ghidul Solicitantului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *