Avem paduri virgine, unice in Europa!

Avem paduri virgine, unice in Europa!

In prezent 28 la suta din suprafata Romaniei este acoperita cu paduri din pacate, ritmul taierilor ilegale este destul de mare * in 2011 sunt deja intocmite peste 3.000 de dosare penale pentru infractiuni silvice * trebuie sa gasim un echilibru sanatos pentru dezvoltarea durabila a padurilor si protectia mediului – a declarat Laszlo Borbely, ministrul Mediului si Padurilor

Timp de doua zile (25 – 26 august) Sibiul gazduieste, intr-un cadru generos si select, oferit de hotelul Hilton, prima editie a „Festivalului international al silvicultorilor”. Manifestarea este dedicata sarbatorii Anului International al Padurilor – 2011. Ieri, la ora 9 a avut loc deschiderea oficiala a festivalului, la care au fost prezenti Laszlo Bor­bely, ministrul Mediului si Padurilor, Valerian Solo­vastru, director general al RNP. Romsilva, Marian Stoi­cescu, presedintele sindica­telor silvicultorilor „CON­SILVA”, Horatiu Racuciu, prefectul Sibiului, Constantin Sovaiala, vicepresedinte Consiliul Judetean Sibiu, Ilie Troanca, directorul Directiei Silvice Sibiu, precum si sefii delegatiilor silvicultorilor din Croatia, Polonia, Ungaria, Turcia, Bulgaria, Republica Moldova si Romania. Pro­gramul primei zile a continuat cu desfasurarea in paralel in cele doua sali de conferinte a cate unui summit al condu­cerilor administratiilor forestiere din Romania, Croatia, Turcia si Republica Moldova, respectiv al liderilor organizatiilor forestiere din Romania, Croatia, Turcia, Ungaria, Polonia, Bulgaria si Republica Moldova.
La ora 10 silvicultorii straini si romani au participat la vernisarea unei triple expozitii internationale de carte, fotografie si caricatura. La ora 11, organizatorii au dat startul competitiei internationale sportive pentru silvicultorii din cele 7 tari prezenti la Sibiu. Au fost organizate concursuri de sah, table, whist, darts, tenis de masa si fotbal.
Inaintea intrecerilor sporti­ve, ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a tinut o conferinta de presa in care a dorit sa sublinieze urmatoarele: „Suntem aici, langa un pui de copac, care sper sa creasca mare. Noi avem datoria sa aparam padurea, acest plaman verde al omenirii. Nu sunt deloc multumit de faptul ca nu putem opri taierile ilegale de arbori. Am facut numeroase descinderi cu cei 18.000 de oameni pe care ii avem la Romsilva, am marit foarte mult sanctiunile si pedepsele pentru contraventiile si infractiunile silvice. Trebuie sa umblam mai mult la menta­litatea oamenilor, a proprieta­rilor de paduri, sa-i educam in sprijinul protectiei padurilor si mediului. Vreau sa precizez ca anul acesta, pana la 1 iulie, avem intoc­mite peste 3.000 de dosare penale pentru in­fractiuni silvice. Din pacate, insa multi scapa usor.
In 2010 am alocat de sase ori mai multi bani pentru impaduriri (circa 180 milioa­ne lei). In 2011 am dublat aceasta suma prin Fondul de Mediu. Prin aceste investitii speram sa crestem suprafata impadurita a Romaniei, de la 27,7 la suta in 2009 la 30 la suta in 2012.
@n Caras-Severin avem pa­duri virgine, unice in Europa, pe care trebuie sa le aparam. Va trebui sa gasim un echilibru sanatos in privinta administrarii si dezvoltarii durabile a pa­durilor si a protectiei mediu­lui.” In context, ministrul Borbely a mai vorbit si despre unele initiative legislative ale ministe­rului pe care il con­duce, cu privire la Rosia Montana, taxa auto si valorificarea unor terenuri impadurite in scopuri turistice (partii de schi, pen­siuni montane). Vom reveni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *