Exista sanse ca Romania sa fie suspendata de la tranzactionarea certificatelor de emisii, insa, datorita masurilor luate in acest an la nivelul autoritatilor, poate redeveni eligibila pe aceasta piata in maximum doua luni, a declarat, vineri, pentru Agerpres, Iosif Nagy, presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM).
„S-ar putea ca Romania sa fie suspendata de la tranzactionarea certificatelor verzi. Ne asteptam la acest lucru, dar haideti sa asteptam pana luni (29 august, ziua deciziei n.r.). Desi ma astept ca sa fim suspendati de la tranzactionare, imediat Romania poate solicita reinstalarea eligibiltatii si revenirea pe aceasta piata in cel mult doua luni”, a explicat Nagy.
Intrebat cum comenteaza declaratia premierului Emil Boc care a avertizat ca va cere demisia sefului ANPM daca tranzactiile cu certificate verzi vor fi suspendate, Iosif Nagy a evitat sa dea un raspuns, precizand totodata ca intre anii 2008 si 2010, nu s-a vandut nici macar un singur astfel de document.
„Eu sunt la ANPM din 2010, iar lucrurile au inceput sa mearga. S-au luat unele masuri pentru ca in doua luni de zile sa revenim pe piata. Sa nu uitam ca intre anii 2008-2010, Romania nu a vandut niciun certificat de emisii de carbon”, a mentionat Nagy.
Acesta a spus ca nu stie numarul exact de certificate pe care Romania le are pregatite pentru tranzactionare pe pietele externe.
Vineri, primul ministru Emil Boc a declarat ca ii va cere demisia cel putin sefului ANPM, Iosif Nagy, daca Romania va fi suspendata de la tranzactionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera de catre Comitetul ONU pentru respectarea Protocolului de la Kyoto, decizie prin care tara noastra ar putea pierde venituri de mai multe sute de milioane de euro.
„Capul sefului de la Agentia de Protectia Mediului trebuie sa fie pe masa daca acest lucru se va intampla, (trebuie – n.r.) si un plan foarte, foarte riguros ca in maxim sase luni sa se poata relua tranzactionarea acestor certificate. Dar vreau capete jos daca o asemenea decizie se ia impotriva Romaniei si cei vinovati sa plateasca”, a spus Boc.
Dupa ce la reuniunea de la Bonn din 6-8 iulie a.c. a Comitetului ONU a fost propusa suspendarea Romaniei de la tranzactionarea acestor certificate care mai sunt cunoscute si sub denumirea de ”certificate verzi’, o noua reuniune a forului respectiv se desfasoara in aceste zile in orasul german, analiza situatiei Romaniei fiind pe agenda de lucru, iar o decizie fiind asteptata pentru inceputul saptamanii viitoare.
Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, isi exprima speranta, in urma cu o luna si jumatate, ca Romania sa nu fie suspendata de pe piata tranzactiilor certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera. Desi comitetul respectiv a constatat ca statul roman nu a respectat in intregime indicatorii din raportarile anuale privind poluarea, ministrul Mediului si Padurilor nu crede ca Romania ar putea pierde aceasta afacere in valoare de cateva sute de milioane de euro.
Potrivit sefului MMP, Romania are 300 de milioane de unitati pe care le poate vinde, dar pe piata ‘este o oferta destul de puternica din partea altor tari’, cum ar fi Rusia sau Ucraina.
Certificatul Verde este un document care atesta o cantitate de 1 MWh de energie electrica produs din surse regenerabile de energie. Cota anuala obligatorie pentru 2011 este de 8,3% din energia electrica furnizata de fiecare furnizor consumatorilor finali.
Nivelul tintelor nationale privind ponderea de energie electrica in consumul final de energie electrica in perspectiva anilor 2010, 2015 si 2020 este de 33%, 35%, respectiv 38%.
Pretul Certificatelor Vezi variaza intr-un interval stabilit prin Hotarare de Guvern. Pretul minim este impus pentru protectia producatorilor, iar pretul maxim, pentru protectia consumatorilor.
Pentru perioada 2008-2014 valoarea de tranzactionare a certificatelor verzi se incadreaza intre o valoare minima de tranzactionare de 27 euro/certificat si o valoare maxima de tranzactionare de 55 euro/certificat. Valoarea in lei va fi calculata la valoarea medie a cursului de schimb stabilit de Banca Nationala a Romaniei pentru luna decembrie a anului precedent.