Galati: Amenajarea Luncii Dunarii, in dezbatere publica

Gala?i: Amenajarea Luncii Dun?rii, în dezbatere public?
Galati: Amenajarea Luncii Dunarii, in dezbatere publica
Galati: Amenajarea Luncii Dunarii, in dezbatere publica

Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga, a participat, joi, la Galati, la o dezbatere publica pe tema renaturarii Luncii Dunarii.

La dezbatere au participat atat primarii localitatilor de pe malurile Siretului si Prutului, rauri afectate de fiecare data cand creste nivelul Dunarii, cat si reprezentantii agentilor economici de pe malul Dunarii, dar si cei ai societatii civile si institutiilor deconcentrate.

Referindu-se la renaturarea Luncii Dunarii, ministrul Lucia Varga a precizat ca in curand Guvernul va aproba o hotarare privind planul de masuri, dar si sursele de finantare pentru acest lucru. Renaturarea Dunarii, care va fi realizata dupa modelul amenajarii luncii Rinului, beneficiaza deja de un studiu care prevede masuri care, pe viitor, sa conduca la diminuarea riscurilor de inundatie, atunci cand nivelul fluviului este crescut.

In context, Lucia Varga a precizat ca se va opta pentru un plan de masuri mixt, care prevede, pe de o parte, consolidarea si suprainaltarea digurilor de protectie pentru marile suprafete agricole, infiintarea de zone umede acolo unde este cazul, dar si infiintarea de poldere pe terenuri agricole – asa numite ‘buzunare’ in care sa se poata deversa o cantitate de apa din Dunare, atunci cand fluviul are cotele ridicate.

Conform studiului, prezentat de Olimpia Negru, director responsabil pe situatii de urgenta, din cadrul ministerului, in total, Lunca Dunarii are o suprafata de 445.000 de hectare. Acelasi studiu prevede ca 43,3% din totalul suprafetei sa ramana terenuri destinate exclusiv agriculturii (in care intra Insula Mare a Brailei, zona galateana Badalan, dar si o mica parte din zona Macin-Zaclau), 40,8% din suprafata ar urma sa fie exploatata ca terenuri agricole dar cu rezerva ca atunci cand nivelul Dunarii este ridicat, aceste terenuri sa fie folosite pe post de poldere (in aceasta categorie intrand zonele: Zaclau-Isaccea, Ciobanu – Garliciu, Greaca – Arges, Boianu-Sticleanu – Calarasi, Oltenita – Surlari – Manastirea, Borcea de Jos I, II si III, Vedea – Slobozia si Bujoru – Pietrosani), iar 15,9% din teren ar urma sa devina zone umede (zonele Ghidiciu – Rast – Bistret, Jiu – Bechet, Dabuleni – Potelu – Corabia, Bechet – Dabuleni, Borcea – rau si Facaeni – Vladeni).

Pentru combaterea, pe viitor, a fenomenelor meteo si hidrologice extreme – furtuni, inundatii, alunecari de teren etc – trebuie o mai buna legislatie a padurilor, a mai precizat Lucia Varga.

Potrivit acesteia, exista vointa politica pentru adoptarea unui nou Cod Silvic. Noua legislatie va sanctiona drastic furturile de copaci si taierile ilegale de paduri si va cataloga padurea ca obiectiv de siguranta nationala, a anuntat Lucia Varga. Ministrul a explicat intentia sa prin faptul ca, astfel, statul se poate constitui parte in proces in cazurile de taieri abuzive. Lucia Varga a dat exemplul unei situatii din Arges unde a fost taiata in intregime o padure de 110 ani, cu o suprafata de 100 de hectare, fara ca nimeni sa fie tras la raspundere. Alte masuri din noul Cod Silvic sunt sanctionarea penala a hotilor de lemne, modalitati de asigurare a pazei padurilor, descurajarea exporturilor de busteni si interzicerea comerciantilor de a mai avea acces in paduri.

In plus, Lucia Varga a anuntat ca din toamna acestui an, ministerul va demara un amplu program national de realizarea de perdele forestiere in lunca Dunarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *