Lucia Varga a discutat cu primarii calaraseni despre inundatii si impaduriri

Lucia Varga a discutat cu primarii calaraseni despre inundatii si impaduriri
Lucia Varga a discutat cu primarii calaraseni despre inundatii si impaduriri

Rodica Dohot. In cursul zilei de miercuri, 17 aprilie, Consiliul Judetean Calarasi a fost gazda unei intalniri a primarilor din judetul Calarasi cu Lucia Varga, Ministrul Delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura. Discutiile s-au axat pe tema inundatiilor, realizarea de noi perdele forestiere pentru prevenirea desertificarii si starea digurilor si a malurilor din Lunca Dunarii.

Lucia Varga a solicitat primarilor sa trimita informatii la minister cu privire la desfasurarea unor lucrari de decolmatare a cursurilor de apa impreuna cu unitatile de gospodarire a apelor de la nivel judetean, avand in vedere ca inundatiile produse in ultimii ani au fost cauzate de neintretinerea cursurilor de apa.

Raducu Filipescu a prezentat celor prezenti o situatie privind atragerea de fonduri europene pentru perioada 2014 – 2020, pe doua directii importante: apa si canalizare.

,,Am asezat lucrurile foarte clar, fiecare comuna in ce stadiu este cu implementarea acestor doua proiecte, dupa care am explicat primarilor care sunt avantajele. Daca aceste primarii vor sa faca in continuare investitii in aceste doua domenii au obligatia de a intra in Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara, pentru ca toate sumele din fonduri europene se vor dirija numai prin cadrul acestei asociatii, cerinta impusa de Uniunea Europeana.

Ramane ca toti cei care sunt de acord, pana la data de 30 aprilie 2013, sa semneze documentele pentru a deveni membri. De asemenea, localitatile care au sub 2.000 de locuitori si care nu pot beneficia de aceste fonduri, vor avea si ele capacitatea sa implementeze aceste proiecte de apa potabila, dar nu din fonduri europene ci din fonduri nationale.”, a spus Filipescu.

S-a adus in discutie si situatia acelor comune care sunt in stadiul final al proiectelor de apa si canalizare.

„Sunt cateva comune care au cam terminat si canalizarea si apa, deci au fondurile necesare, dar mai au niste extinderi de facut, cum e Roseti, Unirea, Stefan cel Mare, cateva primarii care sunt pe final si a ramas ca ele sa se mai gandeasca daca vor intra sau nu pentru ca, odata intrate in aceasta asociatie operatorul regional este SC Ecoaqua SA care va avea pret unic la nivelul judetului, pret ce nu va mai putea fi ca si pretul la nivelul fiecarei comune.”, a mai declarat presedintele CJ.

Lucia Varga, Ministrul Delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura a un studiu ce ar putea reamenaja Lunca Dunarii, lucru ce ar gestiona mai eficient inudatiile.

„Sunt la Calarasi sa ma ocup de inundatii si cand nu sunt inundatii. Temele discutate cu primarii au fost cu preponderenta pe partea de inundatii. M-am asigurat ca totii edilii localitatilor din judetul Calarasi au planurile de aparare si cunosc masurile preventive pentru a putea interveni in cazul apelor mari. Am pus insa accentul pe masurile ce trebuiesc luate de acum incolo, atfel incat sa putem gestiona fenomene meteorologice extreme, seceta si inundatii.

Dupa dezastrele din 2006, la nivelul ministerului nostru s-a demarat un studiu pentru reamenajare si redimensionare a Luncii Dunarii pentru a face fata fenomenelor extreme. Chiar daca studiul a fost finalizat, a ramas la nivel de studiu, dar vreau ca in calitatea mea de ministru sa imi asum punerea lui in practica.”, a declarat ministrul Lucia Varga in cadrul intalnirii de la Calarasi.

Lucia Varga a mai declarat presei calarasene ca a discutat cu specialistii ministerului pe marginea acestui studiu, iar ei au venit cu o solutie de mijloc pentru aceste fenomene, o solutie cu trei variante si anume: prima varianta ar fi renaturarea completa a Dunarii, sa nu mai existe nici un fel de dig, ceea ce nu se poate din punct de vedere economic si social.

A doua varianta ar fi sa se faca digurile mult mai inalte si sa se consolideze cele existente, dar si aici costurile ar fi foarte mari. O ultima varianta ar fi consolidarea digurilor in zonele locuite si cu activitate economica, dar sa se faca si niste poldere, un fel de buzunare laterale, prin care, in perioada de apa mare sa se poata prelua controlat debite, dar in rest sa fie prielnice pentru agricultura si nu in ultimul rand sa se faca zone umede acolo unde terenul se preteaza la asa ceva.

Studiul propus de ministrul Varga a aratat ca se pot realiza incinte indiguite pretabile pentru agricultura pe 43,3% din lungimea Dunarii, incinte mixte agricole (poldere) pentru stocarea apei pe 40,8% din suprafata si incinte agricole pentru renaturare 15,9%. Judetul Calarasi are propuse trei zone cu destinatie de inundare dirijata, aceste poldere la care a facut referire ministrul si anume Borcea de Sus, Oltenita – Surlari – Manastirea si Boianu – Sticleanu.

Discutii pe marginea acestor trei zone s-au facut si la intalnirea cu primarii, edilii aratandu-se interesati de oportunitatea inceperii proiectelor in aceste zone. Lucia Varga a mai subliniat ca in paralel cu aceste poldere se vor face si unele lucrari de consolidare a digurilor, mai ales acolo unde exista pentru apararea comunitatilor.

Un alt subiect discutat de ministrul Varga cu primarii din Calarasi a fost acela de realizare a perdelelor forestiere. La nivel de minister s-a facut o analiza privind suprafata detinuta de fiecare judet, Calarasiul fiind judetul cu cel mai mic procent de padure din tara, undeva in jur de 6%, in conditia in care media de suprafete impadurite in Romania este de 27%, iar strategia de dezvoltare durabila ducea procentul undeva la 40%. Zonele fara padure duc implicit la desertificarea terenurilor si multe dintre ele nu mai dau un randament bun pentru productiile agricole.

Prin urmare, realizarea unui program de impadurire a terenurilor din Lunca Dunarii este o prioritate pentru minister, acest program fiind estimat a fi promovat pana in toamna anului 2013.

„Am avut o discutie si pe aceasta tema cu primarii din Calarasi sa gasim acele terenuri pentru realizarea acestor perdele forestiere pentru ca, cea mai mare problema este lipsa terenurilor. Aici vorbim de terenurile care sunt in proprietatea statului, prin ADS si prin Ministerul Agriculturii, altele care sunt pasuni si islazuri, si terenurile care apartin cetatenilor.

Vrem sa schimbam un pic abordarea, sa nu mergem doar pe exproprieri ci sa ii facem parte a programului.”, a afirmat Lucia Varga in cadrul intalnirii de la Calarasi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *