Miroase urat la groapa de gunoi a Aradului: Garda Nationala de Mediu a descoperit deseuri medicale din Timis la groapa detinuta de ASA Servicii Ecologice. ARAD. Descindere a Garzii Nationale de Mediu la Arad. Rezultatul: amenzi de zeci de mii de lei, la toate unitatile verificate.
Motivul: modul in care sunt depozitate deseurile medicale. Doua firme din Arad au fost „calcate” si amendate de Garda de Mediu pentru nereguli la gestionarea deseurilor medicale, care au un regim special. Pe scurt, miroase urat la groapa de gunoi a Aradului si pe la firmele care fac afaceri cu gunoiul.
Potrivit Garzii Nationale de Mediu, firmele din Arad vizate de controlul statului nu si-au facut bine treaba. Acum sunt bune de plata. Cei de la garda si-au inceput controlul insa in judetul vecin, unde au fost descoperite probleme la Spitalul Judetean Timis. La Arad au fost identificate nereguli la SC IF Tehnologii SRL si la SC ASA Servicii Ecologice SRL Arad (firma care detine deponeul de gunoi) care „aveau grija” de gunoiul medical al timisorenilor.
„Echipa de control a constatat incalcarea anumitor obligatii cu referire la regimul deseurilor periculoase, transportul deseurilor periculoase, respectiv modul de evidenta al gestiunii deseurilor la SC IF Tehnologii SRL”, au anuntat din start reprezentantii Garzii Nationale de Mediu. Si a fost vorba doar de prima descindere la Arad.
Pentru toate deficientele descoperite cu deseurile timisorenilor au fost acordate amenzi de 190.000 de lei si a fost stabilit un set de masuri pentru remedierea problemelor.
In ceea ce priveste ASA Servicii Ecologice si groapa de gunoi a acestora, comisarii de la Mediu au descoperit ca nu se respecta prevederea potrivit careia deseurile periculoase trebuie sa indeplineasca anumite criterii pentru a fi acceptate in depozite. In traducere, societatea care trebuie sa se ocupe de deseurile menajere ale aradenilor ar fi depozitat si deseuri medicale periculoase, desi acestea au nevoie de aprobari speciale si depozite conforme. De parca nu ar fi fost de ajuns, echipa de control sustine ca a descoperit ca incadrarea deseurilor se schimba de la expeditor la destinatar pentru a ingreuna verificarile. In conditiile date, comisarii au stabilit mai multe masuri pentru operatorul depozitului de deseuri din Arad si i-au trantit o amenda de 40.000 de lei.
Dar sa vedem cum a inceput totul. Controlul Garzii Nationale de Mediu s-a derulat in perioada 10-12 aprilie si a avut ca scop verificarea obiectivele care gestioneaza deseuri periculoase medicale, provenite de la unitatile medicale din Timis si Arad.
La Spitalul Clinic de Urgenta Timis erau sterilizate permanent deseuri medicale in incinta spitalului, desi unitatea nu detinea o autorizatie de mediu. 80.000 de lei au de platit acum timisorenii pentru ca nu au inteles modul in care trebuie gestionat acest tip de deseuri.
Deseurile, la Arad
Vizita la Timisoara i-a adus pe comisari si la Arad pentru ca deseurile medicale generate de Spitalul din Timisoara erau preluate de catre SC IF Tehnologii SRL Cluj, in vederea eliminarii la punctul de lucru din Arad. Acolo aveau loc activitatile de tratare si eliminare a deseurilor in cauza. Din pacate, cu incalcari ale unor obligatii referitoare la regimul deseurilor periculoase, transportul acestora, respectiv modul de evidenta al lor.
Garda a decis schimbarea/repararea recipientelor de colectare, transport deseuri medicale, interzicerea eliminarii deseurilor medicale netratate la depozitul de deseuri municipal Arad, respectarea duratei de 24 de ore pentru transportul si eliminarea finala a deseurilor medicale infectioase si i-au lasat firmei o amenda de 70.000 de lei.
Si la groapa de gunoi
Si cum clujenii duceau, in cele din urma, deseurile medicale la groapa de gunoi a municipiului, reprezentantii Garzii au decis sa faca o vizita si la SC ASA Servicii Ecologice SRL Arad. Unde s-a constatat, potrivit comisarilor, ca nu este respectata prevederea potrivit careia “deseurile periculoase stabilizate sunt acceptate pe depozitele pentru deseurile nepericuloase, daca indeplinesc criteriile specifice corespunzatoare prevederilor legale si daca pot fi depozitate in celule separate fata de deseurile biodegradabile”, in conditiile in care la fata locului lipseau acele celule separate. Mai mult, potrivit comisarilor, deseurile medicale tratate termic erau incluse in masa deseurilor menajere, fara a fi solicitate analizele necesare pentru a stabili daca aceste deseuri au fost tratate corespunzator, inainte de a fi acceptate in depozit.
Echipa de control a mai constatat faptul ca se schimbase si incadrarea deseului de la expeditor (IF Tehnologii SRL Cluj ) la destinatar (ASA Servicii Ecologice S.R.L. Arad), in scopul ingreunarii verificarilor.
ASA, inselata de firma
Responsabilii ASA recunosc, prin intermediul unui comunicat, ca cei de la Garda au descoperit cateva mostre de deseuri medicale netratate, dar sustin ca acestea au fost aduse „prin si sub alte deseuri aflate in containere la client”, fapt confirmat de comisari, sau ca „aceste probe si confirmarile de transport aferente ulterior au dus la concluzia ca ASA a fost inselata de catre clientul care nu si-a indeplinit obligatiile in totalitate”.