Greenpeace: Carierele din Rovinari se extind pe 3.984 hectare

In contextul consultarilor cu publicul, Greenpeace a transmis comentarii referitoare la raportul de impact asupra mediului pentru extinderea carierei de lignit Rosia, din Gorj. Organizatia avertizeaza autorii raportului si titularul de proiect ca impactul extinderii carierei de lignit nu a fost analizat corespunzator, semnaland aspecte legate de regimul suprafetelor impadurite, evaluarea deficitara a impactului asupra climei,…

Citește mai departe

Greenpeace semnaleaza probleme la extinderea carierelor de lignit din Gorj

In contextul consultarilor cu publicul, Greenpeace a transmis comentarii[1]referitoare la raportul de impact asupra mediului pentru extinderea carierei de lignit Rosia, din Gorj[2]. Organizatia avertizeaza autorii raportului si titularul de proiect[3] ca impactul extinderii carierei de lignit nu a fost analizat corespunzator, semnaland aspecte legate de regimul suprafetelor impadurite, evaluarea deficitara a impactului asupra climei, probleme…

Citește mai departe
Direcţia Silvică Gorj a demarat campania de împăduriri

In Teleorman, silvicultorii au declansat campania impaduririlor de primavara

In cadrul programului de regenerare si de extindere a suprafetelor impadurite derulat de catre Regia Nationala a Padurilor – ROMSILVA, Luna plantarii arborilor , respectiv intervalul 15 martie – 15 aprilie, reprezinta perioada dedicata executarii in cele mai bune conditii a actiunilor de sadire de puieti forestieri, precum si de insamantari si plantari de butasi…

Citește mai departe

PNDR Masura 15 – Servicii de silvo-mediu, servicii climatice si conservarea padurilor 2014-2020

Aceasta fisa este in stadiul de DRAFT si nu reprezinta pozitia oficiala a Comisiei Europene. In urma aprobarii de catre Comisia Europeana (COM) a PNDR 2014-2020, acest material va suferi modificarile de rigoare. Descriere generala si obiective principale Aceasta masura are in vedere completarea masurilor de conservare a biodiversitatii pe terenuri forestiere aplicate prin sistemul…

Citește mai departe

Analiza: Codrul nu-i frate cu Codul Silvic – Asociatia Transilvania Verde

O analiza critica a proiectulului de lege adoptat de Senat pentru modificarea Codului Silvic. Valoarea taierilor ilegale de paduri constatate de autoritati ajunge la 5 miliarde de euro in perioada 1990-2011[1]. Pentru a contura insa dimensiunea reala a problemei generate de defrisarile din tara noastra, ar trebui cuantificate si valoarea taierilor ilegale neconstatate sau musamalizate…

Citește mai departe
Furtul din p?durile ??rii: 5 miliarde de euro

Furtul din padurile tarii: 5 miliarde de euro

Valoarea taierilor ilegale de paduri constatate de autoritati ajunge la 5 miliarde de euro in perioada 1990-2011, conform statisticilor Asociatiei Transilvania Verde (ATV). Organizatia a realizat o analiza critica a proiectulului de lege adoptat de Senat pentru modificarea Codului Silvic. Pentru a contura dimensiunea reala a problemei generate de defrisarile din tara noastra ar trebui…

Citește mai departe
Moldova, unul dintre statele cu cele mai pu?ine p?duri din Europa

Suprafata globala acoperita cu paduri a scazut cu 5,3 milioane de hectare pe an, in ultimele decenii

Suprafata globala acoperita cu paduri a scazut cu 5,3 milioane de hectare pe an, in ultimele decenii, ceea ce a generat pierderea unei suprafete impadurite de marimea Columbiei sau de patru ori suprafata Italiei, a avertizat vineri FAO (Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura). La scara mondiala, scaderea suprafetelor impadurite cu 15,5 milioane de…

Citește mai departe

Noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) va avea fonduri substantiale pentru mediu

Potrivit unui comunicat oficial de presa, subpachetul de masuri de mediu si clima din cadrul pachetului financiar alocat viitorului Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) ar urma sa beneficieze de o suma totala de 2.260,3992 milioane euro. „Noul PNDR va avea 13 masuri si un disponibil 8.015,6000 milioane euro prin FEADR. Subpachetul in cauza contine…

Citește mai departe

Gradinari ca la carte! Oradenii care vor sa-si amenajeze gradinile si curtile pot apela la serviciile RER Ecologic

Oradenii care au o curte ori o gradina de ingrijit stiu ce bataie de cap inseamna amenajarea acestora, mai ales cand prin preajma nu gasesc niciun specialist. Solutiile la asemenea probleme le ofera de-acum operatorul licentiat de salubritate al Oradiei, RER Ecologic Service. Cu personal specializat in ingrijirea spatiilor verzi si detinator al unor utilaje…

Citește mai departe

Lucia Varga a discutat cu primarii calaraseni despre inundatii si impaduriri

Rodica Dohot. In cursul zilei de miercuri, 17 aprilie, Consiliul Judetean Calarasi a fost gazda unei intalniri a primarilor din judetul Calarasi cu Lucia Varga, Ministrul Delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura. Discutiile s-au axat pe tema inundatiilor, realizarea de noi perdele forestiere pentru prevenirea desertificarii si starea digurilor si a malurilor din Lunca Dunarii. Lucia…

Citește mai departe
LIFE+ Cerere de propuneri 2014

Comisia Europeana a lansat campania de selectie a propunerilor de proiecte LIFE+ pentru anul 2013

In data de 19 februarie 2013, Comisia Europeana a publicat programul  sesiunii de depunere de proiecte LIFE+ 2013.    Programul LIFE+ este instrumentul financiar al Uniunii Europene pentru mediu. Obiectivul sau general vizeaza implementarea, actualizarea si dezvoltarea politicii si a legislatiei de mediu ale UE prin co-finantarea proiectelor care adauga valoare spatiului european. Propunerile trebuie sa…

Citește mai departe
Actiune pentru combaterea taierilor ilegale de paduri in judetul Iasi

Actiune de amploare pentru combaterea taierilor ilegale in Parcul Natural Lunca Muresului

Una dintre principalele probleme cu care se confrunta Administratia Parcului Natural Lunca Muresului pe perioada de iarna este reprezentata de taierile ilegale de vegetatie lemnoasa. Hotii taie de regula arborii de pe malul raului Mures, aceste suprafete nefacand parte din fondul forestier national si, ca urmare, nefiind gestionate de un ocol silvic. Datorita faptului ca,…

Citește mai departe

LIFE+ Cerere de propuneri 2012

Obiectivele programului Aceasta comunicare are in vedere urmatoarele teme: 1. LIFE+ Natura si biodiversitate Obiectiv principal: Protectia, conservarea, reabilitarea, monitorizarea si facilitarea functionarii sistemelor naturale, a habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, cu scopul de a opri pierderea biodiversitatii, inclusiv a diversitatii resurselor genetice, in cadrul UE. 2. LIFE+ Politica de mediu si guvernanta…

Citește mai departe

Eco-Topul Rusinii – Tarile cu cel mai devastator impact asupra mediului

Realizat de cercetatorii australieni in colaborare cu Universitatile Princeton si Singapore, acest studiu este cel mai complet desfasurat pana in prezent, si a evaluat starea mediului in functie de sapte parametri: * nivelul defrisarilor, * nivelul de conversie a habitaturilor naturale in zone rezidentiale, agricole sau industriale, volumul capturilor de peste, * nivelul de utilizare…

Citește mai departe

Gunther Oettinger: „Biocarburantii obtinuti din ulei de palmier pot satisface criteriile de durabilitate”

Comisia Europeana incearca sa determine regulile care definesc caracterul „durabil” al biocarburantilor. Miza este respectarea mediului: pana in 2020 Europa vrea ca 20% din consumul de energie sa se faca din surse regenerabile. In ceea ce priveste solul alocat culturilor de plante pentru biocarburanti, documentul ce urmeaza a fi redactat estimeaza ca padurile si plantatiile…

Citește mai departe

UE dezbate problema padurilor

Comisia Europeana lanseaza o dezbatere publica pe tema protejarii padurilor Europei pentru combaterea schimbarilor climatice Comisia Europeana a adoptat ieri o Carte verde pentru stabilirea optiunilor de protectie a padurilor la nivelul Uniunii Europene si pentru informarea cu privire la resursele forestiere si situatia acestora. Opiniile primite de la public, de la statele membre, de…

Citește mai departe

Cum dispar padurile!?

Pe zi ce trece, padurile dispar sub ochii nostri…Chiar daca politia silvica intervine, taietorii ii infrunta cu un tupeu extraordinar. Intrebarea este, suntem cu totii multumiti de aceasta realitate? Nu, nu suntem. Pe langa faptul ca dispar paduri intregi exista si pericolul alunecarilor de teren. In natura totul este pus intr-o ordine bine stabilita, iar…

Citește mai departe

Impaduriri cu bani din taxa auto

Statul aloca 100 de milioane de lei pentru un program national de impadurire. Beneficiarii programului care va incepe in aceasta vara vor fi persoane fizice si juridice, autoritati locale sau composesorate. „Intentionam sa definitivam ghidul de finantare cat mai curand, asa incat, in vara, sa poata incepe acest program”, ne-a explicat purtatorul de cuvant al…

Citește mai departe

Padurile Europei, la raport

Organizatia Natiunilor Unite pentru Agricultura si Alimentatie (FAO) organizeaza zilele acestea la Roma o serie de dezbateri dedicate „Saptamanii europene a padurilor”. Cu aceasta ocazie, Eurostat, serviciul statistic al Comisiei Europene, a dat publicitatii date privind situatia suprafetelor impadurite la nivelul Uniunii Europene. Astfel, in 2005, padurile acopereau 42% din suprafata terestra a celor 27…

Citește mai departe

Statul, in genunchi in fata lotrilor

La Damuc, in judetul Neamt, taierea padurilor continua sa fie o afacere. Gaterele insirate pe vaile comunei functioneza nestingherite. Comuna si-a dobandit o faima trista dupa ce justitia a incercat sa pedepseasca jefuirea a peste o suta de hectare de padure de catre o retea de falsificatori de acte. Cu acte false, diferite persoane sus-puse,…

Citește mai departe

Soselele secolului XXI ucid jungla Amazonului

Organizatia Conservation International, care a examinat proiectele Initiativei de Integrare a Infrastructurilor Regionale ale Americii de Sud, sustine ca impactul ecologic al proiectelor individuale a fost in general bine calculat la inceput, dar nu si impactul global asupra regiunii. Cu alte cuvinte, fiecare s-a gandit doar la sine, este parerea principalului autor al raportului CI, Tom Killen.

Citește mai departe