Holzindustrie investeste 45 de milioane de euro in energie verde

1
370

Mai multi angajati ai Prefecturii Gorj si ai Ocolului Silvic Bumbesti Jiu, precum si fostul subprefect Lelioara Diaconu sunt acuzati de procurorii DNA intr-un dosar care vizeaza modul de restituire a aproape o mie de hectare de padure in zona Parcului National Defileul Jiului
padure
Potrivit unor surse judiciare, alaturi de fostul subprefect Lelioara Diaconu, in acest dosar ar mai fi vizati si Ioana Calinescu, fost sef al Compartimentului contencios administrativ din Prefectura Gorj, precum si Dumitru Burlan, consilier juridic in aceeasi institutie. De asemenea, in acest dosar sunt implicati si fostul sef al Ocolului Silvic Bumbesti Jiu Doru Gheorghe Epure, actualul sef al insitutiei, Marcel Dumitrescu, directorul tehnic al Directiei Silvice Targu Jiu, Aurel Cojan, seful Oficiului Judetean de Cadastru si Publicitate Imobiliara, Marius Manescu, dar si omul de afaceri argesean Liviu Patrascu.

Conform unor surse judiciare citate de Mediafax, Patrascu, care este patron al unei firme ce exploateaza masa lemnoasa din mai multe zone ale tarii, inclusiv din Gorj, a cumparat dreptul litigios de la mostenitorii lui Grigore Chifu, mostenitori care au revendicat 960 de hectare de teren forestier in zona muntelui Dumitra din Defileul Jiului. Omul de afaceri a facut demersurile catre autoritatile din Gorj pentru a obtine dreptul de proprietate asupra altor paduri din judet, pe motiv ca padurea din zona muntelui Dumitra nu putea fi exploatata, acolo fiind parc national. Conform surselor citate, acesta a reusit sa castige, in baza unui proces-verbal, dreptul de proprietate pe mai multe suprafete impadurite din judet, printre care si padurea Dumbrava, din Tismana.Tribunalul Gorj a validat procesul-verbalAstfel, angajatii institutiilor de stat sunt acuzati de tentativa de abuz in vederea obtinerii de foloase pentru sine sau altcineva. Ancheta vizeaza modul in care functionarii publici au semnat procesul-verbal in baza caruia omul de afaceri Liviu Patrascu a fost improprietarit cu paduri care nu se afla in zona muntelui Dumitra si care sunt mult mai valoroase.

O instanta a Tribunalului Gorj a validat recent procesul-verbal, dupa ce Prefectura Gorj solicitase anularea acestuia. Seful Oficiului Judetean de Cadastru si Publicitate Imobiliara Gorj, Marius Manescu, a declarat ieri ca a semnat procesul-verbal la insistentele reprezentantilor Prefecturii, care l-au asigurat ca restituirea padurilor se va face in baza unor documente. El a spus ca nu stie foarte multe despre modul in care a fost facuta retrocedarea respectiva si ca a declarat acest lucru si la Biroului Teritorial Targu Jiu al DNA, atunci cand a fost audiat de catre procurorii anticoruptie. Fostul sef al Serviciului contencios administrativ din Prefectura Gorj Ioana Calinescu a spus, la randul sau, ca procesul-verbal de restituire a fost intocmit de catre fostul subprefect Lelioara Diaconu in baza unor ‘presiuni’ exercitate asupra sa de catre omul de afaceri Liviu Patrascu, lucru pe care sustine ca l-a mentionat si la audierile de la DNA. Totodata, ancheta vizeaza si modul in care fostul sef al Ocolului Silvic Bumbesti Jiu, Doru Gheorghe Epure, ar fi cumparat, direct sau prin interpusi, mai multe zeci de hectare de teren in zona Defileului Jiului, terenuri care au fost vandute ulterior catre Hidroelectrica Targu Jiu, ce amenajeaza in zona o hidrocentrala. Fostul subprefect Lelioara Diaconu, care a iesit la pensie la sfarsitul anului 2007, nu a putut fi contactat pentru a comenta implicarea sa in ancheta respectiva.

Sursa: Universul Padurii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.