Suprafata globala acoperita cu paduri a scazut cu 5,3 milioane de hectare pe an, in ultimele decenii

Suprafata globala acoperita cu paduri a scazut cu 5,3 milioane de hectare pe an, in ultimele decenii
Suprafata globala acoperita cu paduri a scazut cu 5,3 milioane de hectare pe an, in ultimele decenii

Suprafata globala acoperita cu paduri a scazut cu 5,3 milioane de hectare pe an, in ultimele decenii, ceea ce a generat pierderea unei suprafete impadurite de marimea Columbiei sau de patru ori suprafata Italiei, a avertizat vineri FAO (Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura).

La scara mondiala, scaderea suprafetelor impadurite cu 15,5 milioane de hectare pe an ca urmare a taierilor de copaci si catastrofelor naturale a fost compensata partial de plantarea cu arbori a unor suprafete si extinderea padurilor naturale cu 10,2 milioane hectare pe an, se arata in primul studiu FAO care arata evolutia utilizarii terenurilor forestiere in ultimii 20 de ani.

Potrivit FAO, suprafetele impadurite totale erau in 2010 de 3,89 miliarde de hectare (circa 30% din partea neacoperita de apa a Pamantului). Exista insa diferente mari intre regiuni, 45% din padurile totale fiind tropicale, 31% – boreale, 16% – temperate si 8% – subtropicale. ‘Padurile tropicale au scazut in America de Sud, Africa si Asia, in America de Sud existand cele mai mari pierderi in termeni absoluti. Ea este urmata de Africa tropicala, in timp ce in Asia subtropicala si temperata au fost facute impaduriri’, se arata in comunicatul FAO.

“Daca vrem serios sa punem capat despaduririlor, conform obiectivului FAO – Zero despaduriri ilegale, va trebui sa plecam de la informatii si date fiabile”, a spus directorul general al FAO, Jose Graziano da Silva, citat in comunicatul mentionat.

La alcatuirea acestui raport, FAO a colaborat cu peste 200 de experti din 107 tari, in cadrul unui parteneriat intre FAO, statele membre ale organizatiei si Centrul de cercetari al Comisiei Europene (CCR).

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,200FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente