Cum dispar padurile!?

Pe zi ce trece, padurile dispar sub ochii nostri…Chiar daca politia silvica intervine, taietorii ii infrunta cu un tupeu extraordinar. Intrebarea este, suntem cu totii multumiti de aceasta realitate?
padure
Nu, nu suntem. Pe langa faptul ca dispar paduri intregi exista si pericolul alunecarilor de teren. In natura totul este pus intr-o ordine bine stabilita, iar fiecare actiune are un revers. Imaginati-va o autostrada aglomerata si o masina care loveste o alta, apoi cele doua sunt izbite de alta si tot asa. Aceasta e comparatia ideala.

Un sondaj arata ca in Uniunea Europeana, ca si suprafata impadurita, ne putem mindri cu un loc 7; cu toate acestea defrisarile plaseaza Romania pe un rusinos loc 13. In tara noastra suprafetele impadurite oscileaza intre 0 si 1% pe an, fata de celalalte state europene ale caror suprafete impadurite oscileaza intre 27 si 30% pe an. Totusi nu defrisarile reprezinta cea mai mare problema in legatura cu disparitia padurilor, ci zonele rezidentiale sau autostrazile construite pe teritoriile unde au fost odata paduri. In acelasi timp, studiile programului „Padurea inseamna mai mult decat lemn” atrag atentia asupra faptului ca dupa 1990, padurile au fost expuse unor noi amenintari, in special prin taierile generate de cele trei valuri succesive de retrocedare a padurilor. Din cele 6,5 milioane de hectare de padure existente in Romania, aproximativ doua milioane de hectare sunt in acest moment in proprietate privata.

Principalul motiv pentru care padurile au fost cerute de proprietari a fost saracia, iar oamenii percep cota de taiere ca pe o restrictie, iar unii dintre ei nu se tem decat de lege. Tara noastra este singurul stat din Europa in care exista un proces de desertificare, in plina desfasurare din cauza taierilor ilegale masive de arbori si a reducerii suprafetei impadurite. Efectele fenomenului sunt uriase, insa, opinia publica nu pare sa acorde importanta padurilor, dincolo de interesul economic pe care il reprezinta lemnul.

In numai 12 luni, tara noastra a coborat doua locuri in aceasta ierarhie. In ultimii 30 de ani, proportia suprafetelor de paduri s-a redus aproape la jumatate. Din 1990, Romania se confrunta cu grave probleme in ceea ce priveste taierea ilegala a copacilor, mai ales in contextul retrocedarilor catre fostii proprietari, majoritatea reticenti in asemenea contracte de administrare cu Regia Nationala a Padurilor Romsilva. Un studiu intocmit de World Wide Fund For Nature atesta ca numai 60% dintre activitati se desfasoara in acord cu legislatia din domeniu.

Fondul forestier ocupa in prezent 6,5 milioane hectare, cu 2,6% sub media europeana. Studiile de specialitate arata ca, intr-o tara cu relieful si clima Romaniei, terenurile impadurite ar trebui sa atinga 40-45% din suprafata totala a tarii. In prezent, Romania abia ajunge la 26 la suta. Cresterea suprafetei impadurite stationeaza intre 0 si 1% pe an, fapt ce ne plaseaza sub ritmurile de crestere din Bulgaria, Franta, Portugalia, Grecia sau Spania. Romsilva va incepe sa impadureasca, in primavara anului viitor, circa sase mii de hectare preluate de la Agentia Domeniului Statului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *