Tehnologia care furnizeaza noi proprietati organismului transferand gene de la un organism la altul sau care interfereaza cu structura sa genetica se numeste tehnologia genei. Prin aceasta tehnologie structura genetica a alimentelor este schimbata motiv pentru care aceste alimente se numesc alimente modificate genetic. Siguranta acestor alimente ramane un subiect deschis de discutie. Printre riscurile pe care aceste alimente le prezinta se numara:
– alimentele modificate genetic pot dobandi proprietati nedorite
– prezervarea varietatii genetice intr-o specie este pusa in pericol. Tehnologia practic face ca fermierul sa cultive doar un tip de plante fertile.
– tehnologia poate cauza degenerare nedorita. Deci chiar daca este surprinzator se pot obtine produsei slabe calitativ.
– alimentele modificate genetic pot modifica flora solului Astfel se poate ajunge la pierderea unor insemnate microorganisme din sol ce poate cauza dezechilibre .
– cand microorganismele alterate genetic sunt consumate impreuna cu alimentele ele se pot reuni cu organismul uman sau animal. Aceasta combinatie poate cauza pierderi, metamorfoze sau alte organisme ciudate.
– daca in urma interventiei genetice se creaza alimente rezistente la antibiotice aceasta proprietate s-ar putea transfera si la consumatorul acestor alimente cu efecte nocive pentru sanatate. Antibioticele prescrise in scopuri curative in diverse maladii nu si-ar mai produce efectul scontat.
– in cadrul circuitului inchis al naturii, insectele consumand aceste alimente modificate genetic ar putea dezvolta mecanisme de rezistenta.
– exista riscul aparitiei unui singur tip de flora
– alte organisme ce traiesc in acelasi mediu ar putea fi influentate de alimentele modificate genetic
– prin aceasta tehnologie genele transferate ar putea contamina celelalte organisme in mod nedorit cu efect biologic dezastruos
– chiar si alimentele cu efect benefic initial ar putea ajunge sa poarte gene cu efecte toxice ce ar putea genera imbolnaviri
Sursa: Foody Life