Codrul nostru devine proprietate straina. Harvard, cel mai mare proprietar de paduri din Romania

0
432
Peste 220 de sancţiuni aplicate pentru protejarea Fondului Forestier
Codrul nostru devine proprietate straina. Harvard, cel mai mare proprietar de paduri din Romania

Dupa ce au cumparat de la noi mii de hectare de terenuri agricole, investitori din tarile care-si protejeaza aurul verde au pus ochii si pe padurile romanesti pe care le pot exploata fara mila.

In ultimii ani, sute de mii de hectare impadurite au trecut in administrarea unor companii straine, iar lemnul ajunge pana in Asia si America.

Cel mai mare proprietar de paduri din Romania a ajuns sa fie celebra Universitate Harvard, care detine la noi printr-un fond de investitii, 35.000 de hectare in codrii Vrancei.

Iar in padurile din Dambovita, un om de afaceri danez a cumparat peste 2000 hectare de la mostenitorii unei vechi familii de boieri.

Firma lui exploateaza lemnul, dar zona adaposteste si un important fond de vanatoare: exact acela unde un urs scapat din capcana l-a ucis pe braconier. Strainii stiu ca investitia in domeniul forestier e sigura si ofera un castig mai bun decat plasarea banilor la banca.

Valoarea padurilor de calitate a crescut chiar si in vremuri de criza, iar pana te hotarasti sa vinzi, poti exploata lemnul. In viitor, padurea va fi aur curat in mainile unui proprietar inteligent, spun analistii.

Stabilit in urma cu 18 ani in Romania, biologul de origine germana Cristoph Promberger si-a propus sa creeze in tara noastra cea mai mare padure salbatica din Europa. A cumparat 12.000 de hectare de codru in Arges pe care vrea sa-l pastreze neatins.

Investitorul a reusit pana acum sa puna la punct actiuni de protejare a animalelor salbatice si o afacere ecoturistica de succes.

Si in Bistrita-Nasaud, peste 100 de mici proprietari, care nu mai pot avea grija de padurile lor, sunt gata sa vanda o suprafata enorma: 700 de hectare. Primii care au aparut la negocieri au fost tot nemtii.

In Europa, hectarul de padure e de 3 pana la 5 ori mai scump fata de Romania. Pentru ca la noi se mai gasesc mari suprafete impadurite si avem o legislatie permisiva, nu au intarziat sa se instaleze si firmele care prelucreaza lemnul la scara industriala. La Sebes, combinatul detinut de niste austrieci inghite anual zeci de mii de metri cubi din padurile noastre.

Si pe Valea Ierii, in judetul Cluj, e aceeasi situatie, iar dealurile candva impadurite sunt acum goale. Mai bine de 90% din lemnul padurilor de aici se exporta in America, Japonia sau Austria. In schimb, localnicii, mult prea saraci, isi vand loturile pe o nimica toata. Petru ei, economia de piata este doar un calcul al supravietuirii de azi pe maine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.