In Teleorman, silvicultorii au declansat campania impaduririlor de primavara

Direcţia Silvică Gorj a demarat campania de împăduriri
In Teleorman, silvicultorii au declansat campania impaduririlor de primavara
In Teleorman, silvicultorii au declansat campania impaduririlor de primavara

In cadrul programului de regenerare si de extindere a suprafetelor impadurite derulat de catre Regia Nationala a Padurilor – ROMSILVA, Luna plantarii arborilor , respectiv intervalul 15 martie – 15 aprilie, reprezinta perioada dedicata executarii in cele mai bune conditii a actiunilor de sadire de puieti forestieri, precum si de insamantari si plantari de butasi in pepinierele silvice.

Ieri, la Alexandria, in organizarea Directiei Silvice Teleorman, a avut loc actiunea de marcare a insemnatatii respectivului program silvic de interes national, alaturi de conducerea acestei institutii – in frunte cu directorul executiv, inginer Marin Dumitru – fiind prezenti subprefectul de Teleorman, Alexandru Ceciu, vicepresedintele Consiliului Judetean Teleorman, Cornel Bleaja, specialisti din cadrul Agentiei de Mediu Teleorman, precum si un mare numar de jurnalisti din presa locala. Ca si in anii trecuti, rolul de gazda i-a revenit sefului Ocolului Silvic Alexandria, inginer Florin Nania.

Prin programul de regenerare a padurilor pus in aplicare de catre Directia Silvica Teleorman, conform precizarilor facute de catre directorul executiv al acestei institutii, inginer Marin Dumitru, in 2015 pe raza judetului nostru vor fi executate lucrari de regenerare a padurilor pe o suprafata de 173 hectare. Din aceasta suprafata, regenerari naturale vor fi executate pe o suprafata de 107 hectare, iar regenerari artificiale pe 66 de hectare. Din cele 66 de hectare pe care se vor planta puieti forestieri, in aceasta primavara se vor face impaduri pe 4 hectare (3 hectare Alexandria, 1 hectar Slavesti), diferenta de 62 de hectare urmand a fi plantata in toamna, din acestea 40 de hectare apartinand Ocolului Silvic Alexandria, iar 22 de hectare Ocolului Silvic Turnu Magurele.

In aceasta primavara sunt prevazute a fi executate lucrari de completari cu puieti forestieri pe 51 de hectare, aflate pe raza Ocoalelor Silvice Alexandria, Rosiorii de Vede, Slavesti si Turnu Magurele si refaceri de suprafete impadurite pe 6 hectare, la Alexandria si Turnu Magurele.

Efortul financiar necesar pentru executarea lucrarilor de regenerare a padurilor din judetul Teleorman in cursul anului 2015 va fi de 1.920.161 lei, conform devizelor aprobate. Puietii forestieri necesari impaduririlor sunt asigurati in totalitate din productia proprie a Directiei Silvice Teleorman. Numai in campania de impaduriri din aceasta primavara vor fi folositi la plantare 301.000 puieti forestieri.

Odata cu imbunatatirea vremii, silvicultorii teleormaneni au demarat actiunile de scoatere din pamant a puietilor forestieri, de pregatire a terenului si de plantare a materialului saditor.

In cursul zilei de ieri, dupa ce au fost prezenti la deschiderea oficiala a campaniei de impaduriri de primavara si la lucrarile de pregatire a materialului saditor in cadrul Pepinierei din Alexandria, lucratorii silvici si invitatii la manifestarea dedicata Lunii plantarii arborilor au participat la plantari de salcie, in perimetrul de 1,5 hectare apartinand Ocolului Silvic Alexandria, de pe malul drept al raului Vedea.

A fost o actiune teoretica dar si practica demna de apreciat, o lectie extrem de utila in ceea ce priveste rolul pe care oamenii de toate varstele trebuie sa il joace in protejarea mediului, in asigurarea unui climat de viata sanatos pentru generatiile prezente si viitoare.

Este de remarcat faptul ca si in acest an Directia Silvica Teleorman va realiza o parte din actiunile de plantare de puieti pe terenurile din fondul forestier administrat de R.N.P. ROMSILVA cu participarea cetatenilor din judet, in special a copiilor si tinerilor de varsta scolara, familiarizandu-i astfel cu grija ce trebuie acordata permanent padurii, factorul cel mai important al mentinerii echilibrului ecologic.

Despre acest subiect vom reveni pe larg in urmatoarele editii ale cotidianului “Mara”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *