Initiativa „Plantam fapte bune” a dat startul impaduririlor in 2017

Sambata, 25 martie, echipa Plantam fapte bune in Romania a dat startul actiunilor de impadurire din 2017, la Silistea Gumesti, un loc deja cunoscut si indragit de catre voluntarii plantatori.

5.000 de puieti forestieri – cer, artar si sanger – au fost plantati pe o suprafata de 1 hectar, in continuarea celor 13.000 de puieti forestieri plantati pe 2 hectare, in toamna lui 2017.

Actiunea a beneficiat de toate ingredientele pentru a fi un succes: vreme buna, entuziasm, veselie si aproape 450 de voluntari din randul companiilor dar si localnici.

Suprafata plantata in 25 martie, alaturi de cea din toamna anului trecut, contribuie la cresterea suprafetei impadurite din judetul Teleorman care, in prezent, potrivit datelor comunicate de catre Institutul National de Statistica, este de 29.000 hectare. Judetul Teleorman, alaturi de Calarasi, prezinta cele mai mici procente de suprafete impadurite din Romania.

“Actiunea de sambata reprezinta un exemplu de urmat pentru toti factorii interesati (comunitatea locala, autoritatile centrale si locale, voluntari de toate categoriile, dar mai ales pentru tinerele generatii, pe care in nenumarate randuri i-am surprins participand la actiunile de plantare cu bucurie si entuziasm”, declara Mihai Enescu, inginer silvic si coordonator al actiunii de la Silistea Gumesti.

Urmatoarea mobilizare civica va fi in toamna, programata in 18 noiembrie si sunt vizate 15 judete. Echipa de proiect cauta terenuri care pot fi impadurite si incluse in fond forestier. Astfel, Primariile si Consiliile locale care detin terenuri publice cu probleme (agricol degradat, cu risc de alunecare, cu alunecari produse ori alte terenuiri cu diverse procese de degradate sau terenuri care se pot preta pentru instalarea de perde forestiere de protectie impotriva viscolelor ori pentru stoparea proceselor de eroziune) sunt invitate sa raspunda invitatiei. Terenurile cautate se afla in domeniul public al primariei, nu in cel privat, nu sunt arii protejate (SIT NATURA 2000 ori alte forme de arii protejate) si nici nu se afla la mai putin de 1 km distanta de astfel de arii. De asemenea, acestea nu sunt incadrate ca pajisti, pasuni, islazuri, nu sunt in litigiu si nici nu se afla pe lista de subventii APIA.

Plantam fapte bune in Romania primeste colegi, colaboratori, parteneri si ofera informatii utile privind organizarea propriei plantatii pe adresa: [email protected]

Voluntarii participanti primesc in urma activitatii de plantare sau de organizare o diploma Green Endorsement, recunoscuta in CV de peste 30 de companii de renume.

Partenerii institutionali ai initiativei sunt Ministerul Apelor si Padurilor, Romsilva, Jandarmeria Romana si Administratia Nationala a Penitenciarelor.

Actiunea de la Silistea Gumesti a avut loc cu sprijinul: Barlinek, CCHBC, Dedeman, DB Schenker, FAN Courier, Renania,Tibbett Logistics si Plasticomnium.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *