Let`s Do It, Romania! si Teach for Romania lanseaza „Let’s Share & Care!”, primul centru de minerit urban pentru combaterea risipei si sustinerea educatiei in comunitatile defavorizate

0
2307

Mineritul urban este alternativa la mineritul traditional si consta in recuperarea resurselor din deseuri, de la metale din deseuri electronice pana la materiale de constructii din demolari, prin repararea, reutilizarea sau reciclarea acestora. O initiativa care promoveaza mineritul urban este „Let’s Share & Care!” lansat de Let’s do it, Romania!, care isi propune sa sustina copiii din comunitati sarace, cu o rata mare a abandonului scolar, dar si combaterea risipei prin refolosirea resurselor. Prima etapa desfasurata in perioada 27 martie – 12 aprilie 2017 este de colectare a hainelor, incaltaminte, rechizite din mediul privat si public si de sustinere a primelor comunitati beneficiare.

„Ideea unui centru de minerit urban a luat nastere in 2013 – pe atunci organizam actiuni punctuale de colectare de resurse si sustinere a unor comunitati. La finalul anului 2016 am luat decizia de a crea un proiect integrat, cu un impact mult mai mare, pe care sa-l prezentam potentialilor parteneri. Vrem sa contribuim in mod real la dezvoltarea durabila a Romaniei si vom sustine comunitatile care isi asuma un progres in urmatorii ani.” a declarat Andrei Cosuleanu, Project Manager „Let`s Do It, Romania!”.

„Let’s Share & Care!” presupune colectarea hainelor, jucariilor, rechizitelor, mobilierului si a altor obiecte ce pot fi refolosite, de la companii, angajati, institutii publice etc, prin actiuni periodice, desfasurate pe tot parcursul anului. Echipa „Let`s Do It, Romania!” va plasa cutii pentru colectare in toate companiile care doresc sa se alature initiativei si se va ocupa de transportul si sortarea acestora.

„Prin „Let’s Share & Care!” dezvoltam un mecanism sustenabil, in 2 pasi simpli: identificam familiile sarace care sunt preocupate de educatie si le sustinem cu resurse preluate din comunitati dezvoltate, fie ca va fi vorba de haine si incaltaminte pentru copii sau mobilier pentru scoli. Astfel, impreuna cu Teach for Romania, sustinem educatia de 2 ori: ajutam copiii sa-si continue studiile si promovam un comportament responsabil fata de resurse. Asadar, invitam companiile sa ni se alature. Let’s Share & Care! a declarat Andrei Cosuleanu, Project Manager „Let`s Do It, Romania!”.

Saracia este una din cauzele principale care duce la abandon scolar. De multe ori, copiii renunta sa mearga la scoala pentru ca nu au nici macar cu ce sa se incalte iarna, sau nu pot invata pentru ca le este frig sau foame. In ultimii 3 ani am invatat ca Teach poate aduce performanta in sistemul de educatie prin profesori, invatatori, dar si prin parteneriate sustenabile care sa ne aduca mai aproape de implinirea viziunii: Optiuni de viata prin educatie de calitate pentru fiecare copil din Romania”, a declarat Corina Puiu, CEO Teach for Romania.

Centrul de minerit urban „Let’s Share & Care!” a debutat cu o initiativa pilot in 2013, atunci cand echipa „Let`s Do It, Romania!” a primit o donatie de mobilier pentru sediu. Au urmat donatii de mobilier din partea a 10 companii, peste 3800 de produse (scaune, mese, dulapuri, birouri, biblioteci, laptop-uri), care au fost colectate pana in prezent. O parte dintre acestea au fost donate catre ONG-uri, biblioteci, gradinite, scoli. La finalul anului 2014, a fost lansat proiectul Biblioteca Colorata din Constanta, prin mobilarea unui spatiu dintr-un mall.  In prezent, centrul dispune de o suprafata de 275 mp pentru colectarea, sortarea, repararea resurselor.

Etapa de colectare a hainelor a inceput in decembrie 2016, prin initiativa „Let`s Givemas!”, cu rezultate peste asteptari: 100 de saci cu haine, jucarii si rechizite au fost colectate de la 9 companii si persoane individuale si donate catre comunitati sarace. Inca de la inceput, proiectul s-a bucurat de sustinerea companiilor EKKO pentru transport si donare de mobilier de la companiile partenere, ROMCARTON si AMBRO pentru fabricarea cutiilor pentru donatii si VALAD pentru depozitarea donatiilor.

In anul 2017, „Let’s Share & Care!” isi propune sa sprijine cu haine, incaltaminte, rechizite, jucarii s.a. peste 2000 de beneficiari, iar, din luna aprilie, va fi lansat si un program dedicat ONG-urilor si grupurilor de initiativa active din Romania.

###

“Let`s Do It, Romania!“ este cel mai mare proiect de implicare sociala organizat in Romania. Din 2010 si pana in prezent, “Let`s Do It, Romania!“ a implicat peste 1.400.000 de voluntari.

Peste 400 de zone cu deseuri au fost curatate prin intermediul aplicatiei „Let`s Do It, Romania!”, care a fost descarcata gratuit de aproximativ 8.200 de voluntari digitali. “Let`s Do It, Romania!“ este parte din comunitatea internationala “Let`s Do It, World!“.

Teach for Romania cauta si pregateste cei mai valorosi oameni din Romania pentru a deveni lideri in educatie, din rolurile de profesori si invatatori pentru copiii din medii vulnerabile. 57 de profesori si invatatori sunt activi la catedra in peste 30 de scoli din judetele Brasov, Bucuresti, Calarasi, Constanta, Dambovita, Ialomita, Ilfov, Prahova, Vrancea.

Organizatia face parte din reteaua globala Teach for All, care uneste sub aceeasi misiune a reducerii inechitatii educationale membri din peste 40 de tari. Teach for Romania incurajeaza colaborarea parintilor si a copiilor cu profesorii si directorii scolilor, cu inspectoratele din educatie si actorii din mediul de business.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.