Cat a platit IKEA pentru a cumpara 33.000 de hectare de padure de la Universitatea Harvard

Compania IRI Investment, o societate infiintata de gigantul suedez IKEA pentru a gestiona businessul din domeniul forestier, a platit 56 de milioane de euro pentru a prelua integral compania Greengold, arata un document din Monitorul Oficial.

Tranzactia a fost anuntata la inceputul lunii, dar valoarea ei nu a fost facuta publica.

Prin aceasta tranzactie, IKEA a devenit cel mai mare proprietar de paduri din Romania, cumparand 33.600 de hectere de „aur verde” de la Greengold, care este una dintre firmele prin care universitatea americana Harvard desfasura activitati pe piata din Romania.

Conform ultimelor date, Harvard devenise cel mai mare proprietar de paduri din Romania, incepand sa achizitioneze suprafete impadurite in urma cu zece ani. Pana in 2011, celebra universitate ajunsese deja la 35.000 de hectare de padure.

Conform datelor din Monitorul Oficial, procesul prin care IKEA a intrat in posesia celor 33.600 de hectare a fost asistat juridic de casa de avocatura austriaca Wolf Theiss Rechtsanwälte GmbH & Co KG SCA.

Greengold  a fost reprezentata de Sorin Chiorescu si Alexandru Florea, oameni „cheie” din administratia companiei.

Suprafetele impadurite achizitio­nate de IKEA prin IRI Investment sunt localizate in centrul si nord-estul Romaniei (cu precadere in  Prahova, Buzau, Vrancea, Botosani) si cu o concentrare mai mica in nord-vest (Bihor), conform informatiilor trans­mise anterior pentru ZF de reprezentanti ai IKEA (IRI Investments SRL).

Supra­fata fondului forestier din Romania este de aproximativ 6,6 milioane de hectare, acoperind circa 27% din suprafata intregii tari, Romania clasandu-se pe locul 13 in Europa ca volum de paduri, dar doar pe pozitia 26 ca pondere a domeniului forestier in teritoriul national, potrivit datelor de la Euromonitor, Institutul National de Statistica si Ministerul Mediului.

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente