Ghetarii se topesc de doua-trei ori mai repede decat in secolul trecut

    Procesul de topire a ghetarilor s-a intensificat in ultimii zece ani, atingand niveluri record in intreaga lume, arata un studiu al World Glacier Monitoring Service si aparut in revista The Journal of Glaciology. Protrivit rasportului, fenomenul va continua chiar daca incalzirea climatica ar face o pauza.

    Ghetari

    ‘Ghetarii analizati pierd anual prin topire, in medie, jumatate de metru – un metru din grosimea lor, ceea ce reprezinta de doua-trei ori mai mult decat media inregistrata in secolul al XX-lea’, a explicat Michael Zemp, director al serviciului mentionat, cu sediul in Zurich, si coautor al studiului.

    Cei mai afectati au fost ghetarii din Alpi si din Alaska. Exceptie au facut unii ghetari din Norvegia, care au crescut in anii 1990 ca urmare a unei serii de ierni bogate in zapada, tendinta care s-a oprit insa dupa anul 2000.

    Raportul a fost intocmit pe baza observatiilor referitoare la 2.300 de ghetari de pe intreaga planeta, unele dintre ele datand inca din secolul al XVI-lea. Acestea au fost analizate si comparate cu date obtinute prin satelit.

    ‘Masuratorile in teren au fost efectuate pe cateva sute de ghetari, dar, potrivit imaginilor satelitare de care dispunem, fenomenul afecteaza zeci de mii de ghetari din toata lumea’, afirma cercetatorul, adaugand ca situatia, provocata in special de cresterea temperaturii globale, este fara precedent. Topirea intensa din ultimii ani a dus la o modificare a dinamicii calotelor glaciare. ‘Ghetarii vor continua sa se topeasca, desi temperaturile raman stabile’, avertizeaza Michael Zemp.

    Conform cercetatorului, ‘rezultatele preliminare inregistrate pentru anii mai apropiati (2011-2014, neinclusi in studiu) arata ca topirea ghetarilor continua la un nivel foarte ridicat. Recordul de topire a ghetii in secolul trecut (observat in 1998) a fost depasit in 2003, 2006, 2011, 2013 si, probabil, din nou in 2014’, adauga Zemp, scrie agerpres.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *