Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, a participat la lansarea campaniei de impaduriri

Attila Korodi, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, a participat astazi, la Mitreni, in judetul Calarasi, la lansarea campaniei de plantare a 55.000 de copaci, organizata in cadrul proiectului „O masina, un copac”.

Proiectul, derulat in parteneriat de MMDD si de Porsche Romania, are ca scop echilibrarea deficitului de vegetatie forestiera din Romania, prin plantarea de copaci, cu precadere in judetele cu procente de impaduriri mai mici de 10%

In cadrul acestei campanii, in localitatea Mitreni au fost plantati 35 000 de salcami iar la Plataresti si Crivat cate 10000. De asemenea, in localitatea Modelu (bratul Borcea) se planteaza 600 de plopi.
Prezentam in continuare transcrierea declaratiei ministrului Attila Korodi, cu ocazia evenimentului de astazi:
„Va multumim ca ne-ati insotit pana aici in judetul Calarasi… si bine ati facut pentru ca aici se regaseste o mostra din Romania fara spatiu verde si fara vegetatie forestiera. Este si motivul pentru care evenimentele extreme isi pot face linistite de cap, iar eroziunile solului pot, incet-incet, sa se manifeste. Sunt afirmatii care suna exagerat, insa ma tem ca tonul in care expun situatia de aici este destul de corect. Partea buna este aceea ca nu ne-am deplasat pana la Calarasi doar sa constatam aceste lucruri, ci am venit si cu o solutie. Solutia sta in Programul pe care astazi il lansam impreuna cu Porsche Romania:
„O masina vanduta – un copac plantat” – este un proiect prin a carui implementare datele statistice privind suprafetele impadurite din judetul Calarasi speram noi vor fi consistent modificate.
Chiar daca estimarile privind cresterile de vanzari in domeniul auto nu ne pica deloc bine – judecand prin prisma protectiei mediului, programul pe care il demaram astazi ne este foarte drag pentru simplul motiv ca prin acesta vom reusi sa mentinem un echilibru intre dezvoltare si mediu. Chiar daca o masina emite CO2 suficient de mult pe parcursul vietii sale – un copac plantat absoarbe in ciclul sau de viata 1 tona de CO2.
Adesea aud vorbindu-se despre defrisarile masive care au loc in Romania si de nevoia demararii unor programe care sa impiedice aceste actiuni. Vreau sa va precizez ca Romania din punct de vedere al suprafetelor impadurite ocupa la ora actuala locul 13 in Europa, cu un procent de 26%, situandu-se cu 2,6 procente sub media europeana. Cat priveste tarile similare ca relief si conditii climatice inregistreaza cifre mai bune: spre exemplu, Austria se bucura de suprafete impadurite in procent de 38% din suprafata totala, Cehia si Slovacia 34,7% iar Bulgaria 32,5%.
Situatia se schimba atunci cand raportam suprafata impadurita a tarii noastre la numarul de locuitori: astfel, Romania ocupa din acest punct de vedere locul 10 la nivel european cu 0,33 ha/locuitor, primele locuri fiind ocupate de tarile nordice precum Finlanda (4,66 ha/locuitor), Suedia (2,88ha/ locuitor) si Norvegia (2,32ha/ locuitor). Raportat la numarul de locuitori, inregistreaza date mult mai slabe decat ale noastre Germania cu 0,13 ha/locuitor, Luxemburg cu 0,25 ha/ locuitori, Cehia si Slovacia cu 0,29 ha/locuitor.
Si pentru ca tot vorbim de hectare de padure, va precizez si ca la ora actuala fondul forestier al Romaniei ocupa o suprafata de circa 6,5 milioane de hectare, din care suprafata ocupata exclusiv de paduri totalizeaza circa 6,3 milioane de hectare, restul reprezentand terenuri destinate nevoilor de cultura, de productie, drumuri forestiere s.a.
Pe plan mondial se considera ca pentru satisfacerea nevoilor de lemn, dar si pentru ca padurile sa-si realizeze functiile de protectie, procentul minim de impadurire a teritoriului unei tari nu trebuie sa scada sub 25%. Prin urmare putem spune ca procentul de 26,7% de suprafete impadurite din tara noastra este foarte putin peste procentul minim admisibil. Nu ne putem, deci, permite in perioada urmatoare sa ne diminuam aceste suprafete ci, dimpotriva, trebuie sa adoptam toate masurile necesare pentru cresterea si extinderea padurilor din tara noastra.
Revenind la programul nostru, am sa va mai spun ca prin acesta urmarim sa echilibram deficitul de vegetatie forestiera din Romania prin plantarea de copaci cu precadere in judetele cu procente de impaduriri mai mici de 10%. Sunt 7 astfel de judete si fara discutie le putem numi ca zone din Romania cu cele mai putine paduri:
Cele sapte judete sunt urmatoarele:

1. Calarasi 4,2%
2. Teleorman 5%
3. Constanta 5,5%
4. Braila 5,7%
5. Ialomita 5,8%
6. Galati 8,3%
7. Olt 9,6%

Programul pe care il demaram astazi incearca sa contribuie la diminuarea deficitului de zone impadurite in aceste zone vulnerabile. Sigur, problema suprafetelor impadurite nu intra in atributiunile directe ale Ministerului Mediului, dar cred ca putem si trebuie sa contribuim la gasirea unor solutii institutionale, dar si practice. Putem face acest lucru in colaborare cu colegii nostri de la Ministerul Agriculturii sau de la Romsilva, dar si cu alti parteneri, din mediul de afaceri sau din societatea civila.
Pentru ca, iata, si companiile mari se pot implica in proiecte de impadurire, ca proiecte de responsabilitate sociala corporatista. Iar Ministerul Mediului poate sustine, din fondul pentru mediu, dezvoltarea de proiecte de impadurire in zone degradate.
De altfel, Ministerul Mediului valorizeaza inititativele ce reunesc sub aceasta cauza generoasa institutii ale statului, companii private, organizatii non-guvernamentale, oameni de toate varstele.
Am lansat si Progamul National de Imbunatatire a Calitatii Mediului, prin realizarea de spatii verzi in localitati. Aceasta este o alta masura concreta prin care vrem sa determinam autoritatile locale sa-si asume responsabilitatea protejarii si extinderii spatiilor verzi in aglomerarile urbane sufocate de constructii. In anul 2007, 102 primarii din Romania au primit sau vor primi bani pentru 102 proiecte de parcuri, doar in prima etapa a acestui program. Rezultatele acestei prime etape a programului inseamna peste 300 de hectare de spatii verzi in intravilanul acestor 102 localitati.
Acest program este sustinut si de actul normativ care completeaza Legea Mediului si care interzice constructiile pe spatiile verzi existente deja si, in plus, prevede ca spatiile verzi in localitati sa ajunga la 20 mp, pana in anul 2010 si la 26 mp, pana in anul 2013. Astfel incat vom putea spune ca fiecare cetatean va simti cu adevarat beneficiile aplicarii politicilor de mediu in Romania”.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *