UE dezbate problema padurilor

0
312

Comisia Europeana lanseaza o dezbatere publica pe tema protejarii padurilor Europei pentru combaterea schimbarilor climaticepaduri UE

Comisia Europeana a adoptat ieri o Carte verde pentru stabilirea optiunilor de protectie a padurilor la nivelul Uniunii Europene si pentru informarea cu privire la resursele forestiere si situatia acestora. Opiniile primite de la public, de la statele membre, de la institutii ale UE si de la alte parti interesate cu privire la aceasta Carte verde vor ajuta Comisia sa stabileasca daca sunt necesare actiuni suplimentare la nivelul UE. Consultarea publica asupra Cartii verzi se va derula de la 1 martie la 31 iulie 2010 pe site-ul web „Vocea ta in Europa” ( http://ec.europa.eu/yourvoice ).

Padurile acopera aproape jumatate din suprafata terestra a UE
Padurile si alte suprafete impadurite acopera circa 176 de milioane de hectare pe teritoriul UE. Aceasta reprezinta peste 42 % din suprafata terestra a UE. Padurile Uniunii Europene s-au extins constant in ultimii 60 de ani si acopera 5 % din suprafata impadurita la nivel mondial. Informatii recente arata insa ca, la nivel mondial, despaduririle, in special in tarile in curs de dezvoltare, si alte modificari ale destinatiei terenurilor sunt responsabile in prezent pentru circa 15 % din emisiile globale de dioxid de carbon, principalul gaz cu efect de sera.

Comisarul european pentru mediu, Janez Potocnik, a declarat: „Padurile Europei sunt o resursa pretioasa care trebuie protejata impotriva efectelor adverse ale schimbarilor climatice si impotriva declinului biodiversitatii. Gama larga de functii sociale, economice si de mediu pe care le indeplinesc face ca miza sa fie foarte mare. Trebuie sa vedem ce poate aduce in plus actiunea la nivel european fata de eforturile nationale pentru salvarea padurilor si mentinerea unei baze de informatii fiabile, coerente si la zi cu privire la acestea.”

Romania, sub media europeana
Tara nostra se situeaza pe locul 13 in Europa in ceea ce priveste suprafetele impadurite. Suprafata impadurita a tarii este de 26%, sub media europeana cu 2,6 procente. Bulgaria are 32,5% suprafata acoperita cu paduri.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.