Comisia Europeana incearca sa determine regulile care definesc caracterul „durabil” al biocarburantilor. Miza este respectarea mediului: pana in 2020 Europa vrea ca 20% din consumul de energie sa se faca din surse regenerabile.
In ceea ce priveste solul alocat culturilor de plante pentru biocarburanti, documentul ce urmeaza a fi redactat estimeaza ca padurile si plantatiile de palmieri sunt interschimbabile. Astfel se ia in considerare varianta de a renunta la primele in beneficiul acestora din urma.
Propunerea a produs o reactie energica a asociatiilor de protectie a mediului „Nu putem compara desertul verde, creat de plantatiile de palmieri, cu padurile naturale”, a declarat Adrian Bebb, membru al organizatiei nonguvernamentale Prietenii Pamantului.
Productia uleiului de palmier este cauza principala a defrisarilor, in special in Asia de Sud-Est. Cererea mondiala crescuta a acestui produs, pentru alimentatia sau fabricarea biocarburantilor, ii determina pe producatori sa transforme mari suprafete impadurite in zone umede. Toate acestea afecteaza biodiversitatea animala si vegetala, produc invazia populatiilor locale, dar, mai ales, provoaca riscul de a se elibera cantitati mari de gaz cu efect de sera, pe care padurile le absorbeau inainte.
In acelasi timp, marii producatori de ulei de palmier fac, de luni de zile, un lobby intens asupra Comisiei pentru ca activitatea acesteia sa avanseze in interesul afaceristilor: „In calitate de carburant pentru transporturi, uleiul de palmier este mult mai eficient decat concurentii sai, in special etanolul si uleiul de rapita”, afirma Yusof Basiron, director general al Consilului Malaezian Privind Productia de Ulei de Palmier.
In fata acestor dezbateri, echipa noului comisar al energiei, Gunther Oettinger, incearca sa calmeze spiritele, sustinand ca „biocarburantii obtinuti din ulei de palmier pot satisface criteriile de durabilitate, cu conditia sa fie adoptate metodele de productie potrivite””. Marlene Holzner, purtatorul de cuvant al comisarului, subliniaza faptul ca „Europa nu vrea sa promoveze decat biocarburantii care contribuie in mod pozitiv la realizarea ambitiilor de decarbonizare a sistemului energetic”.
Documentul, in curs de elaborare la Bruxelles, va fixa obiectivele Europei in domeniul energiilor regenerabile. Aprobarea textului final, care suscita de asemenea dezbateri fata in fata intre statele membre, este asteptata la sfarsitul lunii martie.
Sursa: Le Monde