Focus pe 2008

Un an mai plin si mai bogat decat in 2007, dar mai sarac decat cel pe care il avem in fata. Sau cel putin asa speram. Asa a fost 2008 in calendarul ecologic. Evenimente, conferinte, campanii, inovatii, premii, Romania le-a avut pe toate. Unele cu un impact rasunator, altele cu rezultate spectaculoase. Toate cu ecou puternic in societatea romaneasca, din ce in ce mai inclinata spre protejare si cumpatare. Sau cel putin asa speram. Din nou.

Daca inceputul de an a reprezentat sfarsitul mandatului pe care Romania l-a avut in calitate de presedinta a Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea, incepand cu luna iunie, Romania a devenit presedinta Conventiei Carpatice pentru o perioada de 3 ani. Obiectivul general al acestei Conventii il reprezinta conservarea si dezvoltarea regiunii carpatice, in vederea imbunatatirii calitatii vietii populatiilor locale si  a conservarii valorilor naturale si culturale.

Ecologie fara frontiere

In scopul gasirii celor mai eficiente solutii in domeniul consumului de energie, Agentia Romana pentru Conservarea Energiei (ARCE) a semnat un memorandum cu Agentia olandeza pentru Inovatie si Dezvoltare Durabila – SenterNovem. A urmat apoi ca in cadrul Consiliului Informal de Mediu de la Ljubljana din luna aprilie, Romania si Suedia sa puna bazele demararii in comun a proiectelor de eficienta energetica.

Mergand pe aceeasi linie, in luna aprilie, Ambasada Frantei, in colaborare cu Ministerul roman al Economiei si Finantelor, Agentia Nationala pentru Conservarea Energiei (ARCE) si Agentia franceza pentru Mediu si Eficienta Energiei a organizat un seminar franco-roman dedicat eficientei energetice in cadrul schimbarilor climatice. Tot in luna aprilie, dupa o perioada de 53 de ani in care domeniul protectiei mediului nu a reprezentat un subiect de discutie intre Romania si Serbia, cele doua tari au semnat un memorandum de intelegere privind cooperarea in acest domeniu.

Zile verzi

Ziua de 17 mai a fost declarata de catre ONG-ul Copacul de Hartie, Ziua cea mai Verde. Cu aceasta ocazie, s-au adunat in Piata Revolutiei ONG-urile de mediu care au prezentat publicului proiectele lor, acompaniati de formatiile Vita de Vie, Sarmalele reci, Byron si Krypton. In urmatoarea luna, campania de reciclare Ziua Verde s-a lansat in sase orase, propunandu-si sa convinga consumatorii casnici de importanta reciclarii deseurilor provenite din echipamente electrice si electronice, iar in septembrie Ziua Verde i-a incurajat pe bucuresteni sa vina in numar mare in Piata Revolutiei, aducand cu ei electrocasnicele uzate din casa. Trupele Zdob si Zdub, Timpuri Noi, Phoenix sau Mahala Rai Banda i-au motivat pe ecologisti sa depoziteze electronicele uzate in Colturile Verzi special amenajate.

Conferinte

In luna februarie compania Ecolifebio, organizatoare a simpozionului international „Biodiversitatea in Agricultura”, in colaborare cu Academia Romana, a atras atentia asupra obligativitatii populatiei de a se hrani cu produse ecologice pentru a duce o viata sanatoasa, iar conferinta Europarc ce a avut loc la Poiana Brasov a avut ca subiecte principale rolul ariilor protejate, managementul lor si eficienta acestuia, protejarea mediului inconjurator si implicarea oamenilor in protectia mediului, a florei si faunei.

Tara noastra a fost in aprilie gazda celei de-a patra reuniune a „Conventiei de la Espoo privind evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontalier”, la care au participat 45 de state.

Ajuns la cea de-a sasea editie, Targul Eco Mediu din Arad, a beneficiat de o conferinta organizata de Expo Arad International, numita „Practici si experiente in protectia mediului”. Vorbind tot de veterani, pe data de 4 decembrie a avut loc cea de-a doua editie a Galei Premiilor Revistei Infomediu Europa, in cadrul careia au fost premiati unii dintre cei mai importanti operatori din domeniul protectiei mediului pentru proiectele si activitatile pe care acestia le-au desfasurat in 2008.

Campanii

Suflul european a ajuns si in Romania, lucru vizibil din perspectiva numeroaselor campanii ce s-au derulat de-a lungul anului, avand targeturi diferite, modalitati diferite de exprimare dar acelasi obiectiv. In luna februarie a fost demarata campania „Velorutia incepe din scoala”, de catre Asociatia BateSaua, scopul campaniei fiind promovarea bicicletei ca mijloc de transport nepoluant, in randul tuturor elevilor.

Drept raspuns la initiativa unor investitori de a amenaja o statiune in zona Padis-lazuri, Centrul Regional de Supraveghere Ecologica (CRSE) „Muntii Apuseni” a demarat campania „Un singur Padis. Natural”. In cadrul campaniei, membrii CRSE au informat oamenii despre fauna si flora parcului, despre efectele unei dezvoltari necontrolate si a turismului intensiv in parcul natural, prezentand totodata care sunt alternativele de dezvoltare a capacitatilor de cazare ecoturistice.

Prima campanie demarata de catre o Agentie pentru Protectia Mediului locala a fost cea lansata de APM Teleorman in luna martie si a purtat numele „Folosind hartie reciclata, protejam padurea”. Spre deosebire de alte campanii canalizate pe cetatean, acesta s-a adresat institutiilor publice din judetul Teleorman, incurajandu-le sa foloseasca hartie reciclata. Aceeasi agentie a initiat in luna iunie, campania de educatie cu tema „Renunta la obiceiurile proaste. Militeaza pentru o economie cu niveluri scazute de noxe”, campanie ce a constat in actiuni de curatenie in parcuri si zone verzi.

Continuand campania inceputa in anul 2007, Marea Debarasare a constat in anul 2008, in alte patru editii. Reusita campaniei este certa, exemplu fiind faptul ca in cadrul celei de-a treia editii au fost stranse peste 423 de tone de DEEE-uri in 7 ore. In luna martie, preluand exemplul acestei campanii, Primaria Buzau a demarat la nivel local campania „Un televizor vechi pentru unul nou”.

In luna iunie, campania europeana „Tu controlezi schimbarile climatice” a ajuns in Romania, propunand o competitie pentru tinerii decisi sa-si adapteze obiceiurile de fiecare zi, de dragul reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera.

In septembrie, World Wide Fund for Nature (WWF) a oferit ocazia vizitatorilor in din parcul Herastrau, sa testeze generarea de energie pentru alimentarea unor electrocasnice cu ajutorul unei biciclete. In cadrul campaniei „Caravana Climei”, doritorii au fost invitati sa pedaleze la bicicleta electrica sau sa isi testeze cunostintele despre mediu. O campanie cu un nume asemanator – „Caravana pentru Mediu” – organizata de catre asociatia neguvernamentala Euro Teleorman s-a derulat in 15 dintre cele mai mari comune din Teleorman si a avut ca obiectiv informarea oamenilor asupra contributiei ce o pot aduce la ecologizarea mediului inconjurator.Tinerii au demonstrat si anul acesta ca au initiativa. In luna iunie, Asociatia Tinerilor din Romania pentru Cultura si Normalitate (ATRCN) a organizat in Capitala, pe o perioada de 3 zile „Campania pentru Normalitatea Mediului” in scopul colectarii deseurilor de hartie si carton. In noiembrie, a venit randul unui student sa organizeze campania „Nu fi pungas”, ce a avut urmatorul slogan „Arata ca ai stofa! Vino luni, 3 noiembrie cu materiale de acasa….si avem noi ac si de cojocul tau!”. Campania a militat impotriva folosirii pungilor din plastic distribuite in mod gratuit de majoritatea magazinelor, solutia propusa de organizatorii campaniei fiind utilizarea sacoselor refolosibile, acestea putand fi confectionate chiar de catre consumator.

Una dintre cele mai importante campanii a anului 2008, distinsa chiar cu un premiu international a fost campania de responsabilizare sociala derulata la nivel national de Administratia Nationala „Apele Romane” in perioada martie-octombrie 2008, numita  „Sa pastram apele curate!” ce a constat in activitati de ecologizare pe malurile si luciul raurilor si lacurilor din Romania, in toate bazinele hidrografice.

Vrem verde

Proiectele de impadurire si de reamenajare au ocupat un loc important in preocuparile ecologistilor de-a lungul anului 2008.   Au fost mediatizate de-a lungul anului 4 amenajari de parcuri si cam tot atatea reamenajari. Din prima categorie fac parte parcurile din Bucuresti, Pitesti si Moinesti, realizate in cadrul proiectului „Parcurile Viitorului”, prin intermediul unui parteneriat public-privat si primul parc natural din judetul Ilfov, amenajat in cadrul celei de-a III editii a programului „Bucurestiul Respira”. Unul dintre cele mai puternice exemple in domeniul reamenajarii parcurilor este parcul orasului Slatina. Luna mai a adus pentru oras redeschiderea parcului, reamenajat la standarde moderne, avand peste 50 de platani si alte 2000 de plante.

Proiectele de impadurire au fost initiate din prima luna anului, drumul fiind deschis de proiectul Phare de protejare a mediului numit „Natura, prietenie fara frontiere”, ce a avut drept scop impadurirea unei suprafete de 350 de hectare in zona rurala Medgidia. In aprilie, campania „Un arbore… o viata”, derulata in orasul Comanesti a reusit sa mobilizeze oamenii astfel incat sa planteze peste 30.000 de puieti de arbori in zona blocurilor, a caselor, si in special pe versantii muntosi din zona Comanesti.

Aproape 4.000 de copaci au fost plantati in doua zile din noiembrie de catre voluntarii organizatiei Copacul de Hartie intr-o zona din Hateg afectata de alunecari de teren, numarul copacilor fiind echivalentul a 40 de tone de hartie. Organizatia ViitorPlus nu s-a lasat nici ea mai prejos, organizand in comuna Valcelele, judetul Calarasi, o alta actiune de plantare din cadrul proiectului „Adopta un copac”.

 

Dragos Bucurenci, Cabral Ibacka si Melania MedeleanuPuterea exemplului nu a fost niciodata de neglijat, astfel ca vedetele Melania Medeleanu, Oana Pellea, Amalia Enache, Iulia Vantur sau Cabral Ibacka nu s-au dat la o parte ci au participat activ in cadrul operatiunii Marea Plantare, organizata de catre voluntarii Asociatiei MaiMultVerde. Rezultatul eforturilor voluntarilor s-au cuantificat in peste 30.000 de puieti plantati intre comunele Jilava, 1 Decembrie si Copaceni.

Ne implicam


Lunca Dunarii – Salvati Delta – Tabara Verde. Locatie – organizatie – proiect. In cadrul Taberei Verzi, cei peste 150 de voluntari au reimpadurit Lunca Dunarii cu 5000 de copaci. Primul puiet din cadrul proiectul a fost plantat de Gabriela Szabo.

In luna martie, in Piata Prefecturii din Craiova a avut loc actiunea Micul comisar, in cadrul careia copii din 40 de gradinite si scoli din judetul Dolj au confectionat sute de obiecte din materiale reciclabile, iar in ultima luna a anului, biciclistii clujeni au demonstrat ca bicicleta reprezinta un mijloc de tranport ce poate fi folosit tot anul.

Cu ocazia Zilei Circulatiei fara Masini 67 de orase din tara noastra au anuntat oprirea temporara a traficului in zonele cele mai aglomerate. Romania s-a numarat printre tarile cu cel mai mare numar de orase care au marcat aceasta zi, fiind depasita doar de Olanda, Spania si Franta.

Din noiembrie avem o pestera curata. Asociatia Environ a finantat actiunea de ecologizare a pesterii Campeneasa, actiune ce a durat 72 de ore. Mai mult decat atat, implicat activ in igienizarea pesterii transformata de-a lungul timpului intr-o groapa de gunoi, presedintele asociatiei Environ a afirmat ca se afla in negocieri cu Consiliul Judetean Bihor pentru a lua pestera in custodie si a o amenaja ca obiectiv turistic.

Mici si mari ecologisti

Cea de-a doua luna a anului a adus si prima competitie de responsabilitate sociala, numita „Respect pentru viitor”!. In cele 12 editii televizate au fost prezentate 24 proiecte de responsabilitate sociala propuse de ONG-uri, asociatii sau persoane fizice, sustinute de o personalitate.

Cu ocazia Zilei Europene a Parcului, in judetul Tulcea s-a desfasurat cea de-a 5 editie a concursului „Traditii, Oameni si Natura”. Scopul concursului a fost constientizarea importantei conservarii patrimoniului natural din Parcul National Muntii Macinului, in stransa legatura cu pastrarea si respectarea traditiilor.

Tinerii reprezinta speranta unei lumi mai curate si mai bune, astfel ca in cadrul etapei  nationale a concursului „Bune practici in educatia pentru protectia mediului”, ce s-a desfasurat la Bihor, echipaje de elevi din 11 judete s-au intrecut in a-si demonstra cunostintele din domeniul protectiei mediului, iar in luna septembrie, rezultatul concursului desfasurat pe 3 luni, numit „Omul si Mediul: Prieteni sau Rivali?”, a constat intr-o galerie de 154 de lucrari.

Nici presa de mediu nu a fost uitata, astfel ca in luna iunie, Ileana Ilie, jurnalista la revista Business Magazin a fost desemnata castigatoarea sectiunii Mediu si Ecologie din cadrul concursului „Tanarul Jurnalist al Anului” primind un premiu in valoare de 5000 RON. La sfarsitul lunii august a fost desemnat castigatorul concursului Mediul in media, de catre Fundatia Soros. Documentarul castigator a primit un premiu de 7000 de dolari, televiziunea care a produs si difuzat documentarul castigator primind 5.000 dolari iar echipa care l-a realizat 2.000 dolari.

Institutiile de mediu din tara s-au intrecut si ele. In luna septembrie, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului a desemnat castigatoarea competitiei interne „Inchide, Stinge, Recicleaza!”. APM Hunedoara a ocupat primul loc la economia de apa iar APM Botosani la economisirea de electricitate. Potrivit clasamentului centralizat la nivelul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, din cele 50 de agentii participante la aceasta campanie, 27 au reusit sa faca economii la capitolul energie si 22 au economisit cantitati importante de apa menajera. Referindu-ne tot la agentiile locale pentru protectia mediului, trebuie amintit premiul primit de Agentia pentru Protectia Mediului Harghita, in cadrul proiectului european Energy Trophy, ca recompensa pentru consumul redus de energie de-a lungul unui an.

Inovatii

Luna martie ne-a adus un martisor ecologic si anume inventia timisoreanului Ioan Davidoni – ingrasamantul magnetic ecologic, ce poate accelera cresterea graului cu pana la 30 la suta in comparatie cu rezultatele obtinute in conditiile normale. In urmatoarea luna, primul tramvai prietenos cu mediul a intrat in functiune la Oradea, fiind acelasi model ca si tramvaiele din Viena.

In plin sezon estival a fost inaugurat primul hotel cu eticheta ecologica din Romania. Comisia Nationala pentru Acordarea Etichetei Ecologice a decis ca hotelul indeplineste criteriile de acordare a etichetei, precum si un numar de 21 de criterii optionale.

Incepand cu luna octombrie, bucurestenii nu se vor mai putea casatori daca nu planteaza un copac. Ideea este inclusa intr-un proiect al Primariei Capitalei care are drept tinta marirea spatiului verde din oras. Pomul trebuie plantat in zonele stabilite, cu un angajat de la spatii verzi. De-abia dupa ce i se va face o poza copacului si se va elibera un certificat, bucurestenii vor putea sa se casatoreasca. Tot in luna octombrie, Romania Green Building Council (RoGBC), Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi, a primit din partea World Green Building Council (Consiliul Mondial pentru Cladiri Verzi) recunoasterea si acreditarea ca „Emerging Council” (Consiliu Emergent).

Imediata proximitate a sarbatorilor de iarna a reprezentat un moment potrivit pentru lansarea cartii „Peripetiile lui OVI” de catre Administratia Nationala „Apele Romane”. Cartea adresata elevilor din invatamantul primar, relateaza calatoria unui pestisor ce ajunge accidental in ape poluate. Aici intalneste specii noi „PETsti” si „meDOZE”, provenite din aruncarea deseurilor de catre oameni in ape.

Pro si contra

Daca in septembrie, in cadrul Congresului Mondial al Apei de la Viena, Dunarea romaneasca a fost votata drept cea mai poluata sectiune din Dunare, raportul Planeta Vie (Living Planet Report), lansat de WWF (World Wide Fund for Nature), ne-a mai linistit un pic. Romanii consuma 1.4 planete Pamant, un raport destul de bun in comparatie cu americanii, care consuma 4.5 planete Pamant.

In octombrie, campania de responsabilizare sociala „Sa pastram apele curate!” initiata de Administratia Nationala „Apele Romane”(ANAR), a ajuns in finala festivalului Green Awards de la Londra, castigand premiul pentru cea mai buna campanie verde internationala (Best Green International Campaign), iar in decembrie, Liga Americana a Profesionistilor in Comunicare (League of American Communications Professionals – LACP) a premiat cu argint in cadrul competitiei internationale „2008 Spotlight Awards Print, Video and Web” – componenta proiectului educational „Cartea Dunarii Albastre” – „Caietul Elevului”. „Caietul elevului” s-a clasat intre cele mai bune materiale de comunicare din cele 1256 de proiecte inscrise din 10 tari.

Ana Voitinovici

Sursa: Infomediu Europa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *