Reteaua Natura 2000. Ce spune legea si ce ar trebui sa stie autoritatile locale

Reteaua Natura 2000 este o retea europeana de zone naturale protejate care cuprinde un esantion reprezentativ de specii salbatice si habitate naturale de interes comunitar. Scopul Retelei Natura 2000 nu este acela de a crea asa-numitele sanctuare ale naturii in care natura isi urmeaza cursul si orice activitati umane sunt interzise. Dimpotriva, acest concept modern…

Citește mai departe

Eticheta eco si certificatele „verzi“, neinteresante pentru turismul romanesc de la malul marii

Turismul verde este, la noi in tara, o notiune aproape necunoscuta. Turistii fac risipa in vacante, in unitatile unde se cazeaza, lasa apa la robinet deschisa un sfert de ora pana sa intre la dus, tin toate luminile aprinse si aerul conditionat pornit chiar daca nu este necesar. Aceasta este mentalitatea romaneasca. De cealalta parte,…

Citește mai departe
ANAT lanseaza "Litoralul Verde"

    Litoralul romanesc, scos de pe harta eco

    O singura plaja din Romania a primit, in 2013, certificatul de calitate „Blue Flag”, o distinctie care, printre alte avantaje, inseamna 10% mai multi turisti • Spre comparatie, vecinii bulgari au 11 plaje si un port in care flutura steagul albastru, iar grecii l-au arborat pe 393 de plaje • Aceasta distinctie, acordata anual de…

    Citește mai departe

    Seminar dedicat regulamentului privind eticheta ecologica europeana

    Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice a organizat in data de 30 mai 2013 la Tulcea, Seminarul de instruire, informare si constientizare, in conformitate cu prevederile Regulamentului EMAS III si a Regulamentului privind eticheta UE ecologica. Seminarul a fost condus de Doamna Secretar de Stat Elena Dumitru care a subliniat ca implementarea sistemelor EMAS si Eticheta…

    Citește mai departe
    Activit??i de educa?ie ecologic? în ?coli din jude?ele Gorj ?i Vâlcea

    Educatia pentru mediu incepe sa prinda contur si in Romania

    Secretarul de Stat al Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, Elena Dumitru, a participat joi, 14 februarie 2013, la primul seminar de informare, constientizare si instruire din cadrul proiectului “Sistemul de management de mediu si audit (EMAS) al Uniunii Europene si respectiv sistemul privind etichetarea ecologica al Uniunii Europene”. Acestea reprezinta instrumente ale dezvoltarii durabile pe…

    Citește mai departe
    Daciana Sârbu: Trebuie s? facem din România o ?ar? bio

    Agricultura ecologica este o prioritate pentru anul 2013 in judetul Valcea

    Presedintele Consiliului Judetean Valcea, Ion Cilea, a declarat joi ca prioritatea sa in acest an este „agricultura ecologica”, in contextul in care mai multi fermieri valceni sunt invitati sa participe la Targul Biofach de la Nurenberg, cel mai mare targ de produse bio din lume. „Pentru impulsionarea acestui tip de agricultura, mai ales in sectoarele…

    Citește mai departe

    Vanzari de 24 miliarde de dolari de produse ecologice in SUA

    Agricultura ecologica a avut cea mai rapida crestere dintre sectoarele agriculturii din SUA, cu vanzari care au crescut de la 1 miliard dolari in 1990 la 23.9 miliarde de dolari in 2009. In SUA sunt sprijinite programele pentru abordarea problemelor critice din agricultura organica, prin integrarea cercetarii si extinderea activitatilor pentru a evalua impactul asupra…

    Citește mai departe

    Masuri legislative cu privire la acordarea etichetei UE ecologice

    In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 477 din data de 6 iulie 2011 a fost publicata Hotararea Guvernului nr. 661/2011 privind stabilirea unor masuri pentru asigurarea aplicarii la nivel national a prevederilor Regulamentului (CE) nr. 66/2010 al Parlamentului European si al Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind eticheta UE ecologica. Actul normativ a…

    Citește mai departe

    Firmele trebuie sa plateasca 200 euro, daca vor eticheta UE ecologica

    Agentii economici care vor ca produsele lor sa beneficieze de etichete UE ecologice vor trebui sa achite in prealabil o taxa de 200 euro pentru ca specialistii Ministerului Mediului sa proceseze cererea formulata. Astfel, potrivit unei noi Hotarari de Guvern, orice solicitare pentru acordarea unei etichete UE ecologice pentru produsele introduse pe piata este supusa…

    Citește mai departe

    Agentii economici trebuie sa achite o taxa 300 de euro pentru obtinerea si utilizarea etichetei

    Produsele 100% naturale vor putea fi recunoscute mult mai usor.In Romania vor aparea etichetele ecologice. Dupa modelul european, producatorii vor putea sa isi promoveze mai bine marfa. Agentii economici trebuie sa achite o taxa 300 de euro pentru obtinerea si utilizarea etichetei. Acestea insa nu se vor regasi pe produsele alimentare si nici pe cele…

    Citește mai departe

    Guvernul vrea sa aplice etichetarea ecologica la nivel national

    Potrivit unei hotarari de Guvern, adoptata recent la propunerea Ministerului Mediului si Padurilor, etichetarea ecologica se va aplica la nivel national. Criteriile de acordare a etichetei ecologice se bazeaza pe performantele de mediu ale produselor, luand in considerare cele mai recente obiective strategice ale Comunitatii Europene in domeniul mediului. Ministerul Mediului si Padurilor va fi…

    Citește mai departe

    Din anul 2011 Moldova va exporta produse agricole ecologice cu marca comerciala nationala

    Din anul 2011 Republica Moldova va exporta produse agricole ecologice cu marca comerciala nationala speciala, a comunicat Ministerul Agriculturii, informeaza Novosti-Moldova, citat de AgraVista.md. Marca comerciala nationala va fi aplicata pe ambalajele marfurilor corespunzatoare cerintelor internationale fata de produsele ecologice. Denumirea ei este „Agricultura ecologica a Moldovei”, ea va confirma si lipsa in produse a…

    Citește mai departe
    Propuneri noi pentru productia ecologica si etichetarea productiei ecologice autohtone

    Eco etichetarea – de la producatori preocupati la consumatori informati

    Australian Certified Organic, Built Green, Cleaner and Greener Certification, EcoLogo, Flower Label Program sau Hong Kong Green Label sunt doar cateva dintre cele 351 de eco etichete, prezente in 25 de sectoare industriale in 213 tari. La sfarsitul anilor 80, odata cu cererea in crestere pentru produse care sa provoace cat mai putin rau mediului,…

    Citește mai departe

    Doua hoteluri din Romania au eticheta ecologica

    Hotelul de cinci stele Crowne Plaza este primul din Capitala ce obtine eticheta ecologica europeana pentru serviciile de cazare turistica pe care le ofera. Hotelul de pe litoral a primit anul trecut ecoeticheta Primul hotel cu astfel de eticheta este Saturn, de pe litoral. Comisia Nationala pentru Acordarea Etichetei Ecologice – organ consultativ cu rol…

    Citește mai departe

    LG a lansat „Life”s good when it”s green”

    De curand, LG Electronics a lansat in cadrul CES 2009 (Consumer Electronics Show)  initiativa globala „Life’s good when it’s green”, referitoare la reducerea impactului asupra mediului si dezvoltarea produselor ecologice. Initiativa urmareste dezvoltarea durabila prin produse cu un design ecologic si responsabilitate fata de mediu, prin reducerea materialelor cu grad ridicat de risc si prin reciclarea…

    Citește mai departe

    Ecoetichetarea europeana va fi revizuita

    Eticheta ecologica europeana identifica produsele si serviciile ce respecta sanatatea umana si mediul inconjurator. La nivel european, numai 3.000 de produse si servicii au dreptul de utilizare a ecoetichetei. Un raport al eurodeputatei Salvatore Tatarella, citat de cotidianul francez „Le Monde”, scoate in evidenta motivele esecului: birocratia, confundarea cu etichetele nationale si taxele de certificare…

    Citește mai departe

    Urme de pesticide si in produsele bio

    Unele alimente ecologice comercializate in spatiul comunitar contin reziduuri de pesticide. Cade astfel mitul potrivit caruia produsele organice sunt total lipsite de substante chimice. Produsele bio sunt vandute la preturi exorbitante, pe motiv ca nu sunt tratate cu chimicale si nu sunt contaminate cu substante de sinteza. Legumele, fructele si cerealele ecologice se obtin prin…

    Citește mai departe

    Propuneri ecologice pentru dezvoltarea si organizarea sectorului turistic din Romania

    PROPUNERILE ASOCIATIEI ECOLOGICE TURISMVERDE PENTRU INCLUDEREA IN PROIECTUL DE LEGE- conceput pentru crearea unei legi a turismului, care sa ajute la dezvoltarea si organizarea sectorului turistic din  Romania- Din coltul verde al ecologistilor in care se afla, Asociatia Ecologica Turismverde si-a propus sa transfere presiunea din ce in ce mai accentuata a publicului preocupat de…

    Citește mai departe

      Turism ecologic cu TVA de 9 la suta

      Structurile de cazare care vor sa activeze cu eticheta ecologica ar putea beneficia de o cota TVA de 9%, daca proiectul de lege privind stabilirea unor mecanisme de stimulare a introducerii etichetei ecologice, depus saptamana trecuta la Camera Deputatilor, va fi aprobat in forma actuala. Potrivit initiativei legislative a deputatilor PNL Lucia Varga si Cristian…

      Citește mai departe

      Parlamentarii europeni au votat astazi eficientizarea sistemului de etichetare ecologica

      Uniunea Europeana a initiat sistemul de etichetare voluntara a produselor ecologice inca din 1992. Scopul actiunii este promovarea produselor prietenoase cu mediul, si incurajarea producatorilor si distribuitorilor europeni sa opteze pentru fabricarea si distributia de bunuri sau servicii cu impact redus asupra mediului. Pina in prezent, eticheta ecologica „floarea UE” a fost acordata pentru 3.000…

      Citește mai departe

      Numarul grupurilor de produse etichetate ecologic ar putea creste de la 26 la 50 pana in 2015

      Parlamentul European a aprobat propunerea de promovare a etichetarii ecologice voluntare pentru produsele europene, iar numarul grupurilor de produse ar putea creste de la 26 pana la 40-50 in 2015, astfel incat consumatorii sa aiba acces la o gama mai larga de produse din care sa aleaga. Pana in prezent, eticheta ecologica – „floarea UE”…

      Citește mai departe

      Eticheta pentru turismul durabil

      Un seminar pe tema etichetei ecologice europene pentru cazare turistica si camping a fost sustinut in cursul zilei de ieri de catre un consilier al Comisiei Europene in prezenta reprezentantilor Consiliului Judetean, ai Institutului National de Cercetare si Dezvoltare Delta Dunarii, Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Asociatiei pentru Promovarea Turismului Tulcea si, din pacate, a unui numar restrans de manageri de pensiuni turistice din Tulcea si Delta Dunarii.

      Citește mai departe

      Ziarele romanesti adopta suportul ecologic

      Marile ziare si reviste ale lumii isi tiparesc o parte din tiraj pe hartie ecologica. Tendinta folosirii acestui tip de hartie a patruns si pe piata romaneasca, unde principalii importatori aduc hartie ce contine un procent scazut de celuloza pura, dar un procent important de hartie reciclata. Specialistii de pe piata hartiei sustin ca cea reciclata e mai ieftina si contine mai putin praf. Toate ziarele mari din Europa folosesc in prezent hartie reciclabila. In general, numai revistele glossy nu folosesc deloc hartie reciclata, deoarece albul tiparit trebuie sa fie foarte curat.

      Citește mai departe