Un nou regulament privind alimentele ecologice din Europa

Ministrii agriculturii din Uniunea Europeana au ajuns astazi la un acord politic cu privire la un nou regulament privind productia si etichetarea alimentelor ecologice, care vor deveni mai simple atat pentru agricultori cat si pentru consumatori.

Noile norme stabilesc detaliat o serie intreaga de obiective, principii si reguli de baza pentru productia ecologica si includ un nou regim de import permanent si un regim de control mai coerent.
Utilizarea siglei UE pentru produse ecologice va fi obligatorie, insa aceasta poate fi insotita de sigle ale unor organisme de stat sau private.

Ferma in care s-au obtinut produsele trebuie indicata pentru a informa consumatorii. Alimentele vor putea fi insotite de o sigla ecologica numai daca cel putin 95% din ingrediente sunt ecologice. Pe de alta parte, in cazul produselor neecologice, ingredientele ecologice vor putea fi indicate ca atare doar pe lista ingredientelor.
Utilizarea organismelor modificate genetic va ramane interzisa. Acum se va prevedea in mod explicit faptul ca limita generala de 0,9% pentru prezenta accidentala a organismelor modificate genetic se va aplica si produselor ecologice. Lista substantelor autorizate pentru agricultura ecologica nu va fi modificata.
Noile reguli vor crea, de asemenea, baza pentru adaugarea de norme privind acvacultura, vinurile, algele marine si drojdiile ecologice.
In a doua parte a acestui exercitiu de revizuire, pornind de la acest nou regulament, actualele norme detaliate stricte vor fi transferate din vechiul in noul regulament.

Noul regulament:

– va stabili mai explicit obiectivele, principiile si normele de productie pentru agricultura ecologica, permitand in acelasi timp o anumita flexibilitate pentru a tine cont de conditiile locale si de etapele de dezvoltare,

– va asigura aplicarea in mod egal a obiectivelor si principiilor in toate etapele zootehniei, acvaculturii, horticulturii si productiei de materii prime ecologice, precum si in etapele productiei de alimente ecologice,

– va clarifica normele privind OMG, cu precadere faptul ca utilizarea OMG ramane strict interzisa in productia ecologica si ca pragul general de 0,9% in ceea ce priveste prezenta accidentala a OMG aprobate se aplica si alimentelor ecologice,

– va rezolva problema dispozitiilor care fac posibil ca prezenta neintentionata a OMG peste pragul de 0,9% sa nu impiedice vanzarea produselor ca produse ecologice,

– va impune obligativitatea siglei UE pentru produsele ecologice interne, dar va permite ca aceasta sa fie insotita de sigle ale unor organisme de stat sau private pentru a promova „conceptul comun” de productie ecologica,

– nu va interzice aplicarea de standarde private mai stricte,

– va asigura limitarea etichetarii drept produse ecologice la acele alimente care contin ingrediente ecologice in proportie de cel putin 95%,

– va permite ca in cazul produselor neecologice ingredientele ecologice sa poata fi indicate ca atare numai pe lista ingredientelor,

– nu va include, inainte de reanaliza la nivelul UE in 2011, sectorul restaurantelor si al cantinelor, insa va permite statelor membre, daca acestea doresc, sa reglementeze acest sector,

– va consolida procedura de control bazata pe analiza riscurilor si va imbunatati sistemul de control prin alinierea acestuia la sistemul oficial al UE de control al lantului alimentar aplicabil tuturor produselor alimentare si furajelor, pastrand insa controale specifice utilizate in productia ecologica,

– va stabili un regim de import permanent nou, care va permite tarilor terte sa exporte pe piata UE in conditii identice sau echivalente celor aplicabile producatorilor din UE,

– va prevedea obligativitatea indicarii fermei in care s-au obtinut produsele, inclusiv pentru produsele importate care poarta sigla UE,

– va crea baza pentru adaugarea de norme privind acvacultura, vinurile, algele marine si drojdiile ecologice,

– nu va aduce modificari listei de substante permise in productia ecologica si va impune obligativitatea publicarii cererilor de autorizare a substantelor noi si un sistem centralizat de decizie cu privire la exceptii,

– va forma baza pentru transferul de norme detaliate din vechiul in noul regulament, cuprinzand, printre altele, listele de substante, normele de control si alte norme detaliate.

In 2005, in cele 25 de state membre ale Uniunii Europene, aproximativ 6 milioane de hectare erau fie cultivate ecologic, fie in curs de tranzitie la productia ecologica. Aceasta cifra marcheaza o crestere de peste 2% in comparatie cu 2004. In aceeasi perioada, numarul de operatori ecologici a crescut cu peste 6%.

Sursa: Fermierul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *