Marile ziare si reviste ale lumii isi tiparesc o parte din tiraj pe hartie ecologica. Tendinta folosirii acestui tip de hartie a patruns si pe piata romaneasca, unde principalii importatori aduc hartie ce contine un procent scazut de celuloza pura, dar un procent important de hartie reciclata. Specialistii de pe piata hartiei sustin ca cea reciclata e mai ieftina si contine mai putin praf. Toate ziarele mari din Europa folosesc in prezent hartie reciclabila. In general, numai revistele glossy nu folosesc deloc hartie reciclata, deoarece albul tiparit trebuie sa fie foarte curat.
Recent, UPM International, unul dintre cei mai mari producatori de hartie de ziar, prezenti si in Romania, a primit eticheta ecologica „EU flower” de la Uniunea Europeana, pentru sorturile de hartie, pentru cea de reviste, dar si pentru cea de saci si pungi.
„Toata hartia pentru ziare importata pentru piata romaneasca contine cam 60-80% hartie reciclata”, spune Alina Stancu, reprezentant al firmei Carpatica, unul dintre dealerii locali ai UPM International. Aceasta arata ca „in foarte putine locuri din lume se mai foloseste celuloza pura pentru tipar”.
Adevarul, pe hartie reciclata!
In prezent, toate ziarele mari din Romania, precum „Adevarul”, „Jurnalul National”, „Libertatea” sau „Romania libera”, folosesc hartie ce contine si hartie reciclata. „Pentru a fi ecologica, fiecare sortiment de hartie trebuie sa contina un anumit procent de celuloza si un anumit procent de celuloza pura”, spune Hadrian Mateescu, de la Adevarul Holding. El precizeaza ca, in tara, ziarul „Adevarul” foloseste hartie reciclata in proportie de 40%. „Am reusit sa scadem procentul de hartie ce contine un grad mare de celuloza pura”, arata Mateescu.
Jumatate din cifra de afaceri inseamna hartie reciclabila
Un alt mare producator, J W Cappelen, prezent in Romania arata ca 5% din hartia de ziar pe care o importa e ecologica. „Jumatate din cifra noastra de afaceri, adica aproximativ 2 milioane de euro pe an, inseamna hartie reciclabila”, arata Marian Stavri, reprezentant al firmei JWC.
Alte trusturi de presa sunt mai sceptice cu privire la folosirea hartiei reciclabile. „In cea mai mare parte, editorii isi doresc ca lucrarile sa fie tiparite pe hartie avand un grad de alb cat mai ridicat si o textura cat mai compacta. La noi inca nu a prins tendinta folosirii hartiei reciclabile”, a declarat Sebastian Carneci, reprezentantul grupului Realitatea-Catavencu. El mai spune ca in strainatate hartia reciclabila se foloseste cu destul succes, dar acolo optiunile sunt dictate de grija acordata mediului si conservarii acestuia.
Cum se acorda eticheta ecologica
Pentru a certifica hartia drept ecologica, producatorii trebuie sa demonstreze originea tuturor fibrelor continute. In plus, mai mult de 10% din fibre trebuie sa provina din paduri special amenajate. Ecologic trebuie sa fie intreg procesul de tiparire, inclusiv consumul de energie si vopselele folosite.
Sursa: Adevarul