Turism ecologic cu TVA de 9 la suta

  Structurile de cazare care vor sa activeze cu eticheta ecologica ar putea beneficia de o cota TVA de 9%, daca proiectul de lege privind stabilirea unor mecanisme de stimulare a introducerii etichetei ecologice, depus saptamana trecuta la Camera Deputatilor, va fi aprobat in forma actuala.
  turism ecologic
  Potrivit initiativei legislative a deputatilor PNL Lucia Varga si Cristian Burlacu, in afara reducerii de TVA, unitatile de cazare care vor obtine eticheta ecologica vor beneficia si de scutire de impozit pe venit sau profit, dupa caz, pe o perioada de zece ani. Proiectul modifica directiva europeana din domeniu, transpusa in legislatia romaneasca, in anul 2005, care nu prevede, in forma actuala, stimulente pentru operatorii din turism care vor sa presteze servicii ecologice.
  Pentru a beneficia de actul normativ, persoanele fizice autorizate, asociatiile familiale si societatile comerciale trebuie sa indeplineasca macar trei dintre urmatoarele criterii: sa utilizeze energie alternativa intr-o proportie de cel putin 15% in cadrul activitatii de turism, sa utilizeze becuri economice intr-o proportie de minimum 50%, sa foloseasca detergenti ecologici, sa colecteze selectiv propriile deseuri, sa promoveze produsele traditionale romanesti ecologice, sa utilizeze in exclusivitate mijloace de transport ecologice, in cadrul programelor organizate pentru turisti.
  Etichetarea ecologica este voluntara, menita sa promoveze, la nivel european, raspandirea de produse cu o eficienta ridicata si cu un impact ecologic redus pe toata durata ciclului de viata. Unul dintre obiectivele revizuirii acestui sistem de etichetare este de a mari numarul grupurilor de produse la 40-50 pana in 2015, astfel incat consumatorii europeni sa poata avea o gama larga de produse din care sa aleaga.
  Conform datelor publicate pe site-ul Parlamentului European, pana in prezent, eticheta ecologica „floarea UE” a fost acordata pentru sase agentii de turism romanesti (Eximtur din Cluj-Napoca, Mareea Comtur din Deva, Accent Travel&Events din Bucuresti, Sind Gaz din Ploiesti, Bibi Touring din Ploiesti si Inter Tour din Bacau) si hotelul Saturn, de 5 stele, din statiunea cu acelasi nume.

  Sursa: Gazeta de Sud

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *