Numarul grupurilor de produse etichetate ecologic ar putea creste de la 26 la 50 pana in 2015

Parlamentul European a aprobat propunerea de promovare a etichetarii ecologice voluntare pentru produsele europene, iar numarul grupurilor de produse ar putea creste de la 26 pana la 40-50 in 2015, astfel incat consumatorii sa aiba acces la o gama mai larga de produse din care sa aleaga.
etichetare ecologica
Pana in prezent, eticheta ecologica – „floarea UE” a fost acordata pentru 26 de grupuri de produse, incluzand 3.000 de produse si servicii, precum detergenti, hartie, incataminte, turism si produse de camping.

Obiectivul este de a indruma consumatorii spre produse cu un impact redus asupra mediului pe durata intregului ciclu de viata al produselor.

Comisia Europeana stabileste criterii ecologice specifice pentru fiecare grup de produse. Pentru a obtine eticheta ecologica, produsele si serviciile trebuie sa respecte criterii ecologice, convenite la nivel european, in urma unui proces de consultare cu expertii din industrie, organizatiile de mediu si ale consumatorilor, precum si sindicate.

Produselor alimentare nu li se aplica deocamdata etichetarea ecologica, deputatii europeni solicitand CE sa efectueze studii suplimentare privind fezabilitatea criteriilor ecologice in cazul produselor alimentare.

Eticheta ecologica nu poate fi acordata produselor ce contin substante, preparate sau amestecuri clasificate drept foarte toxice, toxice, periculoase pentru mediu, cancerigene, mutagene sau toxice pentru reproducere.

Raportul PE a fost adoptat cu 633 voturi pentru si 18 impotriva.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *