Reteaua Natura 2000. Ce spune legea si ce ar trebui sa stie autoritatile locale

Reteaua Natura 2000. Ce spune legea si ce ar trebui sa stie autoritatile locale
Reteaua Natura 2000. Ce spune legea si ce ar trebui sa stie autoritatile locale

Reteaua Natura 2000 este o retea europeana de zone naturale protejate care cuprinde un esantion reprezentativ de specii salbatice si habitate naturale de interes comunitar. Scopul Retelei Natura 2000 nu este acela de a crea asa-numitele sanctuare ale naturii in care natura isi urmeaza cursul si orice activitati umane sunt interzise. Dimpotriva, acest concept modern urmareste o convietuire armonioasa intre om si natura. Asadar, dupa desemnarea siturilor Natura 2000, activitatile umane sunt permise, insa in masura in care mentin habitatele si speciile de importanta comunitara in stare buna.

Legislatia impune, pe teritoriul siturilor Natura 2000, evitarea activitatilor ce pot avea efecte semnificative de perturbare a speciilor sau degradare a habitatelor pentru care situl a fost desemnat si luarea de masuri pozitive, unde este necesar, pentru a mentine sau reface speciile si habitatele la un „stadiu de conservare favorabil” in arealul lor natural.

Nu este adevarat ca…

• Includerea unui teren intr-un sit Natura 2000 afecteaza dreptul de proprietate asupra terenului respectiv.

• Proprietatile isi pierd automat valoarea dupa ce au fost desemnate situri Natura 2000.

• Activitatile economice vor fi limitate.

• Vanatoarea va fi interzisa.

• Orice noua infrastructura va fi interzisa.

• Activitatile cotidiene trebuie supuse unei evaluari a impactului asupra mediului.

Este adevarat ca…

• Multe metode de exploatare a terenurilor vor continua in acelasi mod, pentru ca sunt deja compatibile cu conservarea habitatelor si speciilor existente.

• Acolo unde metodele de exploatare folosite afecteaza negativ speciile si habitatele existente, se pot face unele modificari, fara a pune in pericol productivitatea terenului.

• Vanatoarea, pescuitul, turismul si alte actiuni recreative se vor desfasura in continuare, cu conditia ca acestea sa fie administrate intr-o maniera durabila si sa nu afecteze speciile rare si habitatele existente, sau procesul de refacere a acestora.

Turismul este unul dintre sectoarele economice cu cresterea cea mai rapida din Europa. Cum tot mai multi oameni muncesc mai putine ore pe saptamana si au posibilitatea de a profita de concedii scurte, dar regulate, exista o cerere crescanda de forme specializate de turism, cum ar fi turismul in natura si interesul sporit pentru mediu.

Multe situri Natura 2000 devin adevarati magneti pentru astfel de vizitatori, oferindu-le sansa de a intra in contact nemijlocit cu natura prin observarea animalelor salbatice, prin practicarea unor activitati sportive, catarare, explorare, canoe etc. Aceasta poate ajuta la diversificarea economiei locale, precum si la stimularea investitiilor private in afacerile locale si a initiativelor legate de turism.

Important este ca turismul sa se dezvolte in asa fel incat sa nu dauneze valorilor naturale din aria respectiva. Numeroase situri Natura 2000 sunt valoroase tocmai datorita modului in care au fost exploatate pana acum.

Beneficii

Iata cateva masuri agricole benefice pentru fauna salbatica:

1. Pastrarea unei fasii de pamant necultivat, nefertilizat, la marginea terenului agricol sau de-a lungul cursurilor de apa.

2. Introducerea cositului pentru a incuraja aparitia plantelor salbatice rare.

3. Reducerea nivelului de folosire a pesticidelor si ingrasamintelor.

4. Evitarea aratului si a recoltarii in perioadele in care speciile isi cresc puii.

5. Adaptarea regimului de pasunat pentru a incuraja structura de tip mozaic a habitatelor si pentru prevenirea efectelor intensificarii sau diminuarii pasunatului.

6. Refacerea baltilor mici.

7. Folosirea cerealelor cu insamantare de primavara.

8. Adoptarea procedeului de rotatie a culturilor prin folosirea culturilor mixte.

9. Adoptarea procedeului de cosire din centru inspre margini pentru a elibera zona de fauna.

10. Lasarea in pamant, pe timpul iernii, a miristei netratate.

Oportunitati pentru proprietarii de terenuri

Conform Directivei Habitate, procesul de implementare a retelei Natura 2000 trebuie sa tina cont de cerintele economice, sociale si culturale, promovand dezvoltarea activitatilor economice a siturilor Natura 2000.

Desemnarea siturilor Natura 2000 creeaza anumite obligatii, dar ofera si o serie de beneficii si oportunitati pentru comunitatile locale si proprietarii de terenuri:

– eticheta ecologica pentru produsele si serviciile locale;

– sprijin pentru accesarea fondurilor de la UE;

– crearea de locuri de munca;

– venituri suplimentare prin promovarea eco-turismului;

-utilizarea durabila a resurselor.

Legislatie

Ca baza legala pentru implementarea retelei, la nivel comunitar au fost emise doua directive europene:

• Directiva 79/409/CEE privind conservarea pasarilor salbatice, cunoscuta sub numele de „Directiva Pasari” (adoptata la 2 aprilie 1979)

• Directiva 92/43/CEE referitoare la conservarea habitatelor naturale, a florei si a faunei salbatice, cunoscuta sub numele de „Directiva Habitate” (adoptata la 21 mai 1992).

Pastrarea practicilor traditionale

Natura 2000 nu insemna scoaterea din uz a terenurilor, ci pastrarea practicilor traditionale agro-pastorale si silvice care nu dauneaza patrimoniului existent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *