Agentii economici care vor ca produsele lor sa beneficieze de etichete UE ecologice vor trebui sa achite in prealabil o taxa de 200 euro pentru ca specialistii Ministerului Mediului sa proceseze cererea formulata.
Astfel, potrivit unei noi Hotarari de Guvern, orice solicitare pentru acordarea unei etichete UE ecologice pentru produsele introduse pe piata este supusa platii unei sume care reprezinta taxa pentru procesarea cererii respective. Aceasta taxa, perceputa de Ministerul Mediului, ca autoritate competenta pentru acordarea etichetei UE ecologice, este de 200 euro la cursul BNR din ziua platii. Sumele care vor fi adunate din plata acestei taxe vor fi varsate integral la bugetul de stat.
Actul normativ stabileste ca autoritate competenta pentru acordarea etichetelor ecologice Ministerul Mediului, insa evaluarea dosarului va fi facuta de Comisia pentru eticheta UE ecologica, organ consultativ, fara personalitate juridica, infiintat pe langa Ministerul Mediului. Din acesta Comisie vor face parte trei reprezentanti ai Ministerului Mediului, cate un reprezentant al Ministerului Economiei, Ministerului Tursmului, Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, Agentiei pentru Protectia Consumatorului, al Garzii de Mediu, plus trei reprezentanti ai institutelor de cercetare din domeniul protectiei mediului si cate doi reprezentanti ai patronatelor si ai ONG-urilor cu activitate in domeniu.
Pentru constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor sunt desemnate Garda Nationala de Mediu si ANPC. Actul normativ prevede si sanctiuni pentru contraventiile comise si acestea constau in amenzi cuprinse intre 5.000 lei si 10.000 lei.
Astfel, introducerea pe piata a produselor care poarta eticheta UE ecologica fara sa fi fost acordat dreptul de a purta aceasta eticheta, precum si refuzul operatorului economic de a prezenta contractul referitor la conditiile de utilizare a etichetei UE ecologice sau introducerea pe eticheta UE ecologica a altor mentiuni decat cele legale reprezinta contraventii si vor fi sanctionate cu amenzi cuprinse intre 5.000 si 10.000 lei.
Eticheta ecologica este un simbol grafic, si/sau un text descriptiv aplicat pe produs sau ambalaj, intr-o brosura sau alt document informativ care insoteste produsul si care ofera informatiile necesare cu privire la criteriile ecologice ale produselor oferite pe piata.
Scopul introducerii etichetei ecologice este de a promova produsele care au un impact redus asupra mediului, etichetarea ecologica fiind o actiune voluntara. Aparuta in 1992, eticheta ecologica a Uniunii Europene reprezinta o schema de certificare menita sa ajute consumatorii europeni sa identifice produsele si serviciile care nu afecteaza mediul inconjurator in nici un moment al existentei lor.