Bioenergia: Conducatorul economic si de afaceri al viitorului Romaniei

groapa gunoi SuceavaBioenergia a fost drept numita de un ziar important din Romania ca „Afacerea deceniului” pentru tara, o ramura de afaceri neexploatata pana in momentul de fata. Cu toate ca biomasa reprezinta 65% din sursele de energie regenerabila in Romania, investitiile in acest domeniu s-au limitat la 20 de milioane de euro pana acum. Investitorii trebuie informati despre aceasa oportunitate. De aceea va avea loc „A II-a Conferinta: Bioenergia in Romania” pe 12 noiembrie 2009 la Sala Palatului din Bucuresti.

Romania are un potential ridicat de bioenergie atat din punct de vedere al padurilor cat si al agriculturii. Suprafata totala de paduri este de 63.700 km² in Romania, din care 60% este in munti. Volumul total de lemn in padurile din Romania este de 1.6 miliarde m³. Cresterea medie anuala a padurilor anuala este de 33.000 m³. Potentialul de exploatare este de 22.000 m³. In cazul deseurilor care rezulta din paduri si combustibil solid, se considera un volum de lemn exploatabil cu o densitate medie de in jur de 750kg/m³.

Din punct de vedere al agriculturii Romania are in jur de 148.000 km², din care 94.200 m² este teren arabil. Reziduurile de la culturile agricole se pot folosi in intregime ca biocombustibili. Biogazul reprezinta deasemenea o parte importanta a bioenergiei, rezultat al fermentarii anaerobe a deseurilor organice cum ar fi: gunoiul de la animale, deseurile provenite de la industria alimentara, noroi ecologic, deseurile ramase dupa tratamentul apei utilizate.

A II-a Conferinta Internationala: Bioenergia in Romania organizata de compania REECO la Sala Palatului din Bucuresti, Romania pe 12 noiembrie 2009 si-a ales timpul potrivit pentru a arata investitorilor oportunitati in acest domeniu neexploatat, probabil oportunitatea principala a viitorului economic si de afaceri a Romaniei.

Daniel BOTANOIU, director general la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale va sustine alaturi de Corneliu RADULESCU, Vicepresedinte ARCE- Agentia Romana pentru Conservarea Energiei- prezentari de deschidere din domeniile lor de activitate. Dipl. Ing. Josef PLANK, presedintele ABA – Asociatia Austriaca de Biomasa- va prezenta lucrari legate de Planul European de Actiune a biomasei si va arata planul de evolutie a biogazului. Ing. Ion ANTOHE, presedintele Asociatiei Romane de Biocombustibili va vorbi despre cerintele asociatiilor romane de biomasa fata de politica si economie. Multi alti vorbitori vor prezenta lucrari pentru sectiunile: Bioenergia: Conducatorul economic si de afaceri al viitorului, Finantare si legi, Biocombustibili lichizi, Energia din lemn, viitoarea sursa de energie No. 1 a Romaniei si Biogaz in Romania, istoria devine viitor.

Romania are oportunitatea sa faca un pas important si sa creasca utilizarea eficienta a biomasei in tara. Asta ar contribui la realizarea obiectivelor prevazute in noua directiva a Comisiei Europene asupra utilizarii energiei din surse regenerabile 2008/0016(COD), ar reduce emisia de CO2, ar imbunatati eficienta diverselor industrii si ar crea noi oportunitati de piata internationala pentru mediul de afaceri privat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *