Incasarile Romaniei din exploatarea lemnului se ridica la aproape 1,4 miliarde de lei, in 2012

0
333
Varga anun?? un proiect-pilot pentru vânzarea doar din depozite a lemnului exploatat
Varga anunţă un proiect-pilot pentru vânzarea doar din depozite a lemnului exploatat
Incasarile Romaniei din exploatarea lemnului se ridica la aproape 1,4 miliarde de lei, in 2012
Incasarile Romaniei din exploatarea lemnului se ridica la aproape 1,4 miliarde de lei, in 2012

Incasarile realizate de Romania, in 2012, din exploatarea lemnului, se ridica la 1,381 miliarde de lei, potrivit datelor remise de Departamentul pentru Ape, Paduri si Piscicultura.

Conform sursei citate, cantitatea maxima de masa lemnoasa ce poate fi exploatata anual din padurile romanesti, conform prevederilor amenajamentelor silvice, este de 22,3 milioane de metri cubi.

Pana in prezent, volumul record de lemn recoltat a fost atins in 2012, respectiv 19 milioane de metri cubi, acesta fiind maximul ultimilor 23 de ani.

Fata de anul 2011, cand s-au recoltat 18,705 milioane de metri cubi de masa lemnoasa, cresterea din 2012 este de 2%, insa, comparand cu anul 2000, cand volumul recoltat de lemn s-a ridicat la 14,284 milioane de metri cubi, avansul este de 33%. Raportat la 1990, cand s-au recoltat 16,64 milioane de metri cubi de masa lemnoasa, cresterea este de 14%.

In total, din 1990 si pana la finele lui 2012, padurile din Romania au pierdut 356,910 milioane de metri cubi de masa lemnoasa.

Din punct de vedere al existentei drumurilor de acces necesare exploatarii padurilor, Romsilva precizeaza ca resursele forestiere sunt slab deservite in privinta infrastructurii, existand doar 33.000 de kilometri de drumuri forestiere si 8.000 de kilometri de drumuri care apartin altor sectoare, precum cel energetic.

Densitatea medie de 6,4 metri/hectar este cu mult sub cea din alte tari europene cu topografie asemanatoare, cum ar fi Austria – 36 metri/hectar, Elvetia – 40 de metri/hectar, Franta – 26 de metri /hectar, Germania – 45 de metri/hectar.

Principalele probleme cu care se confrunta sectorul forestier romanesc sunt legate de taierile ilegale de arbori, realizarea cadastrului forestier national, imbunatatirea accesibilitatii fondului forestier, reabilitarea drumurilor forestiere existente, dar si de extinderea retelei de drumuri forestiere.

O alta problema ar fi neasigurarea administrarii sau a serviciilor silvice de catre proprietari pentru o suprafata de circa 500.000 de hectare de fond forestier.

De asemenea, conform Romsilva, se impune asigurarea gestionarii durabile a padurilor proprietate privata, prin limitarea acordarii unor compensatii pentru contravaloarea produselor de care proprietarii de paduri nu beneficiaza pe fondul functiilor de protectie ce determina restrictii in recoltarea de masa lemnoasa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.