Ea este singura capabila sa neutralizeze deseurile organice acide, generand reactii chimice cu ele si dislocand, lichefiind acele deseuri solide in vederea eliminarii lor mai usoare. Celulele nu vor functiona niciodata normal daca organismul este ticsit de deseuri acide.
Dupa cum spunea si dr. Alexander Bryce in cartea sa, “The Laws of Life and Health” („Legile Vietii si ale Sanatatii“) : „Atunci cand in organism intra prea putin lichid, sangele pastreaza o greutate specifica mai mare, iar substantele toxice provenite din regenerarea celulelor si tesuturilor sunt incomplete eliminate. Astfel, organismul este intoxicat de propriile excretii, si nu sunt prea multe de spus decat ca principala cauza este cantitatea insuficienta de lichid care nu a reusit sa scoata in forma de solutie reziduurile provenite de la celule.“
Corpul pierde cca. 2 litri in fiecare zi doar prin functionare normala. Deci este foarte importanta calitatea apei pe care o ingeram. Apa trebuie sa fie capabila la cel mai inalt nivel sa transporte minerale si alte substante hranitoare catre celule si sa indeparteze toxinele.
Cea mai eficienta modalitate prin care acest lucru se poate realiza este ingerarea unor cantitati suficiente de apa alcalina. Ea nu este un medicament sau un aliment in sine, ci un neutralizator si transportator al deseurilor acide acumulate. Asa cum folosim sapun alcalin pentru a curata murdaria acida de pe piele, trebuie sa spalam murdaria acida acumulata in corp cu apa alcalina. De asemenea, folosirea ei imbunatateste circulatia sanguina (vom vedea mai tarziu cum), si atunci ne simtim mai energici si multe simptome ale bolilor dispar.
Apa alcalina este folosita indeosebi in Asia de cca. 30 de ani (in Japonia chiar de 50 de ani). La sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, americanii traiau mai mult decat japonezii cu 6 ani. Astazi, japonezii traiesc mai mult decat americanii cu 6 ani (ei au cea mai mare durata a vietii de pe pamant). Ei sunt ‘inventatorii’ aparatului ce produce apa alcalina (ionizator), care este recunoscut oficial drept aparat medical de agentiile guvernamentale japoneze. Si in Coreea de Sud si Australia astfel de ionizatoare sunt recunoscute oficial si folosite pe scara larga in spitale, sanatorii, clinici.
Ionizatorul este un ‘filtru inteligent’ ce imparte apa plata in apa alcalina si apa acida, prin separarea mineralelor din apa plata in minerale ce dau nastere sarurilor alcaline (sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fier) si minerale ce dau nastere sarurilor acide (fosfor, sulf, clor, iod). Apa ce contine numai minerale alcaline are de obicei un pH peste 9 (de regula, pentru a fi extrem de eficienta, ar fi indicat ca apa sa aiba pH-ul intre 10 si 11). Dupa unele cercetari, un pahar de apa cu pH 11 are o concentratie de OH- (radicalul purtator de oxigen)de 10.000 de ori mai mare ca un pahar de apa plata obisnuita, cu pH 7 (deci un singur pahar de apa cu Ph 11 aduce in corp oxigenul a 10.000 de pahare de apa cu pH 7 !). Apa acida, la randul sau, ar trebui sa aiba un pH intre 4 si 5, chiar mai mic (3-4 daca se poate). Si ea are rolul sau pentru sanatate, indeosebi in afectiuni dermatologice de orice fel (pH-ul pielii trebuie sa fie acid, ca sistem de aparare impotriva parazitilor, de aceea trebuie sa transpiram sa eliminam toxine). De fapt, calitatea apei alcaline sau acide depinde de calitatea apei plate folosite (de continutul de minerale) pentru a ajunge la un pH cat mai mare (respectiv cat mai mic). PH-ul apei se masoara fie cu hartie de turnesol, fie cu aparate specializate (pHmetre electronice).
Hai sa vedem cum actioneaza benefic apa alcalina asupra sanatatii.
In sangele nostru exista doua categorii de substante-tampon, care isi pot schimba polaritatea, facand sangele mai alcalin sau mai acid, dupa cum e necesar ; astfel se pastreaza echilibrul chimic al sangelui la un pH de 7,35-7,45. Exista o categorie de substante (solutii) tampon alcaline (bicarbonatul HCO3) ‚imperecheat’ cu minerale alcaline : bicarbonatul de sodiu (NaHCO3), de potasiu (KHCO3), de calciu (Ca(HCO3)2) si de magneziu (Mg(HCO3)2). Si mai exista solutia-tampon acida H2CO3-acidul carbonic.
Aceste substante-tampon sunt produse de anumite organe (stomac si pancreas) in anumite conditii. Sunt doua modalitati in care acest lucru se poate realiza. Intr-un prim caz, apa alcalina intalneste stomacul acid si il ‚forteaza’ sa produca acidul clorhidric (HCl) pentru a reveni la aciditatea sa normala (pH 4) ; in urma reactiei rezulta si un bicarbonat (alcalin) ce intra in sange si creste alcalinitatea. Sau, in al doilea caz – sangele absoarbe apa alcalina direct din intestin, crescand alcalinitatea peste limita maxima. In aceste conditii, el pune in functiune solutia-tampon acida (acidul carbonic H2CO3) care prin reactie cu hidroxidul (de sodiu NaOH sau potasiu KOH) se transforma in bicarbonat de sodiu sau potasiu (alcalin). In ambele cazuri, avem un castig de solutie-tampon alcalina ce fluidizeaza sangele si il hraneste cu oxigen. De asemenea, se dizolva depunerile de colesterol de pe peretii arterelor si vaselor de sange, care poate circula acum normal. Circulatia sanguina se imbunatateste deci extraordinar de mult (apa alcalina este cel mai puternic ‚mecanism’ fizic de imbunatatire a sa, pe termen lung) si intreg corpul beneficiaza de pe urma acestui fapt (sangele fiind de fapt ‚motorul’ intregii fiinte).
Pentru a vedea de ce este acest bicarbonat atat de important, voi spune ca in 1996, dr. Linda Frasetto (Universitatea din California) a descoperit ca pe masura ce imbatranim, incepand de la 45 de ani (varsta la care incep bolile degenerative : osteoporoza, artrita, hipertensiune, diabet), pierdem treptat, in mod natural, solutia alcalina (scade capacitatea corpului de a o produce). La 90 de ani avem cu 18% mai putin ca la 45 de ani (ceea ce este enorm !). Deci scade treptat capacitatea de a neutraliza si elimina deseurile, care se depun mult mai repede in corp, cauzand bolile de care vorbeam, si multe altele (de fapt chiar pe toate, cum spunea dr. Theodore Barody).
Apa alcalina duce de fapt la cresterea capacitatii sangelui de a neutraliza acizii, chiar daca pH-ul ramane constant intre 7,35-7,45. Cu cat mai multa apa alcalina este ingerata, cu atat sangele (care contine 70-80% apa) devine mai ‘eficient’. Apa este benefica pentru o gama larga de afectiuni si poate chiar, in cazul cancerului, sa inhibe cresterea celulelor canceroase si omori celulele maligne existente (rezultate deosebite se obtin impreuna cu alimentatia corecta si practica energetica de intarire a sistemului imunitar).
Apa alcalina nu trebuie bauta imediat dupa masa. Sucurile digestive din stomac sunt foarte acide fiind necesare pentru buna digestie a hranei ingerate. Apa alcalina le-ar putea dilua sau chiar neutraliza, ducand la o digestie ingreunata. De aceea este recomandabil a se consuma cu cca. o jumatate de ora inainte de masa sau cel putin 1 ora dupa masa. Cele mai mari cantitati sunt recomandabil a fi consumate dimineata pe stomacul gol (atunci are loc cel mai eficient producerea bicarbonatului in cele doua modalitati). Cantitatea ce poate fi consumata variaza de la o persoana la alta. Se poate incepe cu o jumatate de litru, continuand cu 1 litru si ajungandu-se la cca. 2 litri pe zi. In rest se poate consuma apa plata, de preferinta cu un pH cat mai ridicat si cu un continut de minerale, indeosebi sodiu (Na) cat mai mare (sodiul este o componenta importanta a sangelui). In general diversele sortimente de apa plata de pe piata au un continut mare de calciu (Ca) iar unele partial si de magneziu (Mg) – si ele foarte importante.