Coalitia pentru Mediu si World Wide Fund avertizeaza ca o lege de modificare a Codului Silvic, aflata acum in dezbatere la Camera Deputatilor, va permite padurarilor sa stabileasca pe cont propriu, dupa criterii ambigue, cat lemn poate fi taiat dintr-un fond forestier. Deputatii afirma ca temerile ONG-urilor sunt nejustificate.
Parlamentul pregateste un dezastru pentru padurile din Romania si asa defrisate fara mila, avertizeaza Coalitia pentru Mediu si World Wide Fund (WWF). Mai multe amendamente aduse legii care urmeaza sa modifice Codul Silvic vor amplifica defrisarea masiva a domeniului forestier care in tara noastra este deja sub media Uniunii Europene.
„Noul Cod Silvic incalca flagrant principiile unei gospodariri durabile a padurilor. Se va fi permite, astfel, exploatarea posibilitatii de produse lemnoase aferenta celor 10 ani de aplicare a prevederilor amenajamentului in 8, 4 sau chiar intr-un singur an (singurul factor limitativ fiind practic posibilitatea absorbtiei pe piata a masei lemnoase)”, arata cele doua organizatii intr-o scrisoare deschisa adresata primului ministru, ministrului Mediului si parlamentarilor.
„Pana acum, se stabili o cota fixa de taiere pentru o perioada de zece ani. Aceasta cota nu putea fi depasita decat daca exista o rezerva din anul anterior, cu alte cuvinte daca proprietarul padurii a fost prevazator sau a dorit sa-si protejeze propria padure. Acum, insa, cota poate fi depasita in baza unor indicatori subiectivi. Legea va permite unui ocol silvic sa stabileasca, artificial si pe cont propriu, ca o padure poate fi exploatata peste cota angajata initial”, ne-a declarat Costel Bucur, director Program Paduri si Arii Protejate din cadrul WWF.
Practic, un fond forestier poate fi exploatat in functie de evolutia starii de regenerare, la propunerea ocolului silvic si cu avizul structurii teritoriale de specialitate, precum si in cazul producerii unor accidente naturale. „Padurarul poate scrie ca starea de regenerarea e buna sau poate invoca un dezastru natural pentru a permite o taiere execesiva”, afirma Costel Bucur.
Firmele straine fac presiuni politice
Reprezentantul WWF sustine ca, dincolo de neglijarea mediului, legea va avea efecte negative asupra Romaniei si la nivel economic pe termen lung. „E si o chestiune de securitate economica. Companiile straine care exploateaza masa lemnoasa bruta sunt singurele care vor beneficia de aceasta permisivitate a legii. Dar aceste firm nu aduc valoare adaugata la nivel local, pentru ca lucreaza cu putini oameni si exporta cherestea. Nu se creeaza locuri de munca, ca in cazul in care macar lemnul ar fi transformat in produse finite in tara”, afirma directorul Programului Paduri al ong-ului.
De altfel, chiar si in scrisoarea deschisa, Coalitia pentru Mediu si WWW arata ca „in conditiile actuale, cand Romania a pierdut o mare parte din capacitatea de procesare superioara a materialului lemnos, firmele straine care asigura doar o prelucrare bruta a acestuia si priveaza economia locala de beneficiile valorii adaugate, exercita o presiune majora pentru cresterea volumelor de lemn recoltate in tara noastra”.
In ciuda protestelor aparatorilor mediului, carora li s-a permis accesul la numai o sedinta a comisiilor de specialitate, legea a trecut deja de acestea si asteapta votul Camerei Deputatilor si promulgarea presedintelui. Asta in conditiile in care, potrivit acestor organizatii, fondul forestier din Romania ocupa o suprafata mai mica de 1/3 din teritoriul tarii (27,3%), sub nivelul mediu al Uniunii Europene (aproximativ 36%) si mai mult decat atat, repartizarea fondului forestier national pe regiuni de dezvoltare si judete este neuniforma.
Gheorghe Tinel: „Ne adaptam la realitate”
Ingrijorarile Coalitiei pentru Mediu sunt nejustificate, ne-a declarat Gheorghe Tinel, membru in Comisia de Agricultura a Camerei Deputatilor. „Nu permitem sa exploatam mai mult decat e posibilitatea padurilor. Dar ne adaptam si la realitate. Daca am o calamitate naturala, nu o las pentru ca e programata taierea peste un deceniu”, a afirmat acesta. Deputatul a mentionat ca, in plus, toate operatiunile se vor face numai cu aprobare. „Ministerul Mediului a acceptat amendamentul si atunci e clar ca nu vrea nimeni sa provoace un rau in padure”, a precizat Gheorghe Tinel. „Nu vrea nimeni sa deschida usile dezastrului in padure, dar sunt chestiuni tehnice cu care ne-am confruntat in realitate. Silvicultura romaneasca are meritul ca, desi a trecut prin convulsiile retrocedarii, totusi se mentine. In Ungaria, de exemplu, dupa retrocedarea padurilor, s-au taiat un milion de hectare. Iar austriacul are libertatea deplina de a hotara ce taie si cum taie. In limitele legii, dar el stabileste”, a mentionat Gheorghe Tinel. Parlamentarul a afirmat ca legea a fost realizata si dupa constatarile din teren ale padurarilor si este menita de a aduce la zi reglementarile din aceasta activitate.