Guvernul de la Beijing acorda subventii industriei energiei solare pe care europenii le considera drept abuzive si prea exclusive

Industria solara - cu un ochi rade, cu altul plange
Guvernul de la Beijing le acorda subventii industriei energiei solare pe care europenii le considera drept abuzive si prea exclusive

Este una dintre tehnologiile-cheie ale secolului XXI: piata energiei solare suscita dorinte de profit atat de mari incat Uniunea Europeana si China se comporta ca “razboinici ai Soarelui”, titreaza Frankfurter Rundschau, preconizand “cel mai mare conflict comercial din istorie”.

Litigiul a aparut in jurul subventiilor pe care Guvernul de la Beijing le acorda industriei energiei solare, pe care europenii le considera drept abuzive si prea exclusive. Producatorii chinezi de panouri fotovoltaice profita astfel de credite in valoare de miliarde de dolari fara sa fie nevoiti sa furnizeze garantii importante.

Gratie acestui sistem confortabil, au reusit, in doar cativa ani, nu doar sa ii ajunga din urma pe europeni, ci si sa ii depaseasca. Chinezii comercializeaza in prezent panouri solare de aceeasi calitate, la preturi mai mici cu 30%. […] Peste 80% dintre panourile fotovoltaice instalate in Europa provin din China.

Ingrijorati de falimentul uneia dintre companiile de prim rang din acest sector – Q-Cells (Germania) –, europenii au inceput sa riposteze. Condusa de compania Solarworld, federatia europeana de profil a depus plangere la Comisia Europeana pentru “dumping”. Bruxelles ar putea adopta sanctiuni in lunile urmatoare. Dar, precizeaza cotidianul,efectele vor fi enorme.

Cu o cota de 70%, Europa este de departe cea mai mare piata a panourilor fotovoltaice. In acest context, China are o atitudine intransigenta si ameninta cu procese impotriva producatorilor europeni de siliciu, un element-cheie al celulelor panourilor solare.

Iar disputa nu se opreste aici. Potrivit zvonurilor, reprezentanti ai Chinei le-ar fi semnalat producatorilor europeni de automobile ca o boicotare a companiilor chineze de panouri solare ar avea consecinte extrem de negative pentru ei. Publicatia Frankfurter Rundschau este ingrijorata de amplificarea tensiunilor:

In cazul in care China va avea o atitudine concilianta si isi va limita repercusiunile, situatia va avea un sfarsit bun. Altfel, exista riscul unui razboi comercial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *