Se infiinteaza „SMURD-ul padurii”. O reactie urgenta la paguba pe care au facut-o anul trecut „hotii ca-n codru”

Se înfiinţează „SMURD-ul pădurii”. O reacţie urgentă la paguba pe care au făcut-o anul trecut „hoţii ca-n codru”
Se infiinteaza „SMURD-ul padurii”. O reactie urgenta la paguba pe care au facut-o anul trecut „hotii ca-n codru”
Se infiinteaza „SMURD-ul padurii”. O reactie urgenta la paguba pe care au facut-o anul trecut „hotii ca-n codru”

Bilantul prejudiciilor aduse de defrisarile ilegale a crescut pe parcursul anului trecut cu peste 4 milioane de euro. Acum, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor spera ca a gasit masurile necesare pentru combaterea lor. Printre acestea se numara un sistem de interventie rapida, dupa modelul SMURD.

Defrisarile ilegale din padurile din Romania au adus, doar in primele 11 luni ale anului trecut, prejudicii de 18,4 milioane de lei (echivalentul a peste 4 milioane de euro), volumul arborilor taiati atingand 160.000 de metri cubi, arata datele obtinute de gandul din partea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor. Noul ministru, Gratiela Gavrilescu, sustine ca una dintre principalele sale prioritati in aceasta functie este aceea de combatere a taierilor ilegale din Romania si ca a luat deja primele masuri in acest sens.

„Am dispus intensificarea actiunilor aparatului propriu si sunt convinsa ca eforturilor noastre li se vor alatura Politia, Jandarmeria, autoritatile locale, dar si clasa politica si societatea civila”, a declarat pentru gandul Gavrilescu.

Planul noului ministru pentru combaterea defrisarilor ilegale

Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor sustine, totodata, ca a fost elaborat un plan pentru prevenirea si pentru combaterea defrisarilor ilegale care cuprinde doua directii, respectiv organizarea mai multor controale si adoptarea unor noi masuri legislative.

„Pe langa actiunile de control de rutina, executate de catre structurile silvice cu astfel de atributii si cele executate in comun cu reprezentantii Ministerului Afacerilor Interne, in cadrul actiunii denumite , avem in vedere accesarea de fonduri europene pentru implementarea unui sistem de interventie rapida, dupa modelul SMURD, in cazul semnalarii unor fapte grave de incalcare a legislatiei silvice, in special in ceea ce priveste taierile ilegale”, ne-a mai explicat Gavrilescu.

Un astfel de sistem, ar urma sa fie bazat pe imagini obtinute din satelit si ar putea sa ajute la colaborarea silvicultorilor, a jandarmilor si a politistilor care lucreaza pentru combaterea defrisarilor ilegale.

La nivel legislativ, Gavrilescu mentioneaza armonizarea legislatiei nationale cu cea a Uniunii Europene, respectiv hotararea nr.470/2014. „Prin acest act normativ sunt aduse unele completari la vechile norme, cum ar fi instituirea sistemului , cu scopul de a reduce riscul introducerii pe piata interna a lemnului recoltat in mod ilegal si a produselor din lemn derivate din acesta”, spune ministrul.

Prin acelasi act normativ, operatorilor economici li se impune utilizarea asa-numitului sistem „Radarul Padurii”, care are ca scop reducerea defrisarilor ilegale si combaterea evaziunii fiscale in domeniu.

Hotararea nr.470/2014, implicit Radarul Padurii, a intrat in vigoare in mandatul Doinei Pana.

Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Gratiela Gavrilescu

Ce este Radarul Padurii

Radarul Padurii este un sistem informatic ce permite monitorizarea, in timp real, a traseului lemnului de la plecarea din padure si pana la momentul in care acesta este transformat in mobila sau iese din tara. Acesta le permite, totodata, romanilor sa semnaleze la 112 transporturile banuite a fi ilegale, cu numerele le inmatriculare ale masinilor care transporta lemnul.

Radarul Padurii a dat deja primele rezultate. Doar in perioada 9-25 noiembrie, au fost date amenzi contraventionale de 107.150 de lei gratie apelurilor la 112 si s-au confiscat aproape 300 de metri cubi de lemn, potrivit celor mai recente date ale ministerului de resort obtinute recent la solicitarea gandul.

Astfel, prin procedura 112 s-au confiscat 133,7 metri de lemn rotund, 19,7 metri cubi de cherestea, 118,18 metri cubi de lemn de foc si 72 de metri cubi de pomi de Craciun. Din totalul celor 2.235 de actiuni de control care au fost facute cu ajutorul personalului silvic, 170 au venit in urma sesizarilor facute la 112, iar 60 de contraventii au fost constatate, tot gratie celor care au sunat la numarul special.

Dupa introducerea sistemului, operatorii economici au primit 166.400 de coduri unice online valide pentru transportul unui volum de material lemnos de 1,5 milioane de metri cubi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *