Cele mai mari amenintari pentru situl de importanta comunitara Muntii Fagaras si cel de protectie speciala avifaunistica Piemontul Fagaras, administrate de Ocolul Silvic Rasinari si Ocolul Silvic Izvorul Florii (Avrig), sunt cele 33 de microhidrocentrale, din care aproximativ jumatate sunt deja construite in vaile acestor munti, iar restul se afla in diferite stadii de proiect.
Desi preluarea administratiei de la Ministerul Mediului s-a facut de doi ani, in acest timp nu s-au putut face prea multe, din motive birocratice. A fost creata Asociatia Muntii Fagaras, care in luna iulie a semnat contractul de finantare pentru implementarea proiectului de management ale celor doua situri ce fac parte din reteaua Natura 2000. valoarea acestuia este de 4,3 milioane euro, iar durata de 36 de luni.
„In muntii Fagaras de aproximativ doi ani de cand a inceput administrarea sitului, avem o problema cu microhidrocentralele. Energia verde are doua taisuri intotdeauna; sunt ca medicamentele, rezolva o prblema dar lovesc in alta parte si lovesc destul de crunt. In muntii Fagaras sunt probleme foarte grave la acest moment legate de mirohidrocentrale”, a declarat Alexandru Nicoara, administratorul proiectului.
Potrivit reprezentantilor asociatiei, microhidrocentralele au fost aprobate inainte de infiintarea administratiei, iar sunt „in discutii pe proceduri”.
O data elaborat planul de management, administratia siturilor spera ca problemele create de microhidrocentrale sa fie rezolvate.
„O data exista posibilitatea ca unele fie inchise: prin hotatare de guvern, se poate reveni cu o analiza si se poate da o interdictie a folosirii lor. Dar cel mai usor, se pot inchide pentru nerespectarea autorizatiei de functionare, de exemplu daca iau mai multa apa decat este autorizat”, a declarat, Mihai Petrescu, din cadrul administratiei proiectului.
Microhidrocentralele conduc la debite extrem de reduse ale raurilor, improprii supravietuirii organismelor specifice ecosistemelor acvatice si pot duce la disparatia unor specii de pesti de interes comunitar.
Siturile Natura 2000 Muntii Fagaras si Piemontul Fagaras se intind pe o suprafata de 243.627 hectare, pe teritoriul administrativ al judetelor Arges (43.6%), Brasov (27.61%), Sibiu (19.94%) si Valcea (8.85%), fiind cel mai intins sit de importanta comunitara dupa Delta Dunarii.
Situl de importanta comunitara (SCI) „Muntii Fagaras” a fost desemnat in vederea conservarii a 23 de habitate de interes comunitar, dintre care cinci prioritare, si a 33 de specii de flora si fauna.
Aria speciala de protectie avifaunistica (SPA) “Piemontul Fagaras” se intinde pe o suprafata de 71.256 ha pe teritoriile administrative ale judetelor Sibiu si Brasov. Situl Piemontul Fagaras a fost desemnat in vederea protejarii a 20 de specii de pasari, dintre care : acvila tipatoare mica, barza alba, barza neagra, huhurezul mare, ciocarlia de padure, ciocanitoarea cu spate alb.
Siturile Muntii Fagaras si Piemontul Fagaras includ si 20 de rezervatii si monumente ale naturii printre care Golul alpin Moldoveanu-Capra, Valea Balii, Calcarele de la Turnu Rosu-Porcesti, Arpasel, Lacum Valea Rea, Lacul Zarna si altele.