In cadrul Conferintelor Transilvania Open4Business “Parcuri Industriale. O strategie nationala”, Klaus Birthler, consultant pentru politica de arhitectura si urbanism al Primariei municipiului Reghin, a vorbit despre “Planificarea urbana pentru industrie” si implicatiile acesteia.
Importanta industriilor mici si mijlocii
Prezentarea a inceput de la ideea ca, potrivit unui studiu efectuat in anul 2010, de catre Ministerul Turismului si Sportului, 36% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 34 de ani doresc sa plece din tara. Initial, aceasta era si dorinta arhitectului reghinean, insa, la Bruxelles, la Summitul Oraselor si Regiunilor Creative si la Summitul Interprinderilor Mici si Mijlocii la care a participat, s-a accentuat ideea importantei industriilor mici si mijlocii, care tind sa fie mult mai stabile decat marile companii, fapt care l-a determinat sa se reintoarca in municipiul Reghin.
Nevoi in dezvoltarea urbana
“Exista o politica pentru arhitectura si urbanism, emisa de Ordinul Arhitectilor, iar eu incerc sa indrum autoritatea publica pentru o planificare urbana durabila si pentru sustinerea industriei”, a explicat arhitectul care considera ca autoritatea publica are un rol foarte important in acest sens. Klaus Birthler a prezentat detaliii despre “Brownfields”, zone preferate pentru industrie, “Blue economy”, efectele asupra industriei si PUG, PUZ si PUD. Arhitectul a vorbit despre nevoile care exista referitor la dezvoltarea urbana care, de multe ori, este neechilibrata. “In general, in Europa se tinde catre o mixare a functiunii. Toti oamenii vor sa mearga in acelasi timp in acelasi loc”, a explicat Klaus Birthler, amintind conceptul de segregare a functiunii. Acesta a subliniat lacunele care exista, in acest sens, in legislatia din Romania.
Metode de obtinere a emisiilor zero
Referitor la Blue Economy, exemplul primei cladiri din Europa cu consum zero de apa va fi cea construita la Cacica, judetul Suceava unde se vor folosi panouri OSB din Australia, facute din coji de porumb, care inlocuiesc aldehida. “Clubul de la Roma isi pune problemele creserii limitei economice, in anul 2030 estimandu-se o criza a alimentatiei si a apei”, a adaugat arhitectul. Acesta a vorbit despre metodele de obtinere a emisiilor zero si cum ar putea acestea influenta dezvoltarea urbana. Astfel, 80% din materiile folosite la Fabrica de bere Silva din Reghin se arunca, acestea putand fi folosite la alimentarea pestilor si a algelor dintr-o zona alcalina, ceea ce ar influenta zona de comert.