Toltrele Prutului in pericol

              Pe o suprafata relativ mica, in bazinul Prutului de Mijloc, in nordul Moldovei, se afla cateva lanturi de recifi calcarosi, care au o varsta mai inaintata decat muntii Carpati. Acesti recifi au aparut cu 15-20 de milioane de ani in urma, cand Marile Tortoniana si Sarmatica s-au retras, lasand drept mostenire prima carte de geologie, care, de atunci si pana astazi, inca nu a fost descifrata si citita pana la capat.
Toltrele Prutului sau Stancile Prutului se afla rispite pe o distanta de circa 200 km in bazinele raurilor mici Larga, Vilia, Lopatnic, Draghiste, Racovat, Camenca si Ciuhur, rauri care se varsa in Prutul de Mijloc, pe portiunea cuprinsa intre localitatile Slobozia-Sirauti si Pruteni. Lanturile de recifi calcarosi din nordul Moldovei sunt constituite din schelete de corali, moluste, scoici, alge, animale si organisme marine, care umpleau Marile tropicale. Recifii basarabeni au aceeasi geneza ca si marele lant coralier din Australia, numai ca cei de acolo se afla in intregime sub apa, pe cand recifii din  Moldova trec peste cota de o suta de metri. Si toata inaltimea lor se afla pe uscat, de unde pot fi admirati in toata maretia si splendoarea lor.
In Republica Moldova se gaseste mai multa informatie despre marele lant coralier din Australia decat despre recifii calcarosi din bazinul Prutului.
Desi luate sub protectia statului prin hotarari si legi din anii 1975 si 1998, Toltrele Prutului suporta in ultimii ani o adevarata ofensiva a ignorantei, lacomiei si nepasarii autoritatilor centrale si locale. In rezervatia peisagistica ocrotita de stat au aparut mai multe cariere haotice. Hotii de piatra distrug un monument al naturii cu o vechime de 15-20 de milioane de ani, si o importanta geologica imensa, fara a se teme ca vor fi retinuti sau ca incalca legea. Peste tot, in arealele cele mai pitoresti, in rezervatiile peisagistice au aparut o multime de cariere neautorizate, mai mari sau mai mici, de unde se extrage piatra, nisip si alte zacaminte minerale. Grupuri de pietrari distrug stancile fara sa cunoasca valoarea si importanta acestor monumente ale naturii fara de pereche in Europa.
Primariile si autoritatile de mediu din regiune se fac a nu vedea incalcarea flagranta a legislatiei ecologice, incurajand prin neputinta si tacere distrugerea in continuare a Toltrelor Prutului.

Sursa: www.iatp.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *