Mor albinele !!! – partea 1

0
444

            Albinele au inceput sa moara din cauza insecticidelor si schimbarilor climatice.
Victime ale parazitilor, poluarii cu insecticide sau a disparitiei habitatului natural, albinele mor in intreaga lume.  Apicultorii europeni si americani sunt din ce in ce mai nelinistiti, deoarece colonii intregi de albine au disparut in cursul ultimilor ani. Rata mortalitatii a atins, pe alocuri, chiar 50 la suta, mai ales in perioada sfarsitului de iarna. Mai multe echipe de cercetatori s-au mobilizat pentru a afla cauzele pentru care aceste insecte dispar in masa.
Suspectii acestei crime ecologice sunt multipli: undele electromagnetice, carentele alimentare, pesticidele sau parazitii. Cativa cercetatori au ajuns la concluzia ca virusul „varroa”, in complicitate cu alti paraziti, este pricipalul ucigas al coloniilor de lucratoare din multe parti ale lumii.
Cand albina va disparea, omul nu va mai avea decat patru ani de trait” (Albert Einstein) .
In ultimii 15 ani, o treime din albinele lucratoare ale planetei au disparut deja.
In jur de 30 la suta din speciile de albine existente in Europa se afla in pericol, ceea ce inseamna foarte mult.
In cursul ultimilor ani, in multe tari europene, inclusiv in Romania, efectivul de albine a inregistrat un declin considerabil.
„Primele observatii de pe teren asupra starii de sanatate a albinelor din Franta preconizeaza o situatie catastrofala: disparitia insectelor din stupi merge pana la 90 la suta” (Pierre Testu – cercetator la Reteaua Biodiversitate pentru albine).
Pesticidele au impact asupra albinelor, deoarece acestea nu le pot evita, substantele fiind prezente in polen si nectar. Polenizatorii nu le pot evita si le consuma.
In iarna 2006/2007, apicultorii nord-americani priveau neputinciosi cum in stupurile lor nu mai exista nici o albina. Ele dispareau pur si simplu. Fenomenul disparitiei subite fusese deja denumit „Sindromul prabusirii coloniilor”.
In America, acest sindrom a UCIS pana la 90% din albine. Pentru a afla adevarul, echipa lui Ian Lipkin a recurs la ultimele metode ale geneticii pentru a revela prezenta unor genomuri straine intr-un organism. Mai precis, au analizat genomul tuturor parazitilor, bacteriilor si al altor virusi care traiesc pe sau intr-o albina. Ei au comparat albinele sanatoase cu cele provenind dintr-un stup atins de sindrom.
Intr-o prima etapa, cercetarea a confirmat ceea ce deja oamenii de stiinta presupuneau: albina este o adevarata „cutie neagra” in care colcaie o flora bacteriana abundenta, compusa din ciuperci, virusi si bacterii, dintre care cei mai multi sunt inofensivi.
Incetul cu incetul, cercetatorii coordonati de Ian Lipkin au ajuns sa stranga menghina in jurul unui virus necunoscut pe pamantul american. Virusul se numeste Israeli acute paralysis virus (IAPV) si a fost descoperit in Israel, in 2004. Cercetatorii l-au descoperit sistematic in metagenomul tuturor albinelor iesite din stupurile atinse de sindrom. In coloniile sanatoase, acest virus nu exista, ceea ce i-a facut pe cercetatori sa considere ca IAPV este principalul vinovat de moartea albinelor.

Sursa:  albinutze.xhost.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.