Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, 25 de ani de la infiintare

0
650
Rezervația Biosferei Delta Dunării, 25 de ani de la înființare
Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, 25 de ani de la infiintare
Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, 25 de ani de la infiintare

Frumusetea pelicanilor pe marcile postale romanesti
Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, 25 de ani de la infiintare
Romfilatelia readuce in prim plan bogatia patrimoniului natural al Romaniei, prin introducerea in circulatie a unei emisiuni de marci postale dedicate speciilor de pelicani din tara noastra, ca parte a unei tematici mai largi privind fauna ocrotita din rezervatiile romanesti.

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii implineste anul acesta 25 de ani de la infiintare, fiind, la nivel european, una dintre cele mai importante zone de cuibarit pentru aceste pasari.

Delta Dunarii este unica delta din lume declarata in intregime rezervatie a biosferei, aflata in patrimoniul UNESCO din anul 1991, adapostind un numar impresionant de doua specii de pelicani: Pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus) si Pelicanul cret (Pelecanus crispus).

Cele 5 marci postale ale emisiunii Fauna ocrotita din rezervatiile romanesti: Pelicani ilustreaza cu maiestrie ambele specii de pelicani, pasari declarate monumente ale naturii si strict protejate de Conventia de la Berna privind Conservarea Vietii Salbatice si a Habitatelor Naturale.

Pe timbrele cu valorile nominale de 3,60 lei si 8,10 lei este reprezentat Pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus), simbolul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Acesta este o specie europeana, caracterizata prin pasari de talie mare ce cuibaresc in colonii in Romania, Bulgaria, Grecia, Turcia, Georgia, Ucraina si Rusia.

Pe timbrele cu valorile nominale de 5,00 lei si 9,10 lei, precum si pe timbrul colitei cu valoarea nominala tot de 9,10 lei este ilustrat Pelicanul cret (Pelecanus crispus), cea de-a doua specie de pelicani care poate fi observata pe teritoriul tarii noastre. Pelicanul cret are in prezent statutul de specie vulnerabila la nivel global, fiind cel mai mare dintre speciile de pelicani, cu o greutate de 10-12 kg, o lungime de 160-180 cm si o anvergura a aripilor de 310-315 cm.

Din punct de vedere tehnic, emisiunea este completata de un plic prima zi si un set de 4 carti maxime, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 timbre , minicoala de 5 timbre + 1 vinieta, blocul de 4 timbre + 2 viniete (in album filatelic) si colita dantelata.

Produsul special al emisiunii este albumul filatelic, realizat in tiraj limitat de 260 de exemplare si echipat cu blocul de 4 timbre al emisiunii si plicul „prima zi” al emisiunii avand stampila „prima zi” aplicata in clar in folio aur. Ambele produse sunt numerotate de la 001 la 260.

Incepand cu ziua de vineri, 10 aprilie 2015, emisiunea de marci postale Fauna ocrotita din rezervatiile romanesti: Pelicani va putea fi achizitionata de la toate magazinele Romfilatelia din Bucuresti si din tara.

Romfilatelia multumeste Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO si fotografilor Bogdan Ciungara, Silviu Matei si Daniel Petrescu pentru sprijinul documentar acordat in realizarea acestei emisiuni de marci postale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.